14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Ko nomenklatura po svoje določa izid volitev

Piše: Gašper Blažič

Tranzicijska levica se je, kot kaže, sprijaznila, da tokrat ne bo mogla odvzeti prvega mesta SDS. Zato pa skuša čim bolj goljufati na »drugi strani«, tudi prek soočenj nacionalne televizije, ki očitno selekcionira povabljene nosilce list.

Morda bo kdo rekel, da na soočenja pač ne morejo vabiti vseh, ampak denimo le parlamentarne stranke, ki jih je pet, medtem ko za stolčke v Bruslju in Strasbourgu kandidira enajst list. Toda očitno so merila precej nenavadna, bolje rečeno bizarna.

Ko ignorirajo Gregorčiča

Opaziti je bilo mogoče, da so se na RTV Slovenija odločili, da bodo namerno ignorirali nosilca liste SLS Petra Gregorčiča, ki ga sicer tam dobro poznajo, saj je bil v preteklosti predsednik programskega sveta RTVS. To je znak, da ga skušajo čim bolj potisniti v anonimnost, na njegovo mesto pa med dobitnike poslanskih mandatov v Bruslju spraviti stranko Vesna, na kateri kot nosilec nastopa kočevski župan Vladimir Prebilič. O njem se širi mnenje, da je dejansko »lubeničar« (na zunaj »zelen«, znotraj pa »rdeč«), kar ne bi bilo tako nenavadno, če se ne bi Prebilič pojavil kot enakovreden sogovorec nosilcev list strank, ki imajo svoje predstavnike v državnem zboru. Toda glede na zastopstvo slovenskih političnih strank v evropskem parlamentu potem na soočenja parlamentarnih strank ne bi smeli vabiti Levice, medtem ko je po tej plati SLS parlamentarna stranka, saj ima v Bruslju svojega predstavnika Franca Bogoviča, ki znova kandidira. Toda oddaja Tarča (17. maja) je pokazala drugačno sliko: Gregorčiča ni bilo in ni bil povabljen, medtem ko je bil Prebilič povabljen, čeprav Vesna v nobenem primeru ni parlamentarna stranka, niti iz slovenskega niti iz evropskega zornega kota. Je pa res, da so jo ankete zaznale kot mogočo prihodnjo parlamentarno stranko že v aprilu, kar pa je samo izražen interes, da si tranzicijska levica uredi nekakšen »obvod« po tistem, ko je Gibanju Svoboda upadla javnomnenjska podpora, SD pa se po zamenjavi vodstva ni ustrezno dvignila. No, res pa je tudi, da bo imelo Gibanje Svoboda velike težave tudi zato, ker trije njeni prebežniki kandidirajo za Zelene Slovenije, kar pomeni, da bodo močno posegali v volilni bazen Gibanja Svoboda.

No, čisto »po naključju« pa so minuli konec tedna Gregorčiča fizično napadli na prireditvi Vinska vigred v Metliki, kjer naj bi se nanj spravilo pet Romov. Policija pa je poročala samo o vinjenem 20-letniku, ki so mu zaradi napada na moškega (Gregorčiča) »zaračunali« prekršek, medtem ko imajo tisti, ki se znajdejo v verbalnem dvoboju z Niko Kovač, lahko precej resnejše težave in jih lahko doleti tudi ovadba.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine