11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

(Video) Bizaren nagovor Šarca, Karl Erjavec je pobegnil že prej: Marjan Šarec na kongresu LMŠ večinoma govoril o težavah stranke, kot uspeh pa izpostavil, da njegova vlada obstaja že pol leta

Na 5. zboru članic in članov stranke LMŠ v Trbovljah je imel svoj govor tudi predsednik stranke Lista Marjana Šarca, Marjan Šarec. A eden najbolj bizarnih dogodkov je bil nedvomno vzklik, “naj živi Lista Marjana Šarca”, ki kaže, kako ima stranka, podobno kot druge stranke, ki so nastale na podoben način, zgolj omejen rok trajanja.

Kot je bilo pričakovati, je premier Šarec v svojem nagovoru zbranim v Trbovljah pel hvalospeve naporom pri sestavljanju vlade, “ki deluje že pol leta”. “Napovedovali so nam že, seveda, da bomo razpadli po dveh mesecih, pa nismo. Vztrajamo,” je povedal Šarec zbranim predstavnikom vlade. No, med njimi je pozdravil tudi Karla Erjavca, ki pa je iz Trbovelj pobegnil še prej, preden je Šarec sploh začel svoj govor.

Res, treba je priznati, da si nihče ni niti predstavljal, da bi bila lahko 13. vlada še bolj nenačelna in sinonim moralnega bankrota. Vlada namreč ne razpade zato, ker se stranke v njej bojijo predčasnih volitev, ki bi za polovico od njih pomenile politično smrt. To, da so prisiljeni plesati, tako kot Levica živižga, jih mogoče moti, a o tem ne želijo razpravljati.

Tako kot Šarec ne želi odgovarjati na vprašanja prvega ideologa Levice Mihe Kordiša, ker naj bi se ta po nepotrebnem na Facebooku hvalisal, kako Levica drži celotno koalicijo v šahu.

Zatem je prišlo na vrsto potvarjanje zgodovine. Če je Šarec še ne tako davno vztrajal, da je treba očistiti politiko starih obrazov in da bo z LMŠ zavel nov veter, je zdaj obrnil ploščo. Zdaj skuša LMŠ prikazati kot stranko, ki ima zgodovino, kar pet let zgodovine. “Videli smo mnoge primere v naši zgodovini, ne samo v zadnji, temveč tudi nekoč mogočne stranke, ki so razpadle, takoj ko je nekdo zaprl vrata in odšel. Stranka se pokaže takrat, ko ji je težko, ko ima težave, in tudi mi smo bili v takih težavah že na samih začetkih.” O težavah je spregovoril tudi kasneje – očitno jih imajo res veliko, saj je čisto na koncu izjavil: “Ukvarjamo se sami s sabo, ukvarjamo se tudi s svojimi težavami, ker ima vsaka stranka dovolj svojih težav, in tako bomo delali tudi v bodoče.” Res markanten zaključek, ni kaj …

“Česarkoli sem se lotil, za vsako stvar so rekli, pusti, to ni zate – že doma po navadi je bilo tako,” je delil anekdoto z zbranim občinstvom Šarec. Lahko rečemo, da so doma imeli prav. Namreč, v pol leta svojega mandatarstva se je Šarec izkazal za razsipno samovoljno marioneto Levice, ki ji gre zgolj za to, da ga v javnosti doživljajo kot odločnega, čeprav od te odločnosti ni videti v praksi ničesar. Njegova tako opevana odločnost se pokaže samo, ko je treba mimo preostalih koalicijskih partnerjev z Levico skleniti sporazum o sodelovanju, zaradi katerega je veto na proračun vložil državni svet.

“In seveda, potem so prišle parlamentarne volitve, ko so spet vsi govorili: ‘Nimajo ljudi, nimajo programa, nimajo praktično ničesar’.” In v skladu s tem je LMŠ tudi izgubil na parlamentarnih volitvah. S 25-odstotno podporo je bila zmagovalka volitev SDS, ki je imela ljudi in ki je imela program. To je dejstvo, ki ga Šarec rad pozablja, saj so mu ravno osrednji mediji, ki so aktivno ustvarjali nastrojenost proti SDS, omogočili, da je potem, ko si je Cerar premislil glede sodelovanja v koaliciji SDS, NSi, SMC in SAB, sam sestavil manjšinsko vlado, v kateri mora biti pokoren Levici.

Čisto po naključju je takrat v politiki medijskega ostrakizma proti SDS prednjačil ravno POP TV, kjer je Šarec našel tudi svojo vodilno kandidatko za evropske parlamentarne volitve Ireno Jovevo.

“Kaj mislijo, da so? Saj jih nihče ne pozna. Nihče ne ve, ali so sploh sposobni, in tako naprej,” je povzel pomisleke svojih nasprotnikov glede kandidature LMŠ premier. Glede na delo Šarčeve vlade, ki je v zgolj pol leta že uspela zamenjati četrtino prvotne ministrske ekipe, o sposobnosti ni potrebno razpravljati. Korupcija, grožnje, tatvine, utaje davkov, zloraba položaja, mobing na delovnem mestu – to je zgolj jagodni izbor, zaradi katerega so v zadnjega pol leta odstopali Šarčevi ministri, poslanci in državni sekretarji. “Lahko trdim, da smo v danih razmerah optimalni in da se še izboljšujemo,” trdi Šarec. Na tej točki si je težko zamišljati, kako bi lahko bilo slabše.

“Tisti, ki nas bo poskušal razumeti s starimi vzorci razmišljanja, nas nikoli ne bo razumel. Tak naj se niti ne trudi, ker mi ne razmišljamo v starih vzorcih, mi razmišljamo po svoje. Mi smo svojevrstni ljudje, včasih tudi čudaki za marsikoga,” je povedal Šarec in dodal, da imajo “nove vzorce razmišljanja” ter  drugače gledajo na svet. To pojasni, zakaj Šarčeva vlada še ni razpadla. Namreč, ti novi vzorci razmišljanja ne predvidevajo etičnosti, načelnosti ali morale, temveč zgolj ohranjanje statusa quo in s tem ščitenje lastnega mesta v parlamentu. Zavedajo se namreč, da se je razpolovna doba strank novih obrazov začela vse bolj krajšati.

LMŠ želi Evropo solidarnosti
“Naša lista je sestavljena iz ljudi, ki verjamejo v našo idejo, ki verjamejo, da je Evropa dober projekt, ampak potrebuje pa korenite spremembe,” je povedal Šarec in opozoril, da “Evropa postaja vse bolj upehana tudi zaradi nesolidarnosti, zaradi nesodelovanja, zaradi postavljanja nekaterih lastnih interesov pred skupne interese”, in v LMŠ si take Evrope ne želijo. “Mi želimo Evropo solidarnosti, mi želimo učinkovito Evropo in mi želimo Evropo, ki jo bodo vodili tudi kompetentni ljudje, ki bodo imeli nove vzorce razmišljanja.”

Šarec se je obregnil tudi ob to, zakaj je zavrnil nagovor v Evropskem parlamentu, rekoč, da “mi odhajajočim nimamo kaj povedati”. Ob tem se je Šarec obregnil tudi ob izjave predsednika EP Antonija Tajanija ter dejstvo, da so na madžarskem veleposlaništvu v Ljubljani poslali diplomatsko noto glede nesprejemljivosti prikazovanja madžarskega premierja kot novodobnega vodjo nacistov. A zanimivo, Šarec, ki je še nedolgo nazaj pozival državna podjetja, naj ne oglašujejo v Demokraciji, zdaj strumno koraka v bran Mladini.

Sledila je naravnost shizofrena izjava glede stanja Evrope. “Take Evrope, da bo nekdo prevladoval nad drugim, ne bomo nikoli podpirali,” je povedal Šarec in dodal: “Tako izkušnjo smo imeli, zato nam je razpadla nekdanja bivša država.” Šarec je z glavo izgleda še vedno na nivoju lokalne politike, saj se očitno ne zaveda, da ravno njegova stranka podpira tako Evropo, saj je del liberalne evropske poslanske skupine Alde.

LMŠ ne bo nikoli podpirala domoljubov
“Ne s populizmi, nacionalizmi in ne vem še čem vse” v Evropi, je povedal Šarec in dodal, da LMŠ v Sloveniji “ne bo nikoli podpirala tistih, ki se imajo za domoljube, hkrati pa enkrat hodijo k Salviniju, drugič hodijo k Orbanu, tretjič v Zagreb, četrtič jim je vzor kdo na severu. Mi nimamo takih vzorov”. Ob tem pa je Šarec omenil vmešavanje sosednjih držav v “naše medije”. Pri tem seveda ni imel v mislih avstrijskega medijskega konglomerata Styria Media Group AG, ki si lasti DnevnikŽurnal24 in forum MedOverNet.

Video https://www.youtube.com/watch?v=Nn86tr0S4EY

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine