18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(VIDEO) Klakočar Zupančičevi se je odpeljalo; državni zbor se spreminja v hišo norosti

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si)

Državni zbor naj bi bil najvišji forum svobodne javne razprave v naši državi. Tam naj bi vsak govoril svobodno, spoštovala naj bi se pravila in oblikovale zakonodajne rešitve. Pod predsednico Urško Klakočar Zupančič je ta institucija dosegla dno. Razprava se omejuje, govorce se prekinja, poslancem se grozi s sankcijami. Najhuje pa je, da predsednica ene od vej oblasti deluje le kot podaljšana roka Roberta Goloba. Zanj se lahko krši tudi poslovnik, kreativno interpretira postopke in omejuje pravice poslancev. Tako je bilo tudi danes.

Aleksander Rant poroča, da se državni zbor pod Urško Klakočar Zupančič spreminja v hišo norosti, kjer se serijsko krši Poslovnik DZ, ignorira zakonodaja, jemlje poslancem besedo brez razloga in histerično obračunava z opozicijo. Tako je bilo tudi danes, ko je sejo najprej prestavila, ker je bil premier zadržan. Ob 10. uri, ko se je seja nadaljevala, jo je Jelka Godec vprašala, kateri člen ji daje to pravico.

Jelka Godec: “Zato na tem mestu sprašujem, zakaj ste kršili 66. člen Poslovnika DZ, kajti predlagatelj lahko, ni pa to potrebno, poda dodatno obrazložitev, in kakšna je bila ta zadržanost predsednika vlade, da smo morali poslanci čakati predsednika vlade in da se ne prilagodi predsednik vlade državnemu zboru.”

Odgovor je jasen: Urška Klakočar Zupančič se obnaša kot Golobov “šef” v DZ in ne kot vodja ločene veje oblasti. Še več, ima dvojne standarde, saj je pred časom je na sejo zamujala ministrica za pravosodje tudi kot predlagateljica, pa se seje ni prestavilo in ni dobila besede. Sejo je Klakočarjeva prekinila preprosto zato, ker jo lahko. Sklicevala se je namreč na 1. odstavek 73. člena Poslovnika DZ, po njeno pa odločitve ni treba obrazložiti. In zakaj je premier zamudil? Ne slovenska javnost ne poslanci očitno tega ne smejo izvedeti.

Pristali smo v diktaturi
Glede nepredvidenega in nepričakovanega zadržka seveda ne bom nič rekla in je prav, da o tem nihče nič ne reče,” je pojasnjevala predsednica DZ, nato pa se je na pritožbe poslancev odzvala osorno: “Ja, je prav, dragi moji, in na to se boste morali navaditi! Če bom prekinila sejo, jo bom prekinila tudi brez obrazložitve.

V svobodi se bo torej treba navaditi na diktaturo in da oblast ljudstvu ni dolžna pojasnjevati stvari. No, dve leti smo poslušali o diktaturi, sedaj pa jo imamo. Na nedopustna dejanja je opozorila tudi Jelka Godec: “V poslanski skupini SDS menimo, da ste ponovno kršila Poslovnik DZ, prosim ne zavijajte oči.” Godčeva je omenila še zavračanje pisnih poslanskih vprašanj, zavračanje amandmajev opozicije, sedaj pa še kršenje poslovnika.

Poslušajte njeno naslednjo izjavo: “Jaz predsedujem tej seji. Ja, res je. Ni nujno, da poda predlagatelj obrazložitev, ampak jaz sem se odločila, da bo predlagatelj podal to obrazložitev.” Toda poslovnik je jasen, o tem lahko odloča le državni zbor z glasovanjem, te pravice predsednik namreč nima. Nato se je Klakočarjevi res povsem odpeljalo. Začela je vpiti na poslanko Godčevo, ni ji dovolila postopkovnih predlogov in se je iz nje celo norčevala. “Ne bom več dovolila postopkovnih,” je dvakrat odgovorila Klakočarjeva, nato pa, pozor, dejala: “Tisti, ki se želi oglašati, naj, prosim, zapusti dvorano, da bo lahko predsednik vlade nadaljeval.

Ta zadnji stavek je definicija totalitarizma in definicija spojitve vseh vej oblasti v eno. Ta vlada in koalicija sta nesposobni rešiti težave ljudi, znata pa totalitaristično rušiti temelje demokracije in pravne države. Kot predstavnico države je Urško Klakočar Zupančič lahko le globoko sram.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine