16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Veganski aktivisti vse bolj nasilni – sedaj želijo že smrt lovcem?! Po spletu pišejo in objavljajo slike, da žagajo lestve opazovalnic: “Višje žagaš, dalje padejo”!

Posamezniki na družbenem omrežju Facebook so na strani javne skupine “Liga za prepoved lova na prosto živeče živali v Sloveniji“ pozivali oziroma priznali, da so uničevali lovske preže z namenom povzročitve poškodb lovcem. Proti vpletenim v kazniva dejanja je že bila podana prijava.

“Ročne žage se ne sliši….. samo 2 klina sta zadost da dol copnejo,” je pod objavo o lovcih v Sloveniji v javni skupini na Facebooku imenovani “Liga za prepoved lova na prosto živeče živali v Sloveniji” zapisala Valerija Podgornik.

Podgornikova pa ni bila osamljena v svojih škodljivih in kazensko pregonljivih naklepih. “Višje žagaš, dalje padejo,” se je pridušala Aleša Muršec. Nato se je oglasila Vida Guggemos, ki je zapisala: “Pa smo njih ze par pozagali,” kar je Podgornikova pozdravila z odobravanjem. “Ja ja kjer zivim smo aktivni,” je priznala Guggemosova.

Ena do osem let zapora

Poleg očitnega je problem s kršitvami kazenskega zakonika Republike Slovenije. 314. člen KZS, Povzročitev splošne nevarnosti (2) pravi: “Kdor z eksplozivom ali drugim nevarnim dejanjem in sredstvom, z namenom izsiljevanja, zastraševanja, prisiljenja k storitvi ali opustitvi nekega drugega dejanja, maščevanja ali pridobitve premoženjske ali nepremoženjske koristi sebi ali komu drugemu, načrtuje, poskusi ali izvede nevarno dejanje, pri katerem je ali bi bila ogrožena varnost ljudi ali premoženja večje vrednosti, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.”

Kakor je jasno, gre pri žaganju lovskih prež za povzročitev splošne nevarnosti za življenja posameznikov z namenom zastraševanja, prisiljenja k storitvi ali opustitvi nekega drugega dejanja, ali maščevanja. Iz tega razloga smo na policijo napotili vprašanja ali nameravajo v zvezi s priznanji storilk kaznivega dejanja ustrezno ukrepati.

Vsekakor pa priznanje kaznivega dejanja kaže tako na nepremišljenost kot tudi na prepričanje o lastni nedotakljivosti. Militantni zagovorniki pravic živali so v Sloveniji vedno drznejši.

Od performansov vlačenja mrtve svinje po ljubljanskih ulicah smo prešli na vandalizem, motenje in uničevanje tuje posesti. A vseeno si nismo mogli predstavljati, da so nekateri izmed njih pripravljeni celo ogroziti življenje ljudi, da bi domnevno zaščitili živali.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine