12.9 C
Ljubljana
petek, 22 oktobra, 2021

Z novo delovno skupino za javno naročanje nad zdravstveno mafijo – korupcijskim pijavkam je treba narediti konec

Piše: C. R.

Ministrstvo za zdravje je izdalo sklep o imenovanju delovne skupine za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva, so sporočili iz ministrstva. To pa tudi pomeni, da bo prišlo do sprememb dosedanje prakse, ko je pri nabavi medicinske opreme iz ozadja odločala zdravstvena mafija. 

Spomnimo: v prejšnjem mandatu je parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom tedanje poslanke Jelke Godec raziskala številne zlorabe na področju nabave medicinske opreme, še zlasti pa korupcijo, kar je seveda pomenilo veliko breme za davkoplačevalce. Včeraj so mediji objavili tudi obsodbo nekaterih zdravnikov, ki so bili vpleteni v koruptivne posle.

Imenovanje nove delovne skupine je navsezadnje tudi posledica petega člena koalicijske pogodbe, ki določa, da bo koalicija na področju zdravstva sprejemala ukrepe za zajezitev korupcije  s postavitvijo evropsko primerljivih cen, javno dostopnimi pogodbami z dobavitelji ter povečanjem nadzora porabe sredstev.

Naloga delovne skupine je priprava sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva, z namenom vzpostavitve najbolj racionalnega pristopa pri nabavi medicinske opreme in pripomočkov. Imenovana delovna skupina bo pripravila predloge sprememb in jih posredovala ministru, pristojnemu za zdravje ter ministrstvu, pristojnemu za javna naročila, ki omenjene predloge upošteva pri pripravi sprememb Zakona o javnem naročanju.

V delovno skupino za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva se imenujejo:

mag. Simona Hribar Motore, Ministrstvo za zdravje, vodja

Tadej Štular, Ministrstvo za zdravje

Sašo Matas, Ministrstvo za javno upravo

Sebastjan Apat, Kabinet predsednika vlade

Gorazd Kalan, skupina zdravstvo.si

Simon Podnar, skupina zdravstvo.si

Blaž Mrevlje, skupina zdravstvo.si

Matija Jurij Kališnik, skupina zdravstvo.si

Andrej Vranič, skupina zdravstvo.si

Miha Skubic, zunanji sodelavec

Zadnje novice

Sorodne vsebine