1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Veliko priznanje za tednik Demokracija: njen urednik dr. Metod Berlec prejel častno priznanje Boruta Meška za posebne dosežke!

Piše: C. R. 
Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je izbranim slovenskim novinarjem pravkar podelilo letošnja Meškova priznanja za novinarske dosežke, življenjsko delo in debitanta. Med nagrajenimi je tudi urednik tednika Demokracija, dr. Metod Berlec, ki je prejel častno priznanje Boruta Meška za posebne dosežke, saj je med najbolj zaslužnimi za razvoj in obstanek  Demokracije kot pomembnega dejavnika pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru. Častno Meškovo priznanje si je dr. Metod Berlec zaslužil tudi zaradi svojega siceršnjega novinarskega in publicističnega dela.
Leta 1970 rojeni Metod Berlec je diplomiral iz zgodovine in geografije, pred kratkim pa je na Fakulteti za uporabne družbene študije doktoriral iz družbenih ved. Konec devetdesetih let je bil krajši čas zaposlen na Magu, nato pa je postal sodelavec tednika Demokracija. Leta 2001 je postal namestnik glavnega in odgovornega urednika, leto kasneje pa glavni in odgovorni urednik vse do leta 2018. Od letos je znova glavni in odgovorni urednik. Letos je izdal tudi knjigo “Za demokratično in evropsko Slovenijo”.
V nadaljevanju objavljamo obrazložitev ZNP v celoti: 

Metoda Berleca, novopečenega doktorja znanosti s področja sociologije, avtorja knjige »Za demokratično in evropsko Slovenijo! Proti totalitarizmom!«, voditelja na Novi24TV in urednika Demokracije je težko opisati z le nekaj besedami. Njegovo dosedanje novinarsko, publicistično in voditeljsko delo, je dovolj bogato, da si zasluži podrobnejši pregled.

Metod Berlec se je rodil je leta 1970 v Ljubljani. Odraščal je v Kamniku, kjer z družino živi tudi danes. Če bi kdo pomislil, da ga je kot današnjega uglednega novinarja in urednika zanimalo predvsem družboslovje, bi se zmotil. Metod Berlec se je namreč po končani osnovni šoli naprej izučil za elektrikarja energetika. Kot tak je eno leto delal v Centralnih delavnicah TOZD Moste, kjer je, zanimivo, vzdrževal električne lokomotive. Nato je še eno leto »gulil« dijaške klopi in postal elektrotehnik energetik. Kot zadnja generacija slovenskih fantov v tedanji Jugoslaviji je služil tudi vojsko, in sicer v Somborju in Prištini.

Nato se je vendarle posvetil družboslovju. Študiral je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 1998 postal profesor zgodovine in geografije. Njegova diplomska naloga nosi naslov Koalicija Demos in njena vloga, kar kaže, da so ga med študijem začela zanimati tudi širše družbeno politične teme, počasi pa se je očitno že začel spogledovati tudi z novinarstvom. Po diplomi je sicer nekaj časa poučeval na eni izmed osnovnih šol blizu Ljubljane in vodil obiskovalce po stalni razstavi Slovenci v 20. stoletju v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, nato pa je leta 2001 postal del t. i. Slivnikove četice na Magu.

Sredi leta 2001 je skupaj z Dejanom Steinbuchom z Maga odšel na Demokracijo in postal Steinbuchov pomočnik na mestu glavnega in odgovornega urednika. Po odhodu Steinbucha je v začetku leta 2002  prevzel vodenje Demokracije kot glavni in odgovorni urednik. Na tem mestu je bil do leta 2018, ko je glavni in odgovorni urednik Demokracije postal Jože Biščak, sam pa je ostal njegov pomočnik. Vodenje časopis je kot glavni in odgovorni urednik znova prevzel junija letos.

Sodelavci vedo povedati, da je predan svojemu delu in zvest novinarskemu poslanstvu. S svojo  natančnostjo, ki jo je očitno razvil ob študiju zgodovine, in sposobnostjo poglobljenega analiziranja natančno ve, kakšni so aktualni problemi v družbi, kako nanje opozarjati in se nanje odzivati. Slednje se odraža tudi v njegovih uvodnikih, ki so med najbolj branimi v reviji. K razmišljanju o aktualnih in družbenih vprašanjih ves čas spodbuja tudi svoje novinarje, ki lahko tako ob njem tudi sami rastejo in se razvijajo.

Pod njegovim vodstvom Demokracija ob vsesplošnem upadanju naklad tiskanim medijem ohranja svoj krog bralcev in vpliv v javnosti. Slednje gre med drugim pripisati jasno začrtani uredniški politiki, ki se posveča temam, ki jih prevladujoči levo usmerjeni mediji namerno zamolčijo ali pa jih interpretirajo tako, da interpretacija ne odgovarja resnici ali pa resnico popači. Zato je Demokracija vedno bila in je pomemben dejavnik v slovenskem prostoru, kljub nekaterim očitkom in poskusom diskreditacije, da gre za strankarski časopis. Ne gre pozabiti, da je bila Demokracija ob začetku svojega izhajanja leta 1996 poleg Maga praktično edini tiskani medij v državi, ki se je ukvarjal z aktualnimi političnimi vprašanji in nastavljal ogledalo takratni močno prevladujoči levi politiki LDS in njenim medijskim satelitom.

Izmed vseh dosedanjih urednikov Demokracije, med katerimi je poleg že omenjenih treba omeniti še prvo urednico Vido Kocjan, je bil Metod Berlec tisti, ki je med najbolj zaslužnimi za razvoj in obstanek Demokracije kot pomembnega dejavnika pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru. Zaradi tega in zaradi svojega siceršnjega novinarskega in publicističnega dela si zasluži častno priznanje Boruta Meška za posebne dosežke, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov.”

Združenje novinarjev in publicistov

Uredniku Demokracije dr. Metodu Berlecu za prejem častnega Meškovega priznanja za posebne dosežke vsi člani uredništva tednika Demokracija iskreno čestitamo! Gre namreč za izredno za pomembno priznanje v času, v katerem želi vladajoča elita nasilno utišati medije, ki so politično drugače usmerjeni od večine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine