24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

V novi reviji Demokracija: Veliki intervju dr. Vasko Simoniti: Javna RTVS mora biti politično zadržana in nevtralna! Vlada blaži posledice koronakrize! Janša uspešno na vrhu EU v Bruslju! Intervju: dr. Igor Bartenjev

V novi reviji Demokracija objavljamo ekskluzivni intervju z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem, ki opozarja na pristranskost nacionalne televizije in prvi, da mora biti javna RTV Slovenija politično zadržana in nevtralna. Pišemo o vladnih ukrepih za pomoč slovenskemu gospodarstvu, ki so ublažili padec bruto družbenega proizvoda in odličnem dosežku predsednika vlade Janeza Janše na vrhu Evropske unije v Bruslju. Pogovarjali smo se tudi s strokovnjakom za kožne bolezni doktorjem Igorjem Bartenjevom. Z Demokracíjo boste vedeli več!«

 

Z ministrom za kulturo dr. Vaskom Simonitijem smo se pogovarjali o predvidenih spremembah medijske zakonodaje in aktualnem dogajanju v Sloveniji. Pri tem minister pravi, da je zanimivo, »da so vsi, ki so proti noveli zakona in tako ognjevito nastopajo proti vladnemu predlogu, vključno z omenjenimi tujimi predstavniki novinarskih združenj, tiho, ko množično odpuščajo novinarje iz različnih medijev v Sloveniji«.

DEMOKRACIJA: Gospod Simoniti, v letih 2004–2008, v času prve Janševe vlade, ste bili minister za kulturo Republike Slovenije. Sedaj ste znova na tem položaju. Nedvomno je bil vaš marčevski prevzem ministrstva v znamenju epidemije novega koronavirusa.

SIMONITI: Vsekakor se mi je vtisnil v spomin že njen začetek, saj je imela vlada še isti dan, v petek, 13. marca, takoj po prisegi v parlamentu tudi prvo krizno sejo, ki je trajala krepko čez polnoč. Potem se je začelo precej naporno obdobje za celotno vlado, za moje ministrstvo je to veljalo morda mesec dni, za nekatere ministre in njihove sodelavce pa je bil to peklenski tempo najmanj do preklica epidemije. Če je bil to naporen čas, pa sem zadovoljen, da sem pri tem sodeloval in opazoval vodenje vlade, postavitev široke organizacijske strukture, vključitev zunanjih svetovalnih skupin, sprejemanje odločitev in izpeljevanje ukrepov v tem nadvse resnem kriznem obdobju. To je bilo izpeljano občudujoče in uspešno, za kar je bilo izrečenih mnogo komplimentov tujine in tujih predstavnikov pri nas. Seveda pa mi bo ostalo v spominu tudi sočasno nadvse podlo delovanje opozicije in večine medijev, ki so ves čas vnašali v javni prostor destruktivnost in neupravičeno kritiko. Pri tem številni, na državne jasli pripeti, kulturniki niso izostali.

DEMOKRACIJA: Vlada je do sedaj pripravila že štiri mega protikoronske zakone v pomoč vsem slojem družbe. Pri tem se je angažiralo tudi vaše ministrstvo …

SIMONITI: …, ki je pripravilo in uveljavilo v prvem in drugem zakonskem svežnju ukrepe, tako da je področje kulture utrpelo čim manj škode. Že »tisočkrat« smo pojasnili in našteli, katere ukrepe smo sprejeli, lahko samo dodam, da smo tudi v primerjavi z drugimi državami v Evropski uniji pravočasno in uspešno zavarovali vse, ki sodijo v okvir ministrstva.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Velika zmage Janše in Slovenije v Bruslju!

Končano je maratonsko finančno dogovarjanje na vrhu EU v Bruslju. Voditelji EU so sprejeli proračun za obdobje 2021−2027 v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Slovenija ostaja neto prejemnica, naš delež znaša deset milijard evrov in pol. V zgodnjih torkovih urah so voditelji evropskih držav na maratonskem srečanju v Bruslju le dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa.

Ukrepi vlade preprečili kolaps gospodarstva

Spopadanje z epidemijo COVID-19 je pričakovano močno vplivalo na gospodarsko aktivnost od sredine marca naprej, najizraziteje v aprilu. Kazalniki gospodarske aktivnosti so se nato maja in junija postopno začeli izboljševati. V gospodarstvu navajajo, da so bili ukrepi vlade pod vodstvom Janeza Janše hitri in učinkoviti, za drugo polovico leta pa se zavedajo, da so izidi odvisni od epidemiološke slike tako v Sloveniji kot v naših najpomembnejših gospodarskih partnericah.

Kdo se boji pluralizacije slovenskih medijev

Kot kaže, se je na relaciji med vlado in političnim podzemljem odprla nova fronta, ki je pravzaprav že stara. Gre za vprašanje medijev, pri čemer je zlasti žgoče vprašanje položaja javnega zavoda RTV Slovenija, ki je ena od udarnih pesti tranzicijske levice. Dejstvo je namreč, da je prav RTV Slovenija ena od trdnjav komunizma, kar kaže tudi obnašanje nekaterih predstavnikov ustanove, ki se vsaj za zdaj še vedno financira prek obveznega RTV-prispevka.

Zloglasni koronavirus se še naprej širi

Novi koronavirus se še naprej nezadržno širi po svetu. V soboto so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) potrdili rekordnih 260.000 primerov okužbe. Razmere ostajajo zaostrene na Zahodnem Balkanu pa tudi v Hongkongu in Melbournu. Preteklo nedeljo so v Sloveniji potrdili sedem okužb z novim koronavirusom, pri čemer so opravili 371 testiranj. Umrl je en bolnik s COVID-19. Hospitaliziranih je 19 bolnikov, od tega trije potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Sodnikova analiza o »znanem primeru«

O zadevi Novič in Stephan, ki sta očitno povezani, v Demokraciji pišemo že leta. Prepričani smo, da smo bistveno pripomogli k razkritju kriminalnega dogajanja na Kemijskem inštitutu, ki ga je »pokrila« globoka država. Zadevo Novič zdaj še tretjič (!) obravnava ljubljansko okrožno sodišče. Spomnimo: Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so 3. julija začeli glavno obravnavo v tretjem sojenju Milku Noviču, obtoženemu umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika.

Komunistom ni bilo nič sveto – niti otroci ne!

V zadnjem času je obletnica pokola v Srebrenici znova odprla številna vprašanja o totalitarnih ideologijah, ki so povzročile takšna dejanja. Zato velja izpostaviti doslej zamolčan zločin, ki se je leta 1944 zgodil na Jesenicah. Kaj se je zgodilo? 29. novembra 1944, prav na prvo obletnico drugega zasedanja Avnoja, dogodka, ki se je v prejšnji državi praznoval kot osrednji državni praznik, je v jeseniški meščanski šoli strahovito počilo. Peklenski stroj je zrušil del šole, kjer so se šolale deklice. Sedem jih je bilo takoj mrtvih, 12 pa hudo ranjenih.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine