9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Zakaj udbovci živijo tako dolgo? Pogrešani v Sloveniji; najbolj skrivnostna izginotja! SDS za vnovično uvedbo naborništva! Dolga roka globoke države! Intervjuja: Boštjan Perne in Daniel Hannan

V novi reviji Demokracija ugotavljamo, da zloglasna Udba umira počasi, saj v večna lovišča odhaja generacija najstarejših udbovcev. Razkrivamo, da dolga roka globoke države sega vse do Strasbourga. Pišemo o skrivnostnih izginotjih v Sloveniji in svetu. Predstavljamo predlog SDS po vnovični uvedbi naborništva. Objavljamo intervju z varnostno-obrambnim strokovnjakom Boštjanom Pernetom in britanskim konservativnim evropskim poslancem Danielom Hannanom. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Na civilnih pogrebih večkrat slišimo, da pokojnik odhaja v večna lovišča. Tja počasi odhaja tudi generacija najstarejših udbovcev. Tako so se nedavno agenti Udbe zbrali na pogrebu nekdanjega šefa ljubljanske Udbe Stanislava Dovgana (1935−2020).

UDBA je bila »kriminala združba«

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je s sodbo št. Ips 187/98 z dne 23. maja 2002 opredelilo nekdanjo jugoslovansko tajno policijo, imenovano Služba državne varnosti (SDV) oziroma Udbo tako: »Danes je znano, da se je ta služba ukvarjala ne le z obveščevalnimi nalogami, ampak je tudi sama organizirala razne kriminalne aktivnosti, jih načrtno izzivala pa tudi konstruirala obstoj kaznivih dejanj in odgovornost zanje. V ta namen je tudi falsificirala, fabricirala ali podtikala obremenilne dokaze. Žrtve takšne aktivnosti, praviloma politični nasprotniki ali drugače misleči, v obdobju takratnega režima praviloma niso imele možnosti razkritja konstruktov Udbe in rehabilitacije.« Po mnenju vrhovnega sodišča je bila torej Udba kriminalna združba. A zgodilo se ni nič.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Pogrešani v Sloveniji; skrivnostna izginotja

V Sloveniji je ta čas pogrešanih 231 oseb. To je uradni statistični podatek, ki nam ga je posredovala policija. Za njim pa so zgodbe ljudi in njihovih bližnjih. Vzroki za pogrešane osebe so raznoliki in odvisni od različnih dejavnikov. Otroci med igro zaspijo na skritem kraju, mladi se gredo uporništvo, starejše daje demenca in zatavajo.

SDS za ponovno uvedbo naborništva v SV

Malo pred vstopom Slovenije v Nato je prišlo tudi do ukinitve klasičnega naborniškega sistema, saj se je Slovenska vojska v tem času profesionalizirala. S tem je tudi odpadlo obvezno služenje vojaškega roka, ki je bilo v Sloveniji eno najkrajših. Odpadel je torej starodavni običaj, ko so fantje šli skozi »vojaško šolo«.

Intervjuja: Boštjan Perne in Daniel Hannan

O varnostnih in geopolitičnih vprašanjih smo se pogovarjali z diplomiranim obramboslovcem in nekdanjim direktorjem Obveščevalno-varnostne službe (OVS) Ministrstva RS za obrambo Boštjanom Pernetom. Z Danielom Hannanom, britanskim konservativnim poslancem evropskega parlamenta pa smo se pogovarjali o razmerah v Iranu, smrti generala Sulejmanija, levičarskih reakcijah na dogajanje na Bližnjem vzhodu in o britanskem izstopu (brexit) iz Evropske unije.

Medijska trumpofobija v Sloveniji in svetu

Ameriška medijska scena je komaj leta 2016 šla skozi metamorfozo, ki jo je slovenska doživela že pred desetletjem. Iz politično pristranskega, a vsaj v osnovi kredibilnega poročanja v antiesteblišment agitprop, koncentriran v napade na eno samo osebo – Donalda Trumpa. Obsesija »Orange man bad« se je v treh letih Trumpove administracije tako zaostrila, da danes že nekoč kredibilni analitiki na CNN, MSNBC in ABC govorijo o Trumpu kot o novem Hitlerju, o administraciji pa kot naslednici nacističnega režima.

Dolga roka globoke države do Strasbourga

V letu 1999 in pozneje so se v Sloveniji dogajali nasilni in obsežni izbrisi gospodarskih družb, katerih posledice so katastrofalne. Leta 1999 je bil sprejet zakon, s katerim so nasilno in po hitrem postopku izbrisali 17.080 pravnih subjektov, na enem od sodišč celo 500 v enem dnevu, večinoma družb z omejeno odgovornostjo, nekaj pa tudi delniških družb.

In memoriam siru Rogerju Scrutonu

Sir Roger Scruton je umrl v nedeljo, 12. januarja 2020. Bil je največji konservativni filozof svoje generacije. Po različnih presojah je bil polihistor, saj je napisal številne knjige o filozofiji, strokovne članke o pravu in vinu pa vse do poglobljenih razmišljanj o religiji in umetnosti ter celo operi in spolnosti. Bil je iskalec resnice in lepote, tako da je bila njegova filozofska posebnost estetika. Bil je pogumen intelektualni velikan.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine