23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

(VIDEO) Predsednik nadzornega sveta Borut Rončević: RTV je v zelo slabem finančnem položaju

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

“RTV lahko v roku enega leta postane nelikvidna, če ne bodo narejene prave poteze. Z vidika poslovanja je ključno in pa zakonitosti delovanja nacionalne radiotelevizije pomembno, da v novi sestavi uredimo medsebojna razmerja in začnemo ustrezno nadzirati to delovanje,” je v tokratni oddaji Tema dneva kot ključni cilj izpostavil Borut Rončević, novi predsednik nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenije, ki so ga izvolili člani, saj je po odhodu nekdanjega predsednika Andreja Graha Whatmougha na mesto generalnega direktorja RTVS že nekaj časa vodil nadzorni svet.

Na petkovi seji se je konstituiral nov nadzorni svet Radiotelevizije Slovenije (RTVS) za mandatno obdobje 2022–2026, ki je zadolžen za nadzor poslovanja javnega medijskega servisa. Sicer sestavlja 11 članov, pri čemer pet članov imenuje DZ, štiri člane vlada, dva člana pa izmed sebe izvolijo zaposleni. Predstavniki vlade so Borut Rončević, Aleksander Kotnik, Anton Tomažič in Milenko Ziherl. DZ pa je v nadzorni svet imenoval Romano Fišer, ki jo je predlagala poslanska skupina DeSUS, Tamaro Besednjak Valič (SDS), Janeza Čadeža (NSi), Metko Čobec (Konkretno) in Alenko Vodončnik (SNS). Predstavnika iz vrst zaposlenih še nista imenovana, saj je volilna komisija na RTVS ugotovila delno neveljavnost volitev predstavnikov delavcev v programski in nadzorni svet, v programska odbora narodnostnih manjšin in v svet delavcev, ker 11. januarja ni bilo omogočeno glasovanje vsem volilnim upravičencem. Dodatni volilni dan je bil razpisan za četrtek.

Ključno je urediti medsebojna razmerja
Dr. Borut Rončević, novi predsednik nadzornega sveta RTVS, je z novo vlogo dobil tudi nove zadolžitve, o katerih je tudi uvodoma spregovoril. Kot najbolj nujno je Rončević izpostavil, da je bila javna televizija s proračunom 120 milijonov evrov letno zaradi nezakonitih sklicev seje nadzornega sveta s strani osebe, ki teh sej ne bi smela sklicevati, pol leta brez zakonitega nadzora, “zato je z vidika poslovanja ključno in pa zakonitosti delovanja nacionalne radiotelevizije pomembno, da v novi sestavi uredimo medsebojna razmerja in začnemo ustrezno nadzirati to delovanje.”

Finančno neustrezno poslovanje top menedžmenta je ena od težav RTVS
O pomislekih okrog imenovanja tako nadzornega kot programskega sveta oziroma namigovanj, da gre pri imenovanju svetnikov za poskus vplivanja na vsebino in novinarsko delo, je Rončević izpostavil dve problematični točki RTVS, in sicer: “Prva je neuravnoteženost in pristranskost določenega dela programov, še posebej v okviru informativnega programa, kar smo v okviru ene naše študije tudi izmerili in učinkovito prikazali,” kot drugo resno težavo pa izpostavi dejansko poslovno nevzdržno poslovanje, kar pojasni kot finančno neustrezno poslovanje top menedžmenta, ki traja že desetletje in pol in pove, da je to pravzaprav tisto, na kar lahko v svoji pristojnosti vplivajo, “v približno enem letu in pol, kar sem član nadzornega sveta RTV, se nismo niti enkrat pogovarjali o ničemer, kar ne bi sodilo v naše pristojnosti.”

RTVS potrebuje temeljno sanacijo
V pristojnosti Valentina Areha, v. d. direktorja RTVS, so morali zaradi finančne krize zarezati v programsko opremo, kar zaposleni niso dobro sprejeli. Rončević o svoji podpori do Valentina Areha in njegovega dela ostane zadržan, saj meni, da vsebinsko plat javnega medijskega servisa lahko podpira le kot konzument medijskih vsebin, “z željo, da nacionalna televizija dejansko postane v svojem področju ne leva, ne desna, nevtralna, da je interesantna za vse prebivalke in prebivalce Slovenije, kar pa se tiče finančne strani, pa je ravno zaradi te neoperativnosti sveta, nezakonitih dejanj bivših članov in članic, nismo še mogli sprejeti finančnega načrta in to bomo naredili najverjetneje na februarski seji.” Da je to ključno, kar je treba narediti, pa je razlog, da je RTVS v zelo slabem finančnem stanju, Rončević pojasni, da lahko RTV v roku enega leta postane nelikvidna, če ne bodo narejene prave poteze.

Kljub trenutnem pomanjkanju dveh članov ima nadzorni svet polno pristojnost
Predstavnika iz vrst zaposlenih še nista imenovana, saj je volilna komisija na RTVS ugotovila delno neveljavnost volitev predstavnikov delavcev v programski in nadzorni svet, v programska odbora narodnostnih manjšin in svet delavcev, ker 11. januarja ni bilo omogočeno glasovanje vsem volilnim upravičencem, zato je za glasovanje predviden četrtek. Rončevič pove, da o tem nima nobenih informacij več, kot jih ima širša javnost, “si pa kot član nadzornega sveta želim, da bi delavci čim prej  izvolili svoja predstavnika, da bi razbremenili nadzorni svet” in ob tem še doda, da kljub nepopolni številčni zasedbi nadzornega sveta lahko z 9 člani deluje nemoteno in z vsemi pristojnostmi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine