24.2 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

V novi številki revije Demokracija: Predsedniška tekma dobiva nov zagon! SDS s tremi referendumi proti norostim Golobove vlade! Razkrivamo: Protestirali so proti prejšnji vladi in se predajali orgijam! Kaos na področju zdravstva! Intervjuja: vrhovni sodnik Jan Zobec in dr. Dejan Valentinčič

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija predstavljamo razloge, zaradi katerih skuša opozicijska Slovenska demokratska stranka s tremi referendumi zaustaviti škodljive zakonske spremembe, ki jih je v državnem zboru potrdila vladajoča leva koalicija. Razkrivamo, kako so kvazi-levičarski umetniki protestirali proti prejšnji vladi in se šli primitivne orgije. Objavljamo intervju z vrhovnim sodnikom Janom Zobcem, ki ugotavlja, da imajo slovenski sodniki, več kot trideset let po osamosvojitvi, svobodo izražanja samo še v tujem jeziku. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!

Ker v predsedniško tekmo vstopajo novi kandidati, ta dobiva nov zagon. V »igro prestolov« v ospredje prihaja zadnji šef CK ZKS Milan Kučan, ki zdaj sprevrženo podpira celo več kandidatov, njegova preferenca pa je sedaj z Nataše Pirc Musar prešla na Milana Brgleza.

Danes je uradno stekla kampanja pred predsedniškimi volitvami, nekateri predsedniški kandidati so že vložili svoje kandidature. Prav tako bo v tem tednu več znanega o predsedniških kandidatih koalicijskih strank Gibanja Svoboda in Levica. V SD si namreč želijo skupno podporo njihovemu kandidatu, evropskemu poslancu Milanu Brglezu, ki ga je predsedstvo SD potrdilo prejšnji teden. V času zaključka redakcije še ni bilo jasno, ali bo tako, znano je le, da je svet največje vladne stranke Gibanje Svoboda minuli teden sprejel odločitev, da se stranka aktivno vključi v predsedniško tekmo in bo v prvem krogu podprla neodvisnega kandidata. Kandidati imajo tako zdaj še nekaj časa za končno odločitev, a ne prav veliko, oziroma le do 28. septembra, ko se izteče rok za vlaganje kandidatur. Ti sta v prejšnjem tednu že vložila glasbenik Gregor Bezenšek in vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, v torek je to storil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, v sredo pa še poslanec SDS Anže Logar in pravnica Nataša Pirc Musar.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

 V tokratni reviji Demokracija preberite še:

 SDS s tremi referendumi proti norostim Golobove vlade

V prvih sto dneh vladanja je bila vladna koalicija uspešna samo pri kadrovanju. Zaščitni znak te vlade so draginja, inflacija in prazne obljube, poleg tega pa še sprejemanje ter spreminjanje zakonodaje, rušenje vsega, kar je v dobro državljanov sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše. Koalicija strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica s podaljškom nevladnikov z Metelkove 6 v Ljubljani na čelu z Niko Kovač in levičarskim Inštitutom 8. marec je v prvih sto dneh zakone spreminjala po hitrem postopku na izrednih sejah državnega zbora, kot da je država v vojnem stanju.

Protestirali so proti prejšnji vladi in se vdajali razvratu

Afero Fotopub poskušajo levičarji in njim naklonjeni mediji ter novinarji potisniti v ozadje. Kot kaže, jim pri tem pomaga tudi policija, čeprav javno to zanikajo, hkrati dokazi izginjajo, akterji zatrjujejo, da se ne poznajo med seboj, nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj pa opozarja, da bi se dinamika policijskega dela v zadevi Fotopub morala pospešiti. Afera Fotopub se je skoraj povsem umaknila iz poročanja medijev. Da je to skrb zbujajoče, je v preteklih dneh opozorilo tudi Združenje novinarjev in publicistov. Tudi oni zaznavajo, da se je novica o spolnih zlorabah, ki naj bi se bile dogajale v prostorih društva Fotopub in v stanovanju Dušana Smodeja, skoraj povem umaknila iz poročanja medijev.

Slovenija na vrhu držav v Evropi glede okužb s COVID-19

»Covid-19 je naš sovražnik, a z njim se bomo borili kot odprta družba, ker se ga ne bojimo, ker smo močnejši od njega,« je dejal premier Robert Golob. Mar smo res močnejši od tega virusa? Podatki o hitrem naraščanju okužb niso pomirjujoči, še posebej ta, da je Slovenija po številu okužb s covidom-19 prva v Evropi.  Po podatkih NIJZ je bilo na dan 18. 9. 2022 povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh 2045, število potrjenih okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih 1222, povprečje aktivnih primerov pa je 25.766.

Intervjuja: vrhovni sodnik Jan Zobec in Dejan Valentinčič

»Vsi, ki imajo bolj kritičen pogled na delovanje slovenske pravne države, zlasti sodstva, ki niso na »glajhšaltungi«, bodo svoje misli težko artikulirali v Sloveniji, ker bodo prej ali slej naleteli na težave. Zato se zatekajo v tuj jezik, v katerem uživajo svobodo. V slovenskem jeziku je ta svoboda omejena. Je pa seveda vsekakor grenko spoznanje, da imamo sodniki več kot trideset let od osamosvojitve svobodo izražanja samo v tujem jeziku ter lahko varno javno govorimo, pišemo in diskutiramo le v tujini, v tujem okolju, v tujem jeziku,« nam v pogovoru pove vrhovni sodnik Jan Zobec, ki se je zaradi svojih javnih zapisov in izjav večkrat znašel pred komisijo za etiko in integriteto pri Sodnem svetu. Objavljamo pa tudi pogovor s sociologom in politologom dr. Dejanom Valentinčičem.

Vlada si želi RTV, kot je bila v času pred letom 1990

Mitja Iršič: Aktivistom, ki so zadnje čase okupirali javni zavod RTV Slovenija, in nam vsem jasno povedali, da je to njihova institucija, ne pa naša, lahko verjamemo na besedo, da se bojujejo za uredniško neodvisnost in se želijo znebiti pritiskov. Želijo si neodvisnost v lastni pristranskosti in nič več pritiskov, ki bi jih silili k spoštovanju lastnega Pravilnika o poklicnih standardih iz leta 2000. Njihove skrite želje so ohranjanje statusa quo, preden so jih nadležni vodilni začeli opominjati, da je osnova novinarstva to, da se preverijo vse plati zgodbe. Približno do leta 2021, ko je UKOM pod vodstvom Uroša Urbanije začel opravljati analize poročanja RTV Slovenija, smo vsi državljani nekako vzeli v zakup, da je RTV Slovenija pristranska.

»Putin bo propadel in Evropa bo prevladala«

Letni nagovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v Evropski uniji. Nedvoumna označitev Rusije kot agresorja in krivca za energetsko krizo v Evropi. Sankcije proti Rusiji bodo ostale. Napovedani ukrepi za blažitev energetske krize. Širitev EU na Balkan, Ukrajino in Kavkaz. Preteklo sredo je v evropskem parlamentu predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen imela letni nagovor o stanju v Evropski uniji. Predsednica Evropske komisije je v nagovoru poročala o delu Komisije v preteklem letu in njenih prihodnjih načrtih.

Vojna v Ukrajini in Ruski masaker v Izjumu

Rusi se brezglavo umikajo z vzhodne fronte v zaledje, medtem ko Ukrajinci vztrajno osvobajajo okupirano svoje ozemlje na jugu in vzhodu države. Osvoboditev mesta Izjum je razkrilo nove dokaze o ruskih vojnih zločinih in množičnih pobojih civilistov. Ukrajinske obrambne sile še naprej uspešno izvajajo protiofenzivi, tako na jugu kot vzhodu države, medtem ko se ruske sile naglo umikajo v zaledje. Ruski poskusi, da bi zajezili ukrajinsko prodiranje globoko na rusko okupirano ozemlje, so se izkazali za neuspešne oziroma še več, za taktično nespametne.

Množične migracije kot orožje islamizacije Evrope

Kjer so se nekoč Evropejci bojevali proti islamu, se danes v nebo dvigujejo minareti. Muslimansko prebivalstvo Evrope narašča. Slovenija se sooča z rekordnim številom ilegalcev. Se bo Evropa prebudila? Skozi zgodovino se je Evropa večkrat soočala z invazijami islama, mnoge odločilne zmage, ki so zagotovile njen nadaljni obstoj pa so Evropejci izbojevali proti islamskemu svetu, ki si je vedno znova poskušal pokoriti našo celino. Čeprav muslimanskim hordam nikoli ni uspelo pokoriti Evrope, so bile na nekaterih območjih uspešne.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih pogledov ter kolumn Metoda Berleca, Lucije Kavčič, Petre Janša, Edvarda Kadiča, Boruta Koruna in Matevža Tomšiča.

 

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

Fotografija –  Naslovnica

 

  1. B.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine