10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Vlada na tarči globoke države! Politična analitika: Vlada kljub »državnemu udaru« okrepljena! Državnotožilski svet v spregi z levico! Intervjuja: Igor Omerza in Sebastijan Valentan

 V novi reviji Demokracija pišemo o specialni vojni proti vladi in Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki s svojimi politično motiviranimi preiskavami postaja udarna pest globoke države. Kljub temu pa se je vladajoča koalicija po mnenju političnih analitikov še dodatno okrepila. Razkrivamo, da državno-tožílski svet politično motivirano deluje v navezi z levo politiko. Objavljamo pogovor z raziskovalcem udbovskih arhivov mag. Igorjem Omerzo in izvedencem s področja cerkvenega prava mag. Sebastijanom Valentanom. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Torek, 30. junija 2020, bi bil verjetno povsem običajen dan, če ne bi tistega dne zjutraj na vrata ministrstva za gospodarstvo potrkali kriminalisti z Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Preiskovali naj bi korupcijo pri nabavi zaščitne opreme marca letos, ko je bilo v času prvega vala epidemije pomanjkanje opreme največje. Veliko ob tem pove podatek, da se je pred preiskavo pri generalnem državnem tožilcu Dragu Šketi mudil razvpiti Drago Kos.

Kot je dogajanje povzela STA, so kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, začeli že pred dvema mesecema, po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, kjer je javno nastopil tudi samooklicani »žvižgač« Ivan Gale, zaposlen na Zavodu RS za blagovne rezerve in odgovoren za podpis mnogih spornih pogodb, za katere so nosilci političnega podzemlja obremenili kar Janševo vlado. Kakorkoli že, ministra Počivalška so kriminalisti za nekaj ur celo pridržali, hišne preiskave pa so izvajali tudi na njegovem domu. Že tisto jutro je postalo jasno, da bo kriminalistična akcija z dokaj nenavadnim ozadjem dvignila na noge celotno slovensko politiko, saj sta svoj odstop takoj napovedala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Državnotožilski svet v spregi z levico

Državnotožilski svet je nedavno politično pristransko in nestrokovno obsodil pismo predsednika vlade Janeza Janše, v katerem je generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi očital pasivnost tožilstva pri pregonu groženj s smrtjo in napadih na policiste na protivladnih protestih.

Vlada je kljub »državnemu udaru« okrepljena

Prejšnji torek smo bili priča politično motiviranim hišnim preiskavam Nacionalnega preiskovalnega urada, katerih glavni cilj je bila diskreditacija ministra Zdravka Počivalška in posledično celotne vlade. Zaradi tega je protestno odstopil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Jasno je namreč, da skušajo omrežja tranzicijske levice, ki so povezana z nekdanjim totalitarnim sistemom in so se v času tranzicije regenerirala in prestrukturirala, še naprej obvladovati državo.

Intervjuja: Igor Omerza in Sebastijan Valentan

Pogovarjali smo se z raziskovalcem udbovskih arhivov, ekonomistom mag. Igorjem Omerzo, ki je na večer dneva slovenske državnosti na tiskovni konferenci v Ljubljani predstavil svojo novo knjigo Udba in akcija Sever. Spolne zlorabe v vrstah katoliških duhovnikov so bile vedno hvaležna medijska tema za senzacionalnost in zgražanje, po drugi strani pa se zdi, da ukrepanje Cerkve proti temu nikoli ni povsem zadostno. O tem smo se pogovarjali z izvedencem s področja cerkvenega prava mag. Sebastijanom Valentanom.

Število okuženih z novim koronavirusom narašča

V svetu še naprej narašča število okuženih z novim koronavirusom. V preteklem tednu je bilo globalno v povprečju na dan potrjenih okoli 160.000 novih okužb. Tudi v državah Zahodnega Balkana, kjer dnevno poročajo o več sto novih okužbah, se epidemija krepi. Zaradi novega koronavirusa je doslej umrlo več kot 523.000 ljudi, potrjenih primerov z boleznijo COVID-19 v svetu pa je skoraj 11 milijonov. Število okužb najhitreje raste v ZDA, Braziliji in Indiji.

Medijski monopol in pohabljena demokracija

Pluralnost in uravnoteženost medijske scene je eden temeljnih pogojev za normalno delovanje demokracije. Naloga raziskovalnega novinarstva, zlasti v javnih zavodih, pa je razbijanje monopolov, ki dušijo demokracijo, ne pa promoviranje neke politične opcije. V Sloveniji pa je levica, tudi po zaslugi »žametne tranzicije«, obdržala nadzor nad glavnimi vzvodi realne družbene moči, kot so kapital, mediji, represivni organi in civilna družba, ter prek njih obvladuje večino družbenih podsistemov.

Večina Britancev proti izbrisu njihove tradicije

Spreminjanje Velike Britanije po meri migrantov tretjega sveta. Pred pol stoletja je na nevarnosti, ki jih za družbo pomenijo migracije, opozoril Enoch Powell v svojem govoru »Reke krvi«. Za migrantoljubce je rasistično tudi britansko podeželje. Očitno sta bila potrebna dva tedna blaznenja in uničevanja kulturne dediščine, za nameček pa še dva morilska napada z noži, ki sta jih zagrešila migranta, da se je vsaj del britanske javnosti zbudil iz politično korektnega transa in začel postavljati resna vprašanja, kako nameravajo oblasti rešiti problem migracij v to otoško državo.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine