15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Unija enaka Evroviziji? Bog ne daj!

Piše: Vančo K. Tegov

Začel bom tako, kot je sam naslov. Kaj pravzaprav hočemo. Lahko tudi obrnemo. Svež je »vtis« z Evrovizije, ali kot pravi Žiga Turk, Festivala slabega okusa.

No ja, slab okus v primeru če je eden, dva, trije od nastopajočih, ki so malo zašli, pravzaprav so preveč eksperimentirali pa se jim je ponesrečilo. Si rečeš ups, zamahneš z roko pa poslušaš in spremljaš naprej. Da pa traja ves čas, od priprav, prihoda na mesto dogajanja, v tem primeru je to nesrečno mesto, v več ozirih,  švedski Malmo,  pa do samega  bridkega konca, pa ni slučaj. Se sprevrže že sprevrženo in je v najmanjši meri festival slabega okusa. Veliko več je neokusnega, težko prebavljivega če že ne skoraj gnusnega. Vse skupaj degradiranje še tistega slabega okusa ki je že  prej omenjen.

Od nečesa nekoč dobrega, spodobnega se je do danes sprevrglo v predstavo  kiča, glasbenega in vizualnega, degradacijo in tekmovanje v potezah,  ki  preko razvrata,  v celem spektru njegovega  »razvoja« nam približujejo vse mogoče oblike odklona od človekovega vedenja, bivanja in dojemanja normalnosti.  Prišlo je celo do te stopnje, da se moramo vprašati  ali so to iste dežele od koder je Mozart, Haydn, Beethoven ali razne »klobase« ali »viršle«, do tega da ne veš kdo si in kaj  si, li kot je napisala znanka na »X«, da ne veš, ali gre za gibalno funkcijo na kroglične ležaje ali na drsne,  in na čem sploh si. Predaleč in pregloboko zarežejo takšni »ekscesi«, da bi šli neopazno mimo in brez da se jih dotaknemo. Mentalna in fizična degeneriranost, ki ne sme imeti nobenih nadaljevanj več.

Kmalu bomo imeli Evropski festival demokracije. Z navednicami ali brez. Kakor vam ljubo. Imamo idealno priložnost v Bruselj napotiti, tudi  s pomočjo naše presoje ljudi, EU poslance, ki bodno morali, hoteli  in smeli v našem imenu  narediti največ. Eni, vsaj do sedaj  je bilo tako, pridejo v Bruselj, da bi jih kdo opazil. Ali fotoaparat oplazil.  Imajo neke  ideje,  ki so slabe, pa se dobro slišijo. Bruselj ne sme biti teren  za tovrstno “odpuljenost” in politično razuzdanost. Mi kot odgovorni volivci in državljani  v Evropski parlament moramo poslati tiste,  ki ne bodo kazali nagnjenja k tej razuzdanosti in odtujenosti.  Volivci morajo delati na tem da dobijo poslance, ki bodo  ostali povezani z  okoljem  od koder prihajajo.

Ne smemo dovoliti, da bodo sedanji in bodoči »Bruseljčani«  postanejo »deseto« nadstropje, v kolikor bodo kazali to tendenco, jih moramo spustiti na realna tla. Se en sme  zgoditi da administracija v Bruslju postane nezamenljiva za kar  si prenekateri  vztrajno prizadevajo. Bruselj ni zato da bi postal »parkirišče«  za administracijo,  ki si je dobro postlala,  prav tako ne  za nekatere poslance, sedanje in bodoče, kjer bodo »kraljevali«  brez učinka in  koristi za državo od koder prihajajo. Ali «azil« za izrabljenega in iztrošenega od domačih »bojev«, ki je dobil »brco« navzgor, ali drugače povedano višje plače, vstran iz prve domače lige v dobro plačano »pozabo«.  Poslanec mora biti odgovoren in odgovarjati  za svoje delo in učinkovanje v prid državljanov domače države.

Da je EU pravšnja in potrebna je to jasno. Da je okvir v katerem deluje in želi delovati  Slovenija tudi drži. Evrofili smo lahko kar je to prav, pa avtomatično ne pomeni da smo  tudi brusljofili.  Bruselj mora biti nekdo, ki ga zaposlujejo nacionalne države  in ne obratno,  da smo nanj prenesli pooblastila da od tam oni upravljajo nacionalne države. To »boksanje« kompetenc mora biti, če še ni, v prid nacionalnim državam in ne  »super« državi.

Tudi z novo »pošiljko«, ki jo bomo izvolili in poslali v Bruselj, se moramo truditi da ne pride so sestavin, ki se bodo nagibali  v smeti političnega »festivala« slabega okusa odtujenosti in uhajanju in hlapenju denarja ki je namenjen spodbujanju razvoja in krepitvi  kakovosti življenja EU državljanov in ne posameznih elit. Že vnaprej morajo vedeti, kakšno pooblastilo smo jim dali  in do kot lahko segajo njihove kompetence.

Če bo odgovor v obliki odgovornega dela v imenu slovenskih državljanov, smo zadeli žebljico na glavico. Smo lahko optimisti?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine