4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

[Video] V SB Celje ventilatorje Siriusmed R30 uporabili pri 18 pacientih! Če imajo opcijski kompresor in vlažilec zraka, so primerni tudi pri pacientih s COVID-19!

V nedeljo že drugi dan zapored ni bilo zabeleženih novih okužb s SARS-CoV-2, umrla pa je ena okužena oseba. Na enotah intenzivne terapije se je v nedeljo zdravilo 20 pacientov. Na današnji tiskovni konferenci je govorec Jelko Kacin poudaril, da je Splošna bolnišnica Celje uspešno uporabila ventilatorje Siriusmed R30 pri 18 pacientih. Prof. dr. Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana je pojasnil, da se lahko ventilatorje Siriusmed R30 uporablja za intenzivno zdravljenje pacientov s COVID-19, če imajo opcijski kompresor in vlažilec zraka z ogrevanimi cevmi: “S tem se zmanjša možnost kontaminacije prostora.” Kot je povedal Vinko Stojnšek iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije, so v času epidemije obravnavali 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da v nedeljo, 3. maja, do 24. ure v Sloveniji ponovno, že drugi dan zapored, ni bilo potrjenih novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Skupno število primerov okužb tako ostaja 1.439.

V nedeljo je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 616 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj znaša 56.136. V nedeljo je umrla še ena okužena oseba, skupno število umrlih v Sloveniji je naraslo na 97. Skupno je po zadnjih podatkih v Sloveniji hospitaliziranih 58 oseb, od tega 20 na enotah intenzivne terapije. Iz bolnišnic včeraj ni bila odpuščena nobena oseba.

SB Celje uspešno uporabila ventilatorje Siriusmed R30 pri 18 pacientih
Uradni govorec veleposlanik Jelko Kacin je na ponedeljkovi tiskovni konferenci uvodoma poudaril, da je za nami uspešen teden, prvič po dveh mesecih v posameznem dnevu namreč nismo zabeležili nobene nove okužbe: “S tem smo dobili dodatno potrditev, da smo v samem vrhu najuspešnejših držav na svetu pri soočanju s tem velikim izzivom.” Dobri epidemiološki podatki zdaj po njegovih besedah omogočajo, da smo sprostili nekatere ukrepe in zasnovali konkreten načrt za ponoven zagon dejavnosti po državi. Omejitve gibanja med občinami je konec, odpirajo se trgovine, lokali na prostem, storitvene dejavnosti. Pripravlja se tretji sveženj ukrepov PKP3, ki bo osredotočen na področje turizma, ter podrobna navodila za ponovno odprtje šol in vrtcev, za zagon zobozdravstva in nekaterih drugih dejavnostih, ki se še ne izvajajo.

“Preventivni ukrepi še vedno veljajo. Od nas je odvisno ali bomo pri zajezitvi epidemije še naprej tako uspešni kot do sedaj. Previdnost velja, skupaj zmoremo. Zavedati se moramo, da lahko zelo hitro izničimo uspeh, ki smo ga v preteklih dveh mesecih z naporom gradili,” je opozoril Kacin. Predstavitev rezultatov raziskave o prekuženosti populacije z novim koronavirusom še ni mogoča, saj se mora z njimi najprej seznaniti in jih analizirati strokovna skupina na Ministrstvu za zdravje. “Zagotovo pa vas bomo o rezultatih obvestili v najkrajšem možnem času,” je sporočil.

Rimskokatoliška cerkev je v pripravi za ponoven zagon svojih aktivnosti zelo natančno predpisala pogoje, pod katerimi se lahko maše opravljajo: “Držali se bodo socialne distance in cerkev bo poskrbela, da to ne bo eden od novih virov okužb.”

Kot je še poudaril Kacin, je Splošna bolnišnica Celje zaradi velikega števila bolnikov s COVID-19 na intenzivni negi uspešno uporabila nove ventilatorje Siriusmed R30 pri predihavanju 18 pacientov. Ob tem, da se jim zgodilo veliko žarišče v Šmarju pri Jelšah, je bila bolnišnica prisiljena celotno intenzivno dejavnost preusmeriti in na novo zagnati, ker so celotni intenzivni oddelke zasedli bolniki s tega območja, je dejal. “Ne v covid oddelku ne v delu, kjer so predihavali druge bolnike na intenzivnem oddelku, ni umrl nihče,” je poudaril Kacin.

Ventilatorje Siriusmed R30 se lahko uporablja za intenzivno zdravljenje pacientov s COVID-19, če imajo opcijski kompresor in vlažilec zraka z ogrevanimi cevmi
Prof. dr. Tomislav Mirković iz UKC Ljubljana je pojasnil, da se lahko ventilatorje Siriusmed R30 uporablja za intenzivno zdravljenje pacientov COVID-19, če imajo opcijski kompresor in vlažilec zraka z ogrevanimi cevmi: “S tem se zmanjša možnost kontaminacije prostora.”

Po besedah Mirkoviča, nekdanjega vodje centra za intenzivne terapije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je strokovna komisija v UKC Ljubljana, ki jo je vodil Marko Noč, dobila v pregled 90 tipov različnih ventilatorjev. V pregled so dobili brošure, medtem ko so pred epidemijo ventilatorje preizkušali tudi v praksi, se z njihovim delovanjem dobro seznanili, nato se odločili za njegovo nabavo ali pa ne. Komisija je 13 ventilatorjem z različno stopnjo prioritete dodelila možnost, da se jih lahko uporablja pri bolnikih s covidom-19. Nekateri ventilatorji so bili sprejemljivi ob zahtevi po dodatni opremi, kot je kompresor ali cevi za ogrevanje. Med temi je po njegovih besedah tudi ventilator Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu, vprašanje njegove ustreznosti pa so odprli v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

Po dokumentaciji, ki so jo dobili, bi za ta ventilator morali dokupiti dodatno opremo. Po navedbah Mirkoviča je komisija UKC, ki je pregledala dokumentacijo, pripisala, da je ta ventilator možno uporabljati ob dobavi kompresorja. Ta v primeru epidemije omogoči uporabo ventilatorja tudi v okolju, ki sicer ni bilo predvideno za zdravljenje bolnikov v intenzivni negi. V UKC Ljubljana za zdravljenje bolnikov s covidom-19, ki rabijo predihavanje, po Mirkovičevih besedah uporabljajo ventilatorje, ki so jih imeli že pred epidemijo. Gre za ventilatorje, ki jih obvladajo in so po njihovem mnenju dobri.

Glede na trenutne razmere in upad števila bolnikov s covidom-19, ki so odvisni od ventilatorja, tudi ni drugačne potrebe. Ob tem je Mirkovič spomnil, da je bila v začetku marca, ko se ni vedelo, kako se bo virus v Sloveniji širil, precej velika zmešnjava in tudi panika, saj se je govorilo, da v primeru razvoja epidemije po vzoru Italije ventilatorjev ne bo dovolj in bodo zato ljudje umirali, še navaja STA. Ker je COVID-19 nova bolezen, so ventilatorji shranjeni in bi jih lahko ob morebitni novi krizi tudi uporabili.

V času epidemije 20 odstotkov več nasilja v družini
Vinko Stojnšek iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije pa je sporočil, da so v času epidemije obravnavali 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Po njegovih besedah pa se je znižalo število prekrškov s področja Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=N9Ap4JG1iMQ&feature=emb_logo

Rok Krajnc/Nova24TV

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

V Tacnu zagorel hlev

Sorodne vsebine