30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

V UKC trdijo, da se je zdravstveni tehnik le verbalno znesel nad pacientom

Piše: Ž. K. (Nova24tv.si)

Iz Univerzitetnega kliničnega centra so potrdili vest, da je prišlo do nasilnega incidenta, v katerem se je zdravstveni tehnik verbalno znesel nad pacientom. Pred tem so mediji sicer poročali, da je prišlo do nasilnega obračuna, v katerem naj bi zaposleni bolnika dvakrat udaril po glavi, pri tem pa mu grozil, da ga bo “ubil”. 

Na ljubljanski nevrološki kliniki je bil opravljen “razširjeni varnostni pogovor”. V tem je bilo nesporno ugotovljeno, da se je zaposleni verbalno znesel nad bolnikom. Slednji naj bi bil zmeden in s svojimi dejanji ogrožal lastno varnost, poroča STA. Na podlagi ugotovljenih dejstev je bil za zaposlenega izdan predlog opozorila pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Kot pravijo, zaenkrat sumov fizičnega nasilja in groženj zaenkrat še niso potrdili. Morebitne sume v sklopu podane ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja bo v nadaljevanju obravnavala policija. Z namenom dodatne razjasnitve okoliščin bodo izvedli še izredni interni nadzor nad oddelkom, kjer se je zgodil incident. Predmet nadzora bo delo z zmedenimi in nemirnimi bolniki na oddelku. V UKC zagotavljajo, da bolnik ne bo več prišel v stik z zaposlenim.

Slika je simbolična. (Vir: STA)

Serija nasilnih incidentov
Omenjeni incident še zdaleč ni izolirani dogodek. Slovensko zdravstvo je v zadnjih letih pretresel prenekateri nasilni incident. Spomnimo le na na nasilni napad pacienta na radiološkega inženirja in medicinsko sestro v celjskem urgentnem centru v začetku tega leta. Pacient je prvega s čelom udaril v nos, sestri pa je poškodoval prste in ji povzročil tak stres, da je posledično doživela infarkt. V isti bolnišnici so septembra lansko leto zamenjali identiteto dveh oseb, nato pa pokojnika pokopali pod napačno identiteto. Svojci so naknadno izvedeli, da je bila pokopana napačna oseba in da je njihov bližnji še vedno živ.

Do nasilja pa naj bi prihajalo tudi na psihiatrični kliniki Ljubljana. Zgodba je izbruhnila pred poletjem, meseca maja. Glede na nekatere medijske zapise so se zaposleni fizično znašali nad pacienti. Vodstvo bolnišnice je navedbe v medijih kategorično zavrnilo. Tudi v tem primeru naj bi nasilje izvajali zdravstveni tehniki.

Najbolj akutni incident pa se sicer ni zgodil v zdravstvenem zavodu, temveč v domu upokojencev v Trebnjem, kjer se je mladoletna dijakinja med opravljanja poletnega dela posnela med fizičnim znašanjem nad ostarelo stanovalko. Posnetek je javno objavila na socialnem omrežju Tik Tok, ta pa je nato pritegnil pozornost javnosti in posledično požel enoznačno obsodbo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine