15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

(VIDEO) Mira Milavec iz Ukrajine: “Ljudem na poplavljenem območju smo uspeli predati nekaj pomoči – vodo ter pakete s hrano in higienskimi pripomočki”

Piše: L.K. 

Iz Ukrajine se je oglasila slovenska sodelavka pri Caritas-Spes Ukraine, Mira Milavec, ki aktivno pomaga ljudem na poplavljenem območju v Hersonski regiji. Za Demokracijo je povedala: “Iz Caritas-Spes Odesa smo uspeli ljudem predati pomoč z vodo in paketi s hrano in pripomočki za higieno. Po besedah naših kolegov ljudje ne želijo zapustiti svojih mest ampak bodo čakali, da se nivo vode spusti. Številni pa potrebujejo prenočišča in najnujnejšo pomoč. Poleg naše so prisotne še različne mednarodne organizacije, ljudje iz različnih koncev Ukrajine so se mobilizirali in pošiljajo pomoč v različnih oblikah, veliko je prostovoljcev. Vendar je delo zelo nevarno zaradi ruskega obstreljevanja.”

 

Mira Milavec je povedala še, da je voda v mestu Nova Kahovka že začela upadati, in da za zdaj še ni točnih podatkov koliko ljudi je v poplavi izgubilo življenje. “Po trenutnih uranih informacijah 5 mrtvih in 13 pogrešanih, vendar je številka še precej večja, še posebej v okupiranem delu Hersonske regije, kjer na žalost zaradi obstreljevanje ni mogoče  pomagati in razumeti, kakšna  situacija je tam. Slovenska Karitas je že takoj prvi dan poslala denarno pomoč, da smo lahko preskrbeli vodo in hrano ljudem, ” je še dejala Mira Milavec, se Slovencem zahvalila za že darovano pomoč za Ukrajino.  Mi pa bralce prosimo za nadaljnjo pomoč. Vsi podatki, kakor je mogoče nakazati sredstva, so objavljeni pod člankom.

Poplava jo je dokončno pregnala iz njene hiše

Napihljiv čoln plava po ulicah vasi Bilozerka v Hersonski regiji v Ukrajini, kjer so pred štirimi dnevi še tekali otroci in vozili avtomobili. Na obeh straneh so hiše, opustošene zaradi vojne in poplave. Številne so bile že prej poškodovane zaradi bombardiranja in obstreljevanja, nekatere pa je uničila poplava. Lokalna prebivalka Natalija je povedala, da je pozimi njeno in sosedovo hišo zadel izstrelek in hiši sta bili skoraj popolnoma uničeni. Zdaj pa jo je poplava, ki so jo povzročili ruski vojaki, dokončno pregnala iz njenega doma.

Sporočilo Caritas-Spes Ukraine

Caritas-Spes Ukraine in Caritas-Spes Odesa sta ustanovili delovno skupino za oceno potreb in usklajevanje odziva. Prostovoljci organizacije iz Odese pomagajo pri evakuaciji v Hersonu. Postaje za pomoč so bile vzpostavljene v Odesi in Mikolajevu.
Prostovoljci so vzpostavili logistične poti za dostavo pitne vode. Do zdaj so v Mikolajiv dostavili 24 ton čiste pitne vode. Na poti je še 48 ton humanitarne pomoči, ki bo danes dostavljena v Odeso in Mikolajiv. Zavetišča v različnih delih Ukrajine so pripravljena sprejeti nov val notranje razseljenih oseb. Karitas-Spes Odesa je začela tudi program finančne podpore za prizadete v poplavah; ljudje poleg pitne vode in hrane potrebujejo tudi opremo za črpanje in razkuževanje vode, higienske izdelke in krmo za živali. Poleg tega strokovnjaki preučujejo načine za preprečevanje bakterioloških nevarnosti ter pripravljajo programe nujne in dolgoročne pomoči. V nedeljo bo v župnijah rimskokatoliške cerkve v Ukrajini napovedana vseukrajinska akcija za pomoč prebivalcem regije Herson. Začelo se bo zbiranje vode, hrane in drugih potrebščin. Slovenci lahko pomagate z nakazilom na račun Slovenske Karitas, ki je objavljen pod člankom.

Razmere poslabšuje nenehno rusko obstreljevanje

V akumulacijskem jezeru Kahovka je bilo približno 18 milijonov kubičnih metrov vode. Ko je bil jez v noči na 6. junij razstreljen, so se po reki navzdol zgrnile tone vode. Poplavljeno območje je vključevalo 32 naselij na desnem bregu reke Dnipro (na de-okupiranem območju) v regiji Herson, v katerih je živelo več kot 42 000 ljudi. Po različnih ocenah bo vsaj 16.000 ogroženih oseb potrebovalo pomoč pri evakuaciji ali pomoč na kraju samem. Zaradi poplav, ki so jih povzročili Rusi z razstrelitvijo hidroelektrarne Kahovka, je umrlo najmanj 5 ljudi, 13 pa jih pogrešajo. Do zdaj je bilo iz regije evakuiranih več kot 3 000 ljudi. Razmere poslabšuje nenehno obstreljevanje ruske vojske, ki močno otežuje prizadevanja za reševanje in evakuacijo.

Najtežje razmere so na levem bregu Dnipra regije Herson, kjer je poplavljenih 14 naselij brez možnosti pomoči ali evakuacije.

Caritas-Spes Ukraine

Verska misija Caritas-Spes Ukraine Rimskokatoliške cerkve v Ukrajini je ena od 49 članic Caritas Europe Federation in članica Caritas Internationalis, svetovne konfederacije 162 katoliških organizacij. V Ukrajini misijon deluje že več kot četrt stoletja v vseh regijah z nacionalnim uradom in več kot 50 regionalnimi centri.

Slovenska karitas, ki je že takoj prvi dan priskočila na pomoč Ukrajini,  spet trka na odprta srca Slovencev, da priskočite na pomoč ljudem v Ukrajini, ki so jih poleg vojne sedaj prizadele še poplave. Iskrena HVALA za vsak dar.

Vaš dar lahko nakažete na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Pomoč Ukrajini

Sklic: SI00 870

BIC banke: LJBASI2X

Koda namena: CHAR

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom UKRAJINA5 in UKRAJINA10 na 1919. HVALA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine