11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Vrhovni sodnik Jan Zobec ekskluzivno za Demokracijo: »Problem sodstva niso sodniki, problem je vodstvena struktura. Sodniki so problem samo, kolikor so soudeleženi pri imenovanju teh ljudi na položaje vodstvene strukture.«

Jan Zobec je sodnik na Vrhovnem sodišču RS, kar je postal že maja 2003. Marca 2008 je nastopil funkcijo ustavnega sodnika na Ustavnem sodišču RS, po izteku mandata se je leta 2017 vrnil na vrhovno sodišče, kjer je vrhovni sodnik za civilnopravna razmerja. Je tudi mednarodno aktiven in avtor številnih bibliografskih enot, pretežno s področja civilnega (procesnega) prava. Pri svojem delu je neomajen, zato je trn v peti zdajšnjim vodstvenim strukturam v pravosodju.

 

Vodstvo Vrhovnega sodišča RS je v zadnjem času zoper vas uvedlo kar dva postopka pred Komisijo za etiko in integriteto pri Sodnem svetu, t. i. etično komisijo. Kaj vam očitajo?

Res je. Podpredsednik Miodrag Đorđević je zahtevo vložil zaradi mojih strokovnih pisanj na portalu Info in zaradi enega od uvodnikov v Pravni praksi, ker se ne strinja s kritiko vodstvene strukture. Zahteva predsednika sodišča Damijana Florjančiča se nanaša na moj odziv na vabilo odbora za pravosodje DZ na sejo tega telesa. Moti ga tudi, da sem tam povedal, zakaj sem se vabilu predsednice tega odbora odzval. Po njegovem je oboje neetično.

Je glede prve Đorđevićeve zahteve že kakšen epilog?

Etična komisija je sklenila, da njegovo pobudo vzame v obravnavo. To pomeni, da pobude ni že a limine ocenila kot neutemeljene − čeprav se je pred dvema letoma o tem izrekla obča seja Vrhovnega sodišča RS, ko je večina sodnikov menila, da je kakršnokoli omejevanje svobode izražanja sodnikov neprimerno in ponižujoče. Etična komisija je pobudo kljub temu vzela v obravnavo.

Kaj pa drugi, Florjančičev zahtevek?

O tej njegovi zahtevi, ker gre za zahtevo samega predsednika, se komisija mora izreči. Vendar ne, če je že na prvi pogled neutemeljena ali je celo primer zlorabe pooblastil. V primeru predsednikove zlorabe njegovih pooblastil, ki je tu po mojem mnenju očitna, bi morala komisija zahtevo zavreči.

Kdo so člani komisije, kako je sestavljena?

Komisija je sestavljena iz petih članov. Predseduje ji vrhovna sodnica Nina Betetto, člani so še predsednica Okrožnega sodišča v Kranju in nekdanja predsednica Sodniškega društva Janja Roblek, višja sodnica iz Kopra Jana Petrič, okrajni sodnik iz Nove Gorice in sodnik z Višjega sodišča v Mariboru.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji, ki je izšla danes!

Zadnje novice

Sorodne vsebine