2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

V trenutku, ko Golobova vlada razpada, SDS predstavlja svoj strokovni svet

Piše: G. B. 

Izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke je na včerajšnji seji sprejel sklep o imenovanju Strokovnega sveta SDS. Gre za sicer nestalni organ v sistemu stranke,  predstavlja pa – sicer neformalno – nekakšno vlado v senci. 

Kot so sporočili iz SDS, je strokovni svet statutarno delovno telo SDS, ki preučuje strokovna vprašanja, akte, predloge zakonov, novel in drugih dokumentov, ki jih sprejemajo posamezna ministrstva, vlada in parlament. Strokovni svet oblikuje stališča, daje pobude, predloge in mnenja Izvršilnemu odboru in poslanski skupini SDS.

“Strokovni svet SDS v ožji sestavi sestavljajo predsedniki odborov, ki lahko glede na svoje strokovne reference prispevajo k iskanju alternativ in novih priložnosti za stranko in tudi za Slovenijo. Vodi ga predsednik SDS. Člani Strokovnega sveta so lahko osebe, ki po svoji strokovnosti prispevajo h kvaliteti dela SDS, članstvo v Strokovnem svetu SDS ni vezano na članstvo v SDS,” so še sporočili iz stranke.

Za zdaj niso sporočili, kdo bo operativno vodil Strokovni svet SDS v celoti. Po tradiciji je koordinator odborov predsednik SDS Janez Janša, ki je bil doslej tudi trikrat predsednik vlade.

Zanimivo je, da je strokovni svet razdeljen na dvanajst odborov, kar je precej manj od števila sedanjih resorjev Golobove vlade, ki jih premier Golob sedaj celo želi zmanjšati, saj mu vlada dobesedno razpada. Večina predsednikov odborov pa je znana že iz prejšnjih sestav strokovnega sveta. Tako bo odbor za finance vodil Andrej Šircelj, odbor za pravosodje Vinko Gorenak, odbor za zunanje zadeve Tone Kajzer, odbor za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, odbor za delo, družino in socialne zadeve Romana Tomc, odbor za šolstvo, znanost in šport Milan Zver, odbor za kulturo Vasko Simoniti, odbor za obrambo Janez Stušek, odbor za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, odbor za kmetijstvo in okolje Jože Podgoršek, odbor za notranje zadeve in upravo Aleš Hojs ter odbor za zdravje Alenka Forte.

Med zanimivimi zunanjimi člani sta predvsem nekdanja ministra za gospodarstvo in kmetijstvo Počivalšek in Podgoršek, slednji se je sicer pred nedavnim vključil v SDS, medtem ko je Tone Kajzer nekdanji veleposlanik, ki so ga iz političnih razlogov odpoklicali iz Washingtona. Med novejšimi člani ekipe je tudi Stušek, sicer nekdanji direktor Sove.

Zanimivo je sicer, da je SDS veliko pridobila s strokovnim svetom že pred volitvami leta 2004, ko je javno predstavljala predloge kot alternativo delovanju tedanje vlade Antona Ropa. Ustanovitev Zbora za republika (in posledično izgon Dimitrija Rupla iz tedanje vlade) je pripomogla k javnomnenjski krepitvi pomladnih strank in s tem zmagi na volitvah tistega leta.

Kot pravijo poznavalci, bi bilo sicer bolje, če bi obe opozicijski stranki, SDS in NSi, sestavili vlado v senci. Vendar glede na sedanje pogoje to ne bo mogoče izvesti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine