14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Vas zanima kam gre vaš denar? Minister Zajc bo kar s 184 milijoni “reševal” podnebne spremembe v Sloveniji!

Po nedavnem odkritju, da je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v času ministrovanja Kopač Mrakove načrtovalo kar 74,5 milijona evrov za študije o dolgotrajni oskrbi starejših, je v javnost prišla informacija še za bolj škandalozno porabo javnega denarja. Ministrstvo za okolje in prostor bo namreč za podnebne spremembe v prihodnjem letu namenilo kar 184 milijonov evrov!

Da gre pri podnebnih spremembah predvsem za velik in drag biznis za posvečene, ki pa ne da željnih učinkov, na Nova24TV redno poročamo. Nespametnim potezam vlade tako ni videti konca, medtem ko vprašanja, pomembna za Slovenke in Slovence za dostojno življenje ostajajo neodgovorjena, naša vlada in minister Zajc rešuje “problem” podnebnih sprememb in namenja na milijone javnega denarja za zlagane težave in nevladne organizacije, ki le obračajo pozornost od dejanskih problemov v slovenski družbi. Lani so namreč namenili 147 milijonov evrov, program so razdelali na več dejavnikov in le za en del imenovan “prilagajanje podnebnim spremembam” namenili 26 milijonov evrov – borili pa smo se v tem letu za “preprečevanje in obvladovanje vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst”. Neverjetno. Nekaj milijonov je šlo tudi za nevladne organizacije, pomagali pa smo tudi drugim državam v tem hudem “boju”. Letos  bo ministrstvo namenilo še za 37 milijonov evrov več za podoben program.

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v prihodnjem letu. Prihodnje leto bo namreč za ukrepe blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje na voljo kar 184 milijonov evrov sredstev. Odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe za leto 2020 vključuje nadaljevanje sofinanciranja investicij občanov, ukrepov v podporo gospodarstvu, ukrepov za zmanjšanje izpustov v prometu in za učenje za trajnostni prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo.

Medtem, ko so se ogromno državljanov sooča z mizernimi pokojninami in plačami, mladi so brez možnosti nakupa stanovanj, saj jih preprosto ni na voljo ali pa so kreditno nesposobni, zdravstvo ne funkcionira, Slovenija takrat namenja milijone za namišljene težave, ki so že dokazano le populistični strahovi. S tem se podpira le preusmerjanje pozornosti na dejanske težave. Predsednik vlade Šarec in njegovi ministri pa namesto, da bi se lotili težav, ki so še kako resnične za mnoge Slovence, njihov denar namenja za famozne študije in “boj” proti podnebnim spremembam.

Za raziskovanje podnebnih sprememb lani tri milijone, za nevladne okoljske organizacije tri milijone, za mednarodno podnebno pomoč tri milijone evrov?!
V uradnem list RS so zapisali, da so sredstva Sklada za podnebne spremembe leta 2018 del proračuna, in so namenjene za “blaženje” podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Razvidno je, da so za sodelovanje z gospodarstvom namenili 18 milijonov evrov, za zmanjševanje emisij v prometu 21,5 milijonov evrov, za spodbujanje rabe obnovljivih virov energije 20 milijonov evrov. Za raziskave tri milijone evrov, prav tako tri milijone evrov dali nevladnim organizacijam. Slovenija pa je tudi pomagala drugim državam v boju proti podnebnim spremembam s tremi milijoni evrov. Letos se obeta podoben program.

Ugotovili podnebne spremembe v Sloveniji?!
Agencija RS za okolje je tudi ustanovila projekt “ocene podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21 stoletja”. Pozor: ki kaže prve projekte rezultate o vplivnih podnebnih sprememb v Sloveniji. Kakšne spremembe v dokumentu niso navedli, lahko pa sklepamo, da gre kvečjemu le za projekt, ki je bil “vreden 26 milijonov evrov”, s katerimi so si levičarji lepo napolnili žepe. Znano sicer je, da je 58 odstotkov Slovenije dejansko gozd, v primerjavi s Kitajsko, Ameriko nimamo velikih tovarn, ki bi onesnaževali okolja.

Kaj vse ste v letu financirali za boj proti podnebnim spremembam si lahko pogledate spodaj, letošnji program je sicer v javni obravnavi, bo pa zagotovo namenjenih 184 milijonov evrov.

Lana Božič/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine