10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

V novi številki revije Demokracija preberite: Škandalozni odvzem živine in povezave s kabinetom predsednika vlade! Predsednica države tihotapce spušča na prostost! Poslanci vladajoče koalicije lažejo! Intervjuja: Marko Lotrič in Alejandro Peña Esclusa

V novi številki revije Demokracija pišemo o depolitizaciji kmetijstva po Golobovo oziroma povezavah premierjeve spremljevalke Tine Gaber z akterji, ki so opravili škandalozni odvzem živine. Razgaljamo neverodostojne vladne proračunske dokumente,  katastrofalno slabo črpanje evropskih sredstev in kako je predsednica republike Nataša Pirc Musar pomilostila tihotapce nezakonitih migrantov, ki ogrožajo Slovenijo. Objavljamo intervjuja s predsednikom Državnega sveta Marko Lotričem in piscem knjižnih uspešnic o Forumu Sao Paulo Alejandro-m Peñjo Escluso. Z Demokracijo boste vedeli več!«

Kolumne in Nezakonita »depolitizacija živinoreje«

Že od sredine novembra državo pretresa afera, kakršne doslej v Sloveniji še ni bilo. Gre za nezakonit in aktivističen odvzem 24 glav goveje živine na kmetiji Možgan v okolici Krškega, kjer se je izkazalo, da je imel zaseg zaslombo v samem vrhu države. Še več, vlada je bila celo ujeta na laži! Veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic, izbranka Roberta Goloba za direktorico uprave za varno hrano, kar so z ostrim protestom preprečili veterinarji, je v torek, 14. novembra, družini Možgan zasegla 24 glav goveje živine. Odvzem so po preučitvi zadeve ostro obsodili tako v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije kot Sindikatu kmetov Slovenije.

Vladni proračunski dokumenti so neverodostojni

Poslanci državnega zbora so v preteklih dneh obravnavali proračunske dokumente za prihodnji dve leti. Poleg sprememb proračunov za leti 2024 in 2025 so imeli na dnevnem redu še predlog zakona o njunem izvrševanju in predlog odloka o zgornji meji porabe javnih blagajn. Celotna proračunska poraba se bo glede na dokumente v letu 2024 zvišala za 720 milijonov evrov, na 16,2 milijarde evrov. V letu 2025 naj bi bila poraba 15,8 milijarde evrov. V obeh primerih pa vladna koalicija načrtuje višjo porabo od prihodkov, kar pomeni, da koalicija načrtuje proračunski primanjkljaj. Pokrili ga naj bi z dodatnim zadolževanjem države.

Poslanci vladajoče koalicije lažejo, ker so …

Premier Robert Golob (Gibanje Svoboda) in njegova stranka sta zgrmela po lestvicah popularnosti. Golob je moral v Univerzitetni klinični center v Ljubljani, kjer so mu operirali kilo. In čeprav so že razglasili, da se je zgodil zdravstveni uspeh, se je zapletlo in premierja konec prejšnjega tedna ni bilo v državni zbor, kjer bi moral odgovarjati na vprašanja poslancev, ko so potrjevali zapravljivi državni proračun. O proračunskih dokumentih je predsednik Fiskalnega sveta Davorin Kračun dejal, da so brezpredmetni ter da je ravnanje vlade neprimerno in nedopustno z vidika kredibilnega proračunskega načrtovanja. Povrh je v glasovalne naprave vladajočih poslancev udaril še kozmični dež. Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) pa je razglasila kar zmago teh višjih sil, ko je odredila, da se glasovanje ponovi.

Intervjuja: Marko Lotrič in Alejandro Peña Esclusa

Z Markom Lotričem, predsednikom Državnega sveta RS, smo se pogovarjali o visokih davčnih obremenitvah, o delu in pomenu državnega sveta, nujnosti skladnega regionalnega razvoja in uvedbi pokrajin. Lotrič, ki prihaja iz gospodarstva, je večen optimist, njegov optimizem pa temelji v ljudeh. »Posamezniki, ki so delavni, inovativni, izobraženi, to je optimizem in to so dejavniki, ki nas bodo potegnili naprej. Prepričan sem, da nas bodo dobri rezultati povezali, ne pa razdruževali,« dodaja. Pogovarjali pa smo se tudi z Alejandrom Peña Escluso, ki je venezuelski disident, politik in pisatelj. Je avtor knjig »Forum São Paulo in kulturna vojna« ter »Volilne prevare Foruma São Paulo«. Z njim smo se med drugim govorili o delovanju omenjenega foruma in skupine Puebla, »izvozu« metod južnoameriške levice v Evropo, nedavnih političnih dogodkih v Evropi in Južni Ameriki ter pisateljevi knjižni turneji v Sloveniji.

Predsednica države tihotapce spušča na prostost

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar pomilostila že tri tihotapce migrantov. Medtem nezakonite migracije strmo naraščajo. Odločitve predsednice obsodila poslanska skupina SDS. Varnost državljanov vse bolj ogrožena, poroča policija. Slovenija se sooča z migrantsko krizo, oblasti pa, namesto da bi ustrezno ukrepale, s svojimi odločitvami nezakonite migracije omogočajo in celo spodbujajo. Če je zdajšnja levičarska vlada odstranila varovalno ograjo na meji in s tem poslala signal ilegalcem, da jim je naša država odprla vrata, podobno sporočilo, s katerim spodbuja kriminalce, ki migrante tihotapijo, pošilja tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Nedavno je namreč pomilostila že tretjega obsojenega tihotapca migrantov.

»Magija« Zahoda: Razlika med Izraelci in Palestinci

Čeprav so ugotovili, da so si genetsko Izraelci in Palestinci najbolj podobni na vsem svetu, obstajajo med obema kulturama ekstremne razlike. Gre za to, da so Izraelci že stoletja del zahodne civilizacije, medtem ko so Palestinci del islamske civilizacije. V članku pojasnjujemo, kako so te razlike nastale in zakaj levica na Zahodu podpira Palestince. Nekoč so bili predniki sedanjih Izraelcev in sedanjih Palestincev pripadniki iste etnije. Zagotovo so bili predniki številnih sedanjih Palestincev nekoč Judje. Zakaj so potem med enimi in drugimi v času nastale tako velike razlike, ki danes povzročajo vojno stanje na območju nekdanje Judeje? Odgovor na to se skriva v civilizacijskem okviru enih in drugih.

 Vabljeni k nakupu in branju nove številke revije Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine