15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Otroci? Fajonova, vzemi jih domov, če jih hočeš! Intervju: Igor Grdina in Matevž Tomšič: Šarčeva vlada bi bila disfunkcionalna!

V novi reviji Demokracija se sprašujejo, kdo bo ustavil nov val migracij z Bližnjega vzhoda in iz Afrike ter ali se že kažejo obrisi nove vladne koalicije. Opozarjamo na arbitražni fiasko, ki ga je doživela slovenska vladajoča politika. Objavljamo intervjuja s sociologom Matevžem Tomšičem in zgodovinarjem Igorjem Grdino ter zanimive kolumne. Vabljeni k nakupu Demokracije!

Bosna se vse bolj polni z migranti iz tretjega sveta. Nekaterim od teh migrantov že popuščajo živci in prihaja do nasilnih izpadov. V medsebojnem spopadu so zaklali migranta v Kladuši. Pričakuje se nov val proti zahodu. Vlada Janeza Janše je edina možnost, da se migrantski val ustavi na slovenskih mejah.

Naša opozorila so bila upravičena

Mesece in mesece, vso letošnjo pomlad smo v Demokraciji kot tudi na Novi24TV opozarjali, da se zadeve na področju migracij rapidno slabšajo. In zato so nas levi politični krogi in z njimi povezane nevladne in civilnodružbene organizacije ter mediji mesece napadali kot ustvarjalce lažnih novic, ki širijo strah, paniko, sovraštvo in umazano predvolilno propagando. No, takoj ko so se volitve iztekle, so tudi mediji, ki so nas napadali, začeli poročati o tem, da se dejansko zadeve na področju migracij in varnosti ter »graditve multikulturne družbe« slabšajo. Kako se tudi ne bi, saj je to po letih trmastega zatiskanja oči pred realnostjo končno spoznala tudi glavna »wilkomerka« Angela Merkel, ki si mora zdaj reševati lastno politično kožo. Tisti, ki smo na probleme opozarjali mesece in bili zato označeni za »medijski imperij«, ki širi lažne novice, sovražnost in nestrpnost, bi zdaj lahko slavili, da smo vsekakor ves čas imeli prav. Problem je samo v tem, da se situacija glede migracij tako zelo slabša, da nimamo kaj slaviti.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V novi številki reviji Demokraciji preberite še:

Pot do nove slovenske vlade bo še dolga

Poslanske in poslanci državnega zbora so v petek za »začasnega« predsednika državnega zbora nekoliko presenetljivo izvolili predsednika Nove Slovenije Mateja Tonina. Kljub temu še ni jasno, kakšna bo nova vladna koalicija. Jo bo vodil Janez Janša ali Marjan Šarec? Državni zbor je na petkovi ustanovni seji za novega predsednika izvolil Mateja Tonina. Predsednik Nove Slovenije je na tajnem glasovanju dobil 80 glasov, devet poslancev pa je glasovalo proti. Tonin, ki naj bi državni zbor vodil le začasno, je postal dvanajsti predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Intervjuja: dr. Matevž Tomšič in ddr. Igor Grdina

O aktualnem političnem dogajanju smo se pogovarjali s sociologom in predavateljem na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorci prof. dr. Matevžem Tomšičem, o kulturi, zgodovini in slovenskem jeziku, o politiki in migracijah pa z zgodovinarjem in s slovenistom ddr. Igorjem Grdino, avtorjem več kot tridesetih knjig. Med drugim je dejal, da je institucionalizirana kultura povsem odvisna od politične oblasti, a je to hkrati njena Ahilova peta.

Leto po arbitraži nova zaušnica vladajoči politiki

Skoraj leto dni po objavi razsodbe arbitražnega sodišča glede določitve meje med Slovenijo in Hrvaško je slovenska (zunanja) politika dobila novo zaušnico, tokrat od Evropske komisije, ki ni podala mnenja na (prihodnjo) slovensko tožbo. Za tak razplet sta najbolj odgovorna vlada Mira Cerarja in še posebej (večmandatni) zunanji minister Karl Erjavec, ki sta v zadnjih letih vodila razglašeno zunanjo politiko in se bolj kot na Evropsko unijo navezovala na Rusijo.

Madžarska sprejela zakonodajni sveženj Stop Soros

S sprejetjem zakona Stop Soros je bil zadan hud udarec tako organizacijam, ki poskušajo na Madžarsko priseljevati migrante z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, kot tudi politični levici na splošno. Nova zakonodaja je vpisana tudi v madžarsko ustavo. Madžarski parlament je prejšnjo sredo sprejel t. i. zakonski sveženj Stop Soros.

Migranti vidijo pravice, obveznosti pa ne!

Nemški urad za migracije ugotavlja, da se vedno več prosilcev za azil, ki so za status azilanta zaprosili zaradi nasilja in preganjanja v domovini, v svojo državo vrača na počitnice. Status privilegiranega so v evropskih državah dobili zaradi sklicevanja na nevzdržne razmere, v katerih so živeli: s svojimi izjavami in s svojimi večkrat ponarejenimi dokumenti so dokazovali, da so upravičeni do privilegijev, ki jih sedaj uživajo.

Vabljeni k branju zanimivih kolumn! Vabljeni k nakupu Demokracije!

Zadnje novice

Sorodne vsebine