18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

Vplivna CDI v resoluciji zaskrbljena zaradi nedemokratičnih razmer v naši državi: Slovenija potrebuje desnosredinsko vlado, ki jo vodi stranka z večinsko podporo!

Včeraj je posebno resolucijo o Republiki Sloveniji sprejela mednarodno vplivna Zveza sredinskih demokratov – Centrist Democrat International na svojem zasedanju na Zelenortskih otokih.

V njej izraža resno zaskrbljenost glede stanja političnih in gospodarskih zadev v Sloveniji, potem ko je manjšinska leva vlada prevzela oblast septembra 2018 s pomočjo Levice, ki zagovarja venezuelski družbeno-politični sistem, hvali komunistične diktatorje in nasprotuje zavezništvu v zvezi NATO. Vlada je napovedala načrte za uvedbo visokih davkov na uspešna podjetja, zato so nekateri že preselili svoje obrate v druge države.

Ob tem poudarja potrebo po nepristranskem in neodvisnem sodstvu v Sloveniji ter izraža skrb glede najnovejših primerov preganjanja neodvisnih medijev, novinarjev in kritičnih intelektualcev, katerega cilj je utišati kritično javnost.

Hkrati opozarja na ignoriranje volje ljudi, prepričljivo izražene na zadnjih parlamentarnih volitvah ter izraža svojo polno podporo zmagovalcu zadnjih parlamentarnih volitev, predsedniku SDS in bivšemu premierju Janezu Janši, ter prepričanje, da Slovenija potrebuje desnosredinsko vlado, ki jo vodi stranka z večinsko podporo, za bolj uspešno, demokratično in zdravo prihodnost.

In za kakšno organizacijo gre? Mednarodna demokratična stranka Centra je bila ustanovljena leta 1961 pod imenom Svetovna zveza krščanskih demokratov (WUCD). Ustvarjena je bila s strani New International Teams, ki je bila predhodnica organizacije Evropske unije krščanskih demokratov (EUCD), Krščansko demokratske organizacije Amerike (CDOA) in Krščansko-demokratske zveze srednje Evrope (CDUCE). Leta 1999 je sprejel svoje sedanje ime, Centrist Democrat International (CDI).
V nadaljevanju objavljamo resoluciji CDI v celoti:

 

Zveza sredinskih demokratov – Centrist Democrat International

Resolucija o Sloveniji

CDI-IDC:

– izraža resno zaskrbljenost glede stanja političnih in gospodarskih zadev v Sloveniji, potem ko je manjšinska vlada prevzela oblast septembra 2018. Vlado sestavlja pet manjših levih in liberalno-levih strank, ki so bile na zadnjih parlamentarnih volitvah poražene, podpira pa jo skrajno leva stranka Levica, ki je uradno v opoziciji. Ta stranka zagovarja venezuelski družbeno-politični sistem, hvali komunistične diktatorje in nasprotuje zavezništvu v zvezi NATO. Vlada je napovedala načrte za uvedbo visokih davkov na uspešna podjetja, zato so nekateri že preselili svoje obrate v druge države.

– poudarja potrebo po nepristranskem in neodvisnem sodstvu v Sloveniji. V tem kontekstu se poraja zaskrbljenost, da so ključne institucije, ki naj bi delovale nepristransko, kot braniki demokracije in pravne države, v veliki meri postale vplivni instrument globoke države oziroma združbe starih znancev (‘old boys network’), ki delujejo pod okriljem levega bloka in katerih namen je zatrtje politične opozicije.

– nadalje izraža skrb glede najnovejših primerov preganjanja neodvisnih medijev, novinarjev in kritičnih intelektualcev, katerega cilj je utišati kritično javnost. Med drugimi izstopa zaskrbljujoči primer pregona dr. Tadeja Strehovca, generalnega tajnika Slovenske škofovske konference, ki je obtožen sovražnega govora zaradi podpore katolikom, ki so molili za nerojene otroke in zagovarjali katoliško doktrino glede splava.

– poudarja, da lahko ignoriranje volje ljudi, prepričljivo izražene na zadnjih parlamentarnih volitvah, vodi do zmanjšanega zaupanja v že tako oslabljene demokratične procese in lahko povzroči dolgoročno politično nestabilnost.

– izraža svojo polno podporo zmagovalcu zadnjih parlamentarnih volitev, predsedniku Slovenske demokratske stranke in bivšemu premierju Janezu Janši, ter prepričanje, da Slovenija potrebuje desnosredinsko vlado, ki jo vodi stranka z večinsko podporo, za bolj uspešno, demokratično in zdravo prihodnost.

Zelenortski otoki, 25. novembra 2018

 

M. B.

Zadnje novice

Sorodne vsebine