25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

[Video] Laži z državnega vrha: Od Šarca do Pikala, Poklukarja in Erjavca

V oddaji Kdo vam laže? je voditelj Boris Tomašič tokrat gostil Aleša Hojsa in Jožeta Biščaka, govorili pa so o lažeh s strani državnega vrha. Lažejo nam namreč predsednik vlade, minister za šolstvo, minister za notranje zadeve, minister za obrambo, praktično celotna vlada nam laže.

Uvodoma je bilo v prispevku prikazano dogajanje na deveti redni seji Državnega zbora. Predsednik vlade Marjan Šarec je najprej odgovarjal na vprašanje poslanske skupine NSi glede vladnega neizvrševanja Ustavnega sodišča o enakovrednem financiranju javnoveljavnih programov osnovnih šol. V NSi opozarjajo, da vladna novela zakona ustvarja celo novo neustavnost, na kar je Šarec odgovoril: “Predlog zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je zdaj v parlamentarnem postopku in seveda boste opravili tudi splošno razpravo. Vedno so možni tudi amandmaji in zdajšnja različica besedila najbrž ni čisto dokončna. Minister pa zagotavlja, da ta predlog zakona sledi ustavni odločbi.” V poslanski skupini SDS so izpostavili javni pritisk predsednika vlade na SDH glede prodaje Abanke in na drugi strani nedelovanje vlade za pregon bančnega kriminala, poslanec dr. Anže Logar je opozoril na koalicijsko pogodbo, ki pravi, da bo vlada z namenom pregona gospodarskega kriminala in korupcije analizirala dosedanje delo specializiranih oddelkov sodišč in oddelkov. Prav tako sta pri dodeljevanju državne pomoči imela veliko vlogo Alenka Bratušek in Karl Erjavec, ki sta danes, kot je še opozoril Logar, oba ministra v Šarčevi vladi, na kar se je slednji odzval z napadi na opozicijsko stranko in njenega predsednika, nato pa vse skupaj zbanaliziral na višino ograje okrog svoje hiše.

Tako nizko z nobenim predsednikom vlade še nismo prišli
“Tak način nastopanja, tak način odgovarjanja, to je dno od dna,” je po ogledu prispevka uvodoma opozoril voditelj Boris Tomašič, Aleš Hojs pa je komentiral, da kdor ni spremljal Nova24TV v zadnjih dneh, ni mogel biti priča temu, kar se je dogajalo v Državnem zboru: “Po teh škandaloznih izjavah, ki si jih je dovolil predsednik vlade in fenomenalnih vprašanjih, ki jih je postavljal Anže Logar, je prišlo na javni televiziji in na komercialni televiziji, torej na TV Slovenija 1 in na POP TV, do popolne cenzure, ker tako nizko s predsednikom vlade še nismo prišli.” Spomnil je tudi na izjavo Boruta Pahorja, da s 3 tisoč evri plače ne more preživeti, Šarec pa se je spustil na nivo, da je dejal, da pri 3 tisoč evrih ne bo odločal, naj odločajo na SDH, kjer imajo 11 tisoč evrov plače.

Po ogledu oddaje Brezno Šarec s svojim tvitom zbil vrednost Abanke
Voditelj Tomašič je prav tako spomnil na sporočilo na Twitterju, s katerim je Šarec pritisnil na SDH, naj ne proda Abanke, kasneje pa se je v parlamentu sprenevedal, pri čemer velja poudariti, da je sporočilo napisal neposredno po ogledu sramotne propagandne oddaje Brezno na TV Slovenija. Jože Biščak je o tem povedal, da je že s samim sporočilom Šarec neposredno povzročil škodo vrednosti Abanke in nadaljeval: “Šarca po eni strani ni bilo zraven, ko je nastajala 5-milijardna bančna luknja, po drugi strani pa trdi, da je bila bančna luknja previsoko ocenjena.” Tudi Biščak je opozoril na skrajno manipulativnost oddaje Brezno, v njej so med drugim zamolčali ključen podatek, da sanacija treh največjih bank sploh ne bi bila potrebna v takšnem obsegu ali pa sploh ne bi bila potrebna, če bi Pahorjeva vlada upoštevala zahtevo Banke Slovenije po dokapitalizaciji bank, ki bi jo država morala izvesti kot lastnik, in sicer v višini 0,9 milijarde evrov.

Takšnega cinizma, kot smo mu priča s strani ministra Pikala, še nismo videli
V oddaji so spregovorili tudi o vladnem načrtu financiranja petih osnovnih šol, pri čemer bodo financirali le izobraževalni program, ne pa razširjenega programa, pa čeprav je tudi slednji obvezen za delovanje osnovne šole, in to iz povsem ideoloških razlogov. Biščak je v zvezi s tem spomnil na izjavo ministra Jerneja Pikala, ki je dejal, da izpolnjevanje odločb ustavnega sodišča ni prioriteta, Hojs pa je o tem povedal, da smo bili kritični že do ministra Igorja Lukšiča, a takšnemu cinizmu, kot smo mu priča s strani Jerneja Pikala, še nismo bili priča.

Erjavec laže v primeru odstavitve Mihe Škerbinca in glede arbitraže
Minister za obrambo Karl Erjavec je zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo, ko je naročil vohunjenje za razrešitev poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca, pri tem spornem dejanju pa mu je pomagal direktor varnostno obveščevalne službe SV Matijevič. Začelo se je, ko so se v medijih pojavile govorice, da naj bi bila načelnica generalštaba SV Alenka Ermenc hospitalizirana zaradi psihičnih težav. V tem času so v vojski verižno krožila SMS sporočila, da je njeno zdravstveno stanje komentiral Škerbinc, najprej na kolegiju, nato pa še na postroju na Vrhniki. Zaradi govoric in nočnih streljanj na Počku je bil Škerbinc nato odstavljen. “Če minister tako laže vsem nam, Karl Erjavec ne sme biti več minister. Danes laže o tem, jutri o arbitraži, pojutrišnjem o čem drugem,” je zadevo komentiral poslanec Žan Mahnič. Dva dokumenta namreč dokazujeta, da je Erjavec vedel, da bo potekalo nočno streljanje tujih vojska in slovenske vojske, kakor tudi streljanje s težkimi kalibri. Hojs je spomnil na primer Vebra, ki je moral oditi zaradi podobnega primera, Erjavec pa je po njegovih besedah “največji škodljivec, ki je ministroval v zadnjih dvajsetih letih.” Tudi minister Poklukar laže glede stanja varnosti v državi, s terena namreč prihajajo popolnoma drugačne informacije, kot nam jih predstavlja vlada, varnost ob meji pa je iz dneva v dan slabša.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=wZt8vOnQxNA

J. Ž./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine