10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Volilna prevara levice na Madžarskem

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Madžarska krščanska stranka KDNP obtožuje levico, da je z nelegalno pridobljeno podatkovno bazo iz tujine izrabila podatke za kontaktiranje volivcev med predvolilno kampanjo, čeprav volivci niso za to nikoli dali soglasja. 

Gre za največjo volilno prevaro v zgodovini madžarske demokracije, je prepričan tiskovni predstavnik Krščanske demokratične ljudske stranke (KDNP) Lőrinc Nacsa. Po poročanju Remix News je Nacsa razkril, da so v stranki prejeli znatno število poročil o SMS sporočilih, v katerih so pošiljatelji prejemnike pozivali, naj na prihajajočih madžarskih parlamentarnih volitvah 3. aprila 2022 podprejo levico.

Po množičnem pošiljanju sporočil pa je leva opozicija, ki jo predstavlja Péter Márki-Zay, začela s kampanjo telefonskih klicev. Podatkovna baza, iz katere črpajo za telefonske klice, pa naj bi nastala nelegalno. Tudi mnogi prejemniki SMS sporočil so povedali, da za kaj takega nobeni organizaciji nikoli niso dali nobenega dovoljenja za obdelavo njihovih osebnih podatkov.

Nelegalno podatkovno bazo levičarjem priskrbel nekdanji premier
Nekdanji madžarski premier Gordon Bajnai je obtožen, da je opoziciji na Madžarskem omogočil dostop do podatkovne baze off-shore podjetja DatAdat, ki je nelegalno zbiralo podatke o madžarskih državljanih. Márki-Zay in njegov socialistični zaveznik Ferenc Gyurcsány naj bi po trditvah Nacse vodila kampanjo, ki temelji na volilni prevari. “Zato je pomembno, da smo tam 3. aprila in ne dovolimo levici, ki bi našo državo pahnila v vojno in uničila rezultate, ki smo jih dosegli skupaj v zadnjih 12 letih, da pride na oblast s pomočjo prevare,” je poudaril Nacsa.

Madžarski premier Viktor Orban, obkrožen z evropskimi politiki (Foto: EPA)

Vojna v Ukrajini je glavna tema volitev na Madžarskem. Mavrična opozicija na Madžarskem, ki združuje neonaciste, socialiste, liberalce in vse ostale zagovarja madžarsko posredovanje v Ukrajini, medtem ko Fidesz na čelu s premierjem Viktorjem Orbanom temu nasprotujejo. Orbanu se je posledično zaradi nasprotovanja sodelovanju v vojni v Ukrajini podpora med madžarskimi volivci celo povečala.

“Če pogledamo izjave levice v zadnjih tednih, je jasno, da če bi bili na oblasti, bi pošiljali naše vojake in orožje, podprli zaprtje zračnega prostora in vzpostavili sankcije na energente. Levica bi drsela v vojno in uničila madžarsko gospodarstvo,” je za madžarsko Hir TV v četrtek povedal minister premierjevega kabineta Gergely Gulyás.

Opozicija si želi madžarske intervencije v Ukrajini

Socialist Gyurcsány je ravno tako povedal, da če Madžari ne pomagajo Ukrajini so “nevredni” ljudje. Liberalni András Fekete-Győr je zagovarjal prenos madžarskega orožja Ukrajini, medtem ko je predsednica neonacistične stranke Jobbik Anita Potocskáné Kőrösi želela na pomoč Ukrajini poslati madžarske vojake.  Navkljub vojni v Ukrajini si je čas za predvolilno kampanjo na Madžarskem vzel tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je javno podprl mavrično opozicijo. Pri tem si je Zelenski dovolil tudi javno kritizirati madžarskega premierja Orbana zaradi vztrajanja, da se Madžarska ne bo vmešavala v vojni konflikt v Ukrajini.

George Soros in EU: dobro usklajena ekipa (Foto: UME)

Eden od vidnejših podpornikov Zelenskega je sicer tudi velik Orbanov nasprotnik, judovski milijarder George Soros. Orban je sicer v nedeljskem pogovoru 27. marca 2022 na radiu opozoril, da Ukrajina z vztrajanjem pri prepovedi uvoza ruskih energentov od Madžarov zahteva “popolno prenehanje obratovanja madžarskega gospodarstva.” Medtem je Madžarska po zadnjih podatkih v državo sprejela proporcionalno gledano največji delež ukrajinskih beguncev in podprla sankcije EU proti Rusiji. So pa Madžari jasno povedali, da ne bodo pristali na sankcije, ki bodo bolj kot Rusiji škodile Madžarski.

Referendum o zakonu za zaščito otrok

Volitve na Madžarskem naj bi ravno tako spremljalo veliko mednarodnih opazovalcev, po trditvah Gulyása pa obstaja realna možnost, da bo delegacija OSCE vsebovala veliko podpornikov levice. “Mnoga leta so javno sodelovali z Georgom Sorosem in njegovimi organizacijam. Ne moremo domnevati, da bodo poročila objektivna,” je o OSCE, ki je v preteklosti že bil tarča kritik na račun levičarske pristranskosti in poskus delegitimizacije volitev, povedal Gulyás.

Madžari bodo na jutrišnjih volitvah 3. aprila 2022 poleg glasu za parlamentarne volitve odločali tudi o usodi zakona za zaščito otrok, ki predvideva ostrejše kazni za pedofile ter  prepoved LGBT indoktrinacije v šolah brez vednosti staršev. Do omenjenega zakona so kritični v EU, kjer menijo, da je tak zakon v nasprotju z “evropskimi vrednotami”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine