-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(VOJNA V IZRAELU – 3. DAN) Brutalni poboji in ugrabitve, nasilju ni videti konca – se pripravlja nov holokavst?

Piše: Nova24tv.si, C. R. 

Poteka že tretji dan tega brutalnega stopnjevanja nasilja v dolgotrajnem konfliktu med Izraelom in Palestino, število smrtnih žrtev nasilja od sobotnega nenadnega napada Hamasa pa je po poročanju tujih medijev preseglo 1100. Posebna ameriška odposlanka za antisemitizem Deborah Lipstadt je napade Hamasa označila za “najsmrtonosnejši napad na Jude po holokavstu”, na družbenih omrežjih pa krožijo posnetki grozljivih napadov na mlada dekleta in fante, ki jih je Hamas napadel na festivalu elektronske glasbe.

Število izraelskih civilnih žrtev vztrajno narašča, potem, ko je premier Benjamin Netanjahu dejal, da se Izrael spušča v “dolgo in težko vojno”. V Gazi, ki so jo napadli izraelski zračni napadi, so uradniki poročali o najmanj 413 smrtnih žrtvah, 2300 je bilo ranjenih. Posebna ameriška odposlanka za antisemitizem Deborah Lipstadt je napade Hamasa označila za “najsmrtonosnejši napad na Jude po holokavstu“.

Ponoči so med izraelskimi silami in stotinami teroristov Hamasa potekali intenzivni strelski spopadi na najmanj 22 lokacijah po Izraelu, pri čemer sta najmanj dva incidenta vključevala oborožene osebe, ki so zadrževale talce, kot je potrdila vojska. Služba ZAKA za nujne primere pravi, da so na kraju puščavske zabave, ki so jo v soboto zjutraj masakrirali Hamasovi teroristi, našli 260 trupel. Vodja palestinskega islamskega džihada v Gazi trdi, da ima teroristična skupina v ujetništvu 30 Izraelcev. Izrael še ni potrdil, koliko talcev so zajeli teroristi, poroča izraelski I24News. Kako brutalno jih je teroristična skupina odvlekla in ločila od ostalih, prikazuje spodnji posnetek, ki ga je objavil uporabnik X in zapisal: “Noa se je zabavala na jugu Izraela na festivalu mirovne glasbe, ko so jo Hamsovi teroristi ugrabili in odvlekli iz Izraela v Gazo. Noa je talec Hamasa. Lahko bi bila tvoja hči, sestra, prijateljica”

 

Ko je posnetek mlade Noe, ki so jo odpeljali teroristi, se je za javnost odzvala tudi njena družina in njen oče, ki je v solzah dejal, da je “v tem trenutki ni mogel varovati“.

 

Kakšno je bilo stanje, je po I24News opisala tudi izraelska vojska, ki je za medije izjavila, da so: Teroristi divjali in vdirali v domove ter pobijali civiliste.” V enem od videoposnetkov s festivala elektronske glasbe v Re’imu je videti policijo, kako evakuira civiliste, medtem, ko se mnogi še niso zavedali resnosti situacije. Nekaj ​​minut kasneje je Hamas pobil več kot 250 ljudi in jih ugrabil na stotine v Gazo.

Na spodnjem posnetku je moč videti, kako ljudje bežijo pred teroristi, preden so jih ti pobili ali ugrabili.

 

 

Premier Netanjahu je nagovoril narod in izjavil: “Smo v vojni,” po Hamasovem večstranskem napadu ob zori. Prebivalce Gaze je izdal ostro opozorilo in jih pozval, naj se takoj umaknejo, saj se je Izrael pripravljen odzvati z vso silo. Netanjahu je poudaril: “Udarili jih bomo do bridkega konca in se s silo maščevali za ta črni dan, ki so ga povzročili Izraelu in njegovim ljudem.” Obljubil je tudi, da bo vse lokacije, kjer je Hamas deloval, in območja, ki jih je uporabljal kot skrivališča, spremenil v ruševine. “Kar se je danes zgodilo, je v Izraelu brez primere in poskrbel bom, da se ne bo ponovilo.”, je dejal.  

Ubili so jih, ker so bili Židje
V javnost je prišla tudi fotografija veččlanske družine, ki je bila v napadu s strani Hamasa brutalno umorjena, ob njej pa je avtor zapisal zapisal: “Vsi mrtvi. Zaklali so jih Hamasovi teroristi v kibucu Nir Oz v Izraelu, ker so bili Židje. Celotno družino, Tamar, Yonatan, njuni 6-letni hčerki – Shahar & Arbel, in njun 4-letni sin Omer. Zapomnite si njihove obraze.”

 

Posebna ameriška odposlanka za antisemitizem Deborah Lipstadt je napade Hamasa označila za “najsmrtonosnejši napad na Jude po holokavstu”, medtem, ko je sožalje izrazila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris , ki je napade ostro obsodila in “pojasnila, da takšna teroristična dejanja niso nikoli upravičena.” Poudarila je zavezanost ZDA varnosti Izraela in ponovila zavezanost, da bodo Izraelu zagotovili vsa ustrezna sredstva podpore.

Lipstadt je poudarila, da “ni opravičila” za “gnusen, barbarski terorizem proti izraelskim civilistom” in množične pomore. “Nihče nima pravice govoriti Izraelu, kako naj se brani ter prepreči in odvrne prihodnje napade.“, medtem, ko je stalna opazovalna misija države Palestine pri ZN je v izjavi zapisala, da se ta razvoj dogodkov se ni zgodil v vakuumu, kot navaja The Guardian, je opazovalna misija dejala, da je bilo pred sedanjim napadom na stotine Palestincev ubitih, pred tem pa desetletja izraelskih neizprosnih vojaških napadov na palestinske vasi, kraje, mesta in begunska taborišča.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine