18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

(VIDEO) Sporazum in izjave, ob katerih gre mnogim na smeh! Tovariši, ste pozabili na svoj lanski debakel? Narod naš dokaze hrani!

Piše: J. S.

Prvaki LMŠ, SD, Levice in SAB verjamejo, da so lahko alternativa aktualni vladi in kot taki na prihodnjih državnozborskih volitvah dobijo večino za oblikovanje trdne vlade, ki bo vrnila Slovenijo na pravo pot, poroča STA. Po podpisu sporazuma o povolilnem sodelovanju so izpostavili zavezanost demokratičnim vrednotam, normalizaciji razmer in poenotenju naroda. 

Visokoleteče besede, ni kaj. Očitno vsi štirje prvaki strank KUL res verjamejo v to, kar govorijo. Ali pa niti ne. Poglejmo recimo, kaj trdi Luka Mesec. Nova KUL-vlada bo po njegovo imela dve nalogi: Prav bo postaviti alternativo aktualni “razdiralni, skrajno desni politiki” Janeza Janše, kar med drugim pomeni, da ne bo “sesuvala demokratičnih temeljev”, ne bo žalila naroda, ne bo napadala medijev, stradala kulturnikov ali preganjala nevladnikov … “Ne bo vlada, ki se boji ljudstva, ampak bo delala v imenu in za ljudstvo,” je dejal. Po drugi strani “pa bo morala tlakovati pot spremembam in ne biti vlada statusa quo”, je dodal.

Sporazum namreč programsko temelji na sporazumu, ki so ga v okviru gradnje t i. koalicije ustavnega loka (KUL) stranke oblikovale že lani in zajema štiri prioritete: zdravje prebivalstva, družbena solidarnost, zavezanost k trajnostnemu razvoju in evropska Slovenija, utemeljena na znanju in kulturi. “To torej ne bo le ne-Janša vlada, ampak bo alternativa tudi preteklim vladam,” je dejal Mesec.

Ob tem je Bratuškova dodala še skrb za stabilno poslovno okolje, v katerem bo gospodarstvo uspešno delovalo, hkrati pa priznala, da bo njihovo delo, če bodo prevzeli vodenje države, v kar verjame, zaznamoval zgodovinsko visok proračunski primanjkljaj, ki je nastal pod aktualno vlado. “Čaka nas težko delo, treba bo vračati in plačati zapitke te vlade,” je izpostavila.

Na vprašanje, kaj je tokrat drugače od propadlega sodelovanja strank v vladi Marjana Šarca, je slednji je dejal, da je drugače že to, da je strank manj, da so “ostali tisti, ki so načelni” in da vlada, ki jo bodo oblikovali, ne bo manjšinska. “Po vladavini sedanje vlade, ne vidim nikogar razumnega več, ki bi podiral naslednjo vlado,” je dejal.

Nazadnje je bila Levica sicer tista, ki ni stopila v vlado, a z njo sprva sodelovala, potem pa od sodelovanja odstopila. Tudi Mesec je izpostavil, da gre tokrat za sporazum štirih enakopravnih strank. “Te štiri stranke so pokazale, da lahko sodelujemo in da lahko kljub razlikam stkemo dovolj skupnih točk za oblikovanje vlade,” je navedel.

Čeprav trdijo, da je zdaj vse drugače kot januarja 2020, pa spodnje izjave dokazujejo, da ni čisto tako.

Sorodne vsebine