-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

[IZ MINUTE V MINUTO] Predsedniške volitve 2022: Logar in Pirc Musarjeva se bosta pomerila v drugem krogu (FOTO + VIDEO)

Piše: C. R., STA, G. B., J. B.

Slovenija danes glasuje o novem predsedniku republike. Svoj glas v prid enemu izmed sedmih kandidatov bo lahko oddalo 1.694.429 volilnih upravičencev v Sloveniji in tujini, ki bodo lahko glas oddali na enem od 3183 volišč. Po vsej Sloveniji so se ob 7. uri odprla vrata volišč, rezultat bo znan okoli 21. ure.

21.30 Predsednica SD Tanja Fajon je po objavi delnih izidov, ki skupnemu kandidatu SD in Gibanja Svoboda Milanu Brglezu kažejo 15,5-odstotno podporo, v volilnem štabu dejala, da bi si seveda želeli več. “Nas je pa mogoče ta izkušnja še toliko bolj utrdila in povezala tudi dve stranki za naše trdno sodelovanje naprej,” je ocenila.

“Milan Brglez je dal vse od sebe, zame je še vedno izvrsten kandidat za predsednika Republike Slovenije, ampak če mu ne bo uspelo v drugi krog, je pomembno to, da bodo glasovi volivk in volivcev za levosredinskega kandidata, kar je naša tista skupna zgodba za prihodnost Slovenije, zagotovo zmagovalni,” je prepričana predsednica SD.

Fajon je pričakovala boljšo volilno udeležbo, glede na to, da “odločamo o prihodnosti Slovenije. Vendar ljudje so tisti, ki imajo karte v rokah in če so se odločili, da ne pridejo na volišča, jaz verjamem, da imajo v drugem krogu še enkrat priložnost”. Zahvalila se je vsem, ki so danes prišli, ki so danes dali svoj glas tudi za Brgleza.

Ob tem je čestitala tudi obema kandidatoma Anžetu Logarju in Nataši Pirc Musar, ki sta se uvrstila v drugi krog, in vsem, ki so nastopili na teh volitvah. Volivce pa je povabila na volišča tudi v drugem krogu. “Odločamo o prihodnosti Slovenije in danes rezultat kaže, da zagotovo vemo, kdo bo zmagovalec in to bo na levi sredini,” je prepričana Fajon.

Skupnemu kandidatu SD in Gibanja Svoboda Brglezu po delnih neuradnih izidih volitev kaže na okoli 15,4-odstotno podporo. V drugi krog pa sta se, kot kaže, uvrstila poslanec SDS Anže Logar in odvetnica Nataša Pirc Musar.

21.00 Preštetih več kot 90 odstotkov glasov, zmagovalec prvega kroga je Anže Logar (34 odstotkov), z njim se bo v drugem krogu pomerila Nataša Pirc Musar (26,8 odstotka trenutno).

20.50 Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v volilnem štabu predsedniškega kandidata Milana Brgleza izpostavil, da je skupni predsedniški kandidat s koalicijsko partnerico SD odlična popotnica ne samo za te volitve, ampak je s tem tudi koalicija bolj trdna. Poraženca bomo spoznali v drugem krogu, je dodal Golob, ki že ve, kdo bo to.

20.40 Preštetih 76 odstotkov glasov, razmerje praktično nespremenjeno.

Po oceni predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar bo šlo v drugem krogu, v katerem se bo po delnih izidih današnjih volitev pomerila z Anžetom Logarjem, zagotovo za spopad vrednot. Kot je dejala, se bo v drugem krogu veliko bolj morala pokazati razlika med njo in Logarjem, ki mu je že čestitala za zmago v prvem krogu.

20.35 Vladimir Prebilič je rezultate današnjih predsedniških volitev pričakal v lokalu v središču Ljubljane. Najbolj ambiciozni člani njegove ekipe so si želeli preboj v drugi krog, sam pa je bil v pričakovanjih bližje prvim delnim izidom, ki mu kažejo okoli 10-odstotno podporo. Te odstotke mu je prineslo izključno trdo delo, je dejal.

Preštetih 70 odstotkov glasov, Logar vodi s 34 odstotki.

20.30 Po skoraj 65 odstotkov preštetih glasovnic ima Logar skoraj 34 odstotno podporo.

20.25 Po skoraj 60 odstotkih preštetih glasovnic ostaja rezultat v duhu drugega kroga: Anže Logar je očitno dobil podporo vsakega tretjega volivca, ki se je udeležil volitev. Razlika med njim in Natašo Pirc Musar pa se manjša s štetjem glasov.

20.20 “Ključno je povezovanje Gibanja Svoboda in SD, ta projekt se bo nadaljeval,” je poudaril Milan Brglez. Miha Kordiš pa ocenjuje, da je bila kampanja pred njegovim vstopom dolgočasna in oropana vsebine.

20.15 Ob polovici preštetih glasov ima Logar trenutno 33,84 odstotkov glasov.

20.10 Predsedniški kandidat Anže Logar, ki mu prvi delni izidi današnjega prvega kroga volitev kažejo prvo mesto in zanesljivo uvrstitev v drugi krog, se je v prvem odzivu zahvalil vsem volivcem za glas. Po njegovem mnenju je to potrditev, da je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih.

Po več kot tretjini preštetih glasov Logarju delni izidi kažejo 34,26-odstotno podporo.

Obenem je Logar čestital neodvisni kandidatki Nataši Pirc Musar, ki ji prav tako kaže, da se bo uvrstila v drugi krog volitev čez tri tedne. Ocenil je, da bo na koncu razlika med njima še rahlo manjša.

Pred drugim krogom pričakuje vsebinsko razpravo in na koncu se bodo volivci odločili, kateri bo prepričljivejši, je dejal.

Logar, ki kandidira s podporo volivcev ter strank SDS in SLS, je povedal, da je kampanjo vodil popolnoma ločeno. V kampanji predstavljam stališča, ki jih sam zastopam in za katerimi stojim. Nekateri so morda to razumeli, kot da se distanciram, dejansko pa sem bil sam, Anže Logar, kandidat.

Ima pa tudi podporo dveh strank in v štab sem povabil prvaka obeh, je še dejal.

V predsedniški kampanji Logar kot svoj cilj navaja Slovenijo, “deželo visokega življenjskega standarda, sproščeno, s čistim okoljem, delujočim sistemom, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati”.

46-letni Ljubljančan je trenutno poslanec SDS v državnem zboru, v prejšnji vladi Janeza Janše pa je bil zunanji minister. Leta 2000 je doštudiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, leta 2006 magistriral na fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, leta 2016 pa je na fakulteti za uporabne družbene študije doktoriral iz politične sociologije.

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

20.05 Preštetih skoraj 30 odstotkov oddanih glasovnic, Logarju se je za malenkost zvišal odstotek, na Kočevskem prvo mesto osvojil Vladimir Prebilič.

20.00 Prešteta je skoraj četrtina glasov. Vodi Logar s 34,11 odstotka glasov.

19.45 V volilnem štabu Milana Brgleza v središču Ljubljane so se že začeli zbirati vidni predstavniki obeh strank, SD in Gibanja Svoboda, ki sta podprli njegovo kandidaturo. Kandidata za zdaj še ni, predsednica SD Tanja Fajon pa je v izjavi za STA izrazila zadovoljstvo, da ga bodo v štabu pričakali skupaj, torej predstavniki dveh koalicijskih partneric.

19.35 Prvi neuradni izidi kažejo, da Logar vodi s 36,8 odstotka glasov. Pirc Musarjeva je druga (25,4 odstotka). Rezultate lahko sproti spremljate TUKAJ.

19.20 Nataša Pirc Musar pravi, da pričakuje uvrstitev v drugi krog. Rezultate sicer spremlja v Ruski dači v Gameljnah.

19.15 Podporniki predsedniškega kandidata Anžeta Logarja so se v pričakovanju rezultatov današnjih predsedniških volitev skupaj z Logarjem zbrali v štabu na obrežju Ljubljanice v središču Ljubljane. Logar je v izjavi za medije dejal, da verjame v zmago in gre s tem občutkom v predvideni drugi krog.

Napovedovanje rezultata se zdi sicer 46-letnemu Logarju, ki kandidira s podporo volivcev ter strank SDS in SLS, nehvaležno. Še posebej, “ker je v kampanji sedem konkurentov in nekaj kar zahtevnih”, je pojasnil. Vseeno je dejal, da bi bil rezultat “rahlo nad 50 odstotki neko presenečenje”. “Pričakujem nepričakovano (…) Rezultat bom sprejel in na podlagi tega se bomo odločili, kako ravnati v drugem krogu,” je glede nadaljevanja kampanje dejal Logar, ki pričakuje uvrstitev v drugi krog. “Kampanjo sem delal od spodaj navzgor, s strani državljank in državljanov je bil odziv dober,” je še dejal Logar, ki želi tudi pred drugim krogom ohraniti neposreden stik z volivci. Na novinarsko vprašanje, ali je njegova napoved zmage na družbenih omrežjih veljala za prvi ali tudi drugi krog volitev, je odgovoril, da to prepušča domišljiji. “Sam verjamem v zmago, verjel sem v to že leto dni nazaj, ko o tem še nihče drug sploh ni razmišljal in s tem občutkom grem v drugi krog,” je dodal smelo.

Prvopodpisana pod Logarjevo predsedniško kandidaturo Romana Jordan je v izjavi ob pričakovanju izidov prvega kroga dejala, da “bodo rezultati pokazali, kako dobro smo delali med kampanjo”.

Jordanova ocenjuje, da je bila kampanja “dobra, precej vsebinska, pa tudi zahtevna”. Hkrati je imel njihov kandidat poleg vseh medijskih soočenj tudi veliko stikov z ljudmi in gojil pristne stike, je dodala. Prepričana je, da se je pravilno odločil za samostojno kandidaturo na volitvah.

“Veseli smo sicer podpore obeh strank, ampak na ta način je bil lahko pristen, predstavljal je svoja stališča in z njimi na najboljši možen način odgovarjal na pričakovanja ljudi,” je poudarila Jordan. Izpostavila je še Logarjevo prijaznost, spoštljiv odnos do ljudi in sposobnost povezovanja.

Štab so sicer organizirali v baru Šuklje v Ljubljani, a je večina ožje Logarjeve ekipe za zdaj še umaknjena od kamer. Vzdušje v štabu je sicer sproščeno. Podporo je Logarju prišla izreči tudi kolegica iz poslanskih vrst Eva Irgl, po 20. uri pa pričakujejo tudi prvaka SDS Janeza Janšo.

19.05 Predsedniški kandidati so v glavnem že na svojih lokacijah, kjer pričakujejo izide. Objavljamo nekaj fotografij dr. Anžeta Logarja (foto: Polona Avanzo):

19.00 Volišča so se zaprla, začelo se je preštevanje glasov.

Prvi delni neuradni izidi bodo znani po 19.30, Državna volilna komisija bo nato preštete glasove sproti objavljala na spletni strani. Predsedniški kandidati bodo rezultate pričakali v volilnih štabih, nato pa se po pričakovanjih preselili v medijsko središče na Gospodarskem razstavišču.

Današnji izidi sicer še ne bodo končni, saj bodo morali prišteti še glasovnice, ki bodo prispele po pošti, a bodo najverjetneje že pokazali jasno sliko, kako so se odločili volivci.

Do konca glasovanja je veljal volilni molk, dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je po zadnjih podatkih prejela skupaj 28 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega je v soboto prejela pet obvestil in danes 23. Osem zadev inšpektorji še obravnavajo, pri 20 zadevah kršitev niso ugotovili.

17:40 Do 16. ure je po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 589.261 volivk in volivcev oz. 34,78 odstotka vseh volilnih upravičencev.

17:05 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v času volilnega molka doslej prejela skupaj 23 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega je v soboto prejela pet obvestil in danes 18. Osem zadev inšpektorji še obravnavajo, pri 20 zadevah kršitev niso ugotovili.

16:50 Platforma za spremljanje volitev in obdelavo podatkov Europe Elects je objavila statistiko udeležbe na predsedniških volitvah do 11. ure vse od prvih volitev leta 1992 pa do danes. Kot lahko vidimo, se je obiskanost nižala iz volitev v volitve, le letošnji rezultat je malenkost boljši od volitev leta 2017.

14.00 Predsedniški kandidat Anže Logar, ki kandidira s podporo volivcev in strank SDS in SLS, je danes na volišču na Parmovi ulici v Ljubljani oddal svoj glas in pozval k čim večji udeležbi na volitvah, ki jih je označil za “praznik demokracije”. Poudaril je, da ne želi ugibati, kako bi izgledal morebitni drugi krog predsedniških volitev.

Logar je izrazil upanje, da bo volilna udeležba večja kot na predsedniških volitvah leta 2017, o natančnih odstotkih pa ne želi ugibati. Na vprašanje, ali je zadovoljen s potekom kampanje, je odgovoril, da jo je zastavil nekoliko drugače. Poudaril je, da je “predvsem (…) počel stvari, ki me veselijo, veliko sem bil z državljankami in državljani, se z njimi pogovarjal, obiskoval dogodke po praktično celi Sloveniji”. Nekoliko manj je bil po lastnih besedah navdušen nad delom, kjer so se kandidati “udeležili po treh soočenj na dan”, vendar so po njegovih besedah tudi to zmogli.

Na vprašanje, kako bo preživel današnjo volilno nedeljo, je odgovoril, da bo najprej imel kosilo, nato bo svoje starše peljal na volišče, “da bo celotna družina izpolnila svojo državljansko dolžnost,” ob 18. uri pa bo v svojem volilnem štabu, kjer bo počakal na rezultate.

13:50 Predsednik vlade Robert Golob je svoj glas na predsedniških volitvah oddal na volišču v Kromberku. Ob tem je izrazil željo, da bi novi predsednik ali predsednica države nadaljeval delo Boruta Pahorja v mednarodnem prostoru, obenem pa se v domačem prostoru nekoliko bolj aktiviral in deloval kot moralna avtoriteta.

13:45 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v času volilnega molka doslej prejela skupaj 16 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega je v soboto prejela pet obvestil in danes 11. Štiri zadeve inšpektorji še obravnavajo, pri 12 zadevah kršitev niso ugotovili.

13:30 Predsedniški kandidat in poslanec Levice Miha Kordiš je svoj glas na današnjih predsedniških volitvah oddal v domačem Svetem Duhu v bližini Škofje Loke. Kot je ob tem povedal medijem, je s kampanjo zelo zadovoljen. Upa pa tudi na čim večjo volilno udeležbo.

12.45 Do 11. ure je na volitvah predsednika republike glasovalo 230.933 volivk in volivcev oz. 13,63 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije. Najvišja udeležba je bila v volilni enoti Novo mesto, in sicer 14,90-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Ljubljana – Bežigrad, 12,05-odstotna-

Na predsedniških volitvah leta 2017 se je glasovanja do 11. ure v prvem krogu udeležilo 13,38 odstotka volivk in volivcev. Volilna udeležba v prvem krogu predsedniških volitev leta 2012 do 11. ure pa je bila 14,39-odstotna.

Na volitvah v državni zbor aprila letos je do 11. ure glasovalo 21,05 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Na tokratnih volitvah predsednika oz. predsednice republike je po podatkih ministrstva za notranje zadeve skupaj 1.694.429 volilnih upravičencev, od tega 1.587.322 s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 107.107 s stalnim prebivališčem v tujini.

12:00 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je danes do 10. ure prejela pet obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za dve zadevi so na inšpektoratu za notranje zadeve že ugotovili, da ne gre za kršitve, tri pa še obravnavajo, so sporočili z ministrstva.

11.50 Predsedniška kandidatka, odvetnica Nataša Pirc Musar je svoj glas na današnjih predsedniških volitvah oddala v Radomljah. Ob tem je poudarila, da je za njo naporna kampanja, ki pa ji je dala neprecenljive življenjske izkušnje. Dodala je, da ostaja optimistična.

11.30 Kandidatka stranke Resni.ca in skupine volivcev na predsedniških volitvah, ginekologinja Sabina Senčar je bila danes ob oddaji glasu za prvi krog volitev na enem od volišč v Ljubljani optimistična. Potegnila je vzporednice z današnjim ljubljanskim maratonom, na katerem sodelujoči prav tako merijo moči.

11:11 Neodvisni kandidat Anže Logar se je udeležil Ljubljanskega maratona.

10.30 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je danes do 10. ure prejela pet obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za dve zadevi so na inšpektoratu za notranje zadeve že ugotovili, da ne gre za kršitve, tri pa še obravnavajo, so sporočili z ministrstva.

10.00 Predsedniški kandidat NSi in poslanec te stranke Janez Cigler Kralj je na volišču v Komendi že oddal svoj glas. Ob tem je poudaril, da je odločitev, kdo bo postal predsednik, zdaj v rokah volivk in volivcev. “Jaz predvsem pozivam vse volivke in volivce, da gredo danes na volišča. Predčasne volitve kažejo na to, da bo nekaj večja udeležba. Upam, da bo res večja in da bodo ljudje vzeli odločitev v svoje roke,” je poudaril Cigler Kralj, ki je na volišče prišel z ženo.

(Foto: STA)

09:40 Po družbenih omrežjih volivci objavljajo glasovnice in se pritožujejo, da je na glasovnicah zgolj en žig.

Na Državni volilni komisiji (DVK) ob tem v izogib napačnim informacijam, ki se pojavljajo v nekaterih medijih, poudarjajo, da so glasovnice na rednih voliščih opremljene le z enim žigom. Glasovnice na t. i. voliščih omnia pa imajo dva.

 

08:55 Predsedniški kandidati bodo rezultate pričakali v svojih volilnih štabih na različnih lokacijah po Ljubljani, v medijskem središču jih pričakujejo v večernih urah, predvidoma po 20.30.

Rezultate bodo pričakali:

Milan Brglez – bar Zorica, Kersnikova 4, LJUBLJANA (od 18.30)

Anže Logar – bar Šuklje, Breg 10, LJUBLJANA (od 18. ure)

Janez Cigler Kralj – sedež NSi, Dvorakova ulica 11a, LJUBLJANA (od 18.30)

Miha Kordiš – Pritličje, Mestni trg 2, LJUBLJANA (od 18. ure)

Nataša Pirc Musar – Ruska dača, Zgornje Gameljne 18, LJUBLJANA – ŠMARTNO (od 19. ure)

Vladimir Prebilič – Opera bar, Cankarjeva cesta 12, LJUBLJANA (od 17. ure)

Sabina Senčar – bar Činkole, Poljanska cesta 17, LJUBLJANA (od 18.45)

08:40 Za spremljanje izida volitev v medijskem središču se je po podatkih Ukoma akreditiralo 269 predstavnikov medijev, od tega 21 tujih. Akreditiranih je sicer 111 novinarjev, 60 snemalcev, 38 fotografov, 48 tehnikov in 12 ostalih predstavnikov medijev.

08:00 Kot je predvideno, letos ne bo t. i. vzporednih volitev, s katerimi bi že ob 19. uri vedeli za približen izid volitev.

07:00 Ob 7. uri so se odprla volišča po vsej Sloveniji. Odprta bodo 12 ur, vse do 19h.

04:15 Predsedniški kandidati bodo glasovali:

– kandidat Milan Brglez: ob 10. uri, OŠ 8 talcev, Notranjska cesta 3, LOGATEC

– kandidat Anže Logar: ob 13. uri, Zavod RS za zaposlovanje, Parmova ulica 32, LJUBLJANA

– kandidat Janez Cigler Kralj: ob 8. uri, OŠ Komenda – Moste: enota Komenda; Glavarjeva cesta 37, KOMENDA

– kandidat Miha Kordiš: ob 11. uri, KUD Ivan Cankar, Sv. Duh 10, ŠKOFJA LOKA

– kandidatka Nataša Pirc Musar: ob 10. uri, Kulturni dom Radomlje, Prešernova cesta 43, RADOMLJE

– kandidat Vladimir Prebilič: ob 10. uri, PGD Dolga vas, Kočevska cesta 30, KOČEVJE

– kandidatka Sabina Senčar: ob 10. uri, Dom upokojencev Center, enota Poljane, Ulica Janeza Pavla II. 4, LJUBLJANA

03:00 Za novega predsednika republike se potegujejo: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Anže Logar (Foto: Rok Rakun)

01:50 Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah 1.694.429, bodo lahko glas oddali na enem od 3183 volišč. Odprtih bo 2999 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

00:30 Volivci se bodo v današnjem prvem krogu predsedniških volitev, sedmih v zgodovini države, izrekali, katerega od sedmerice kandidatov želijo v prihodnjem petletnem mandatu na položaju predsednika republike

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine