18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

V novi reviji Demokracija: Odgovorni za politično sodno farso Patria se bodo morali zagovarjati na sodišču

Slovensko sodstvo primerov, povezanih z zadevo Patria, nikakor ne konča. Ali zadevo zastarajo ali pa, ko pride na vrsto vprašanje odškodninske odgovornosti vpletenih v konstrukt, zadevo upočasnijo, saj se najbolj bojijo dneva, ko bo treba plačati zapitek.

Po skoraj dveh letih zavlačevanja se bo 14. novembra 2019 le začela obravnava odškodninske tožbe prvaka SDS Janeza Janše zaradi krivičnega sojenja v zadevi Patria proti Republiki Sloveniji zoper takratno tožilko Branko Zobec Hrastar in sodnike Barbaro Klanjšek, Milana Štruklja, Vesno Žalik in Branka Maslešo. Primer bo vodila ljubljanska okrožna sodnica Metka Turk.

Zadevo namenoma zastarali

Okrožno sodišče v Ljubljani je skoraj polni dve leti zavlačevalo z začetkom primera odškodnine za krivično sojenje v zadevi Patria, ki jo od sodnikov, udeleženih v omenjeni montirani sodni proces, zahteva predsednik SDS Janez Janša. Pravnomočno obsodilno sodbo v zadevi Patria je ustavno sodišče razveljavilo predvsem zaradi pomanjkanja konkretnih znakov kaznivega dejanja prejemanja oziroma dajanja obljube nagrade. Ustavni sodniki so namreč presodili, da bi se moral vrhovni sodnik Branko Masleša izločiti iz odločanja, ker je na dnevih slovenskega sodstva kritično govoril o napadih na slovenske sodnike – tudi v primeru Patria. A kljub temu, da je ustavno sodišče v svoji odločbi jasno zapisalo, da bi moralo v končnem razpletu priti do oprostilne sodbe, so odgovorni poskrbeli, da je zadeva zastarala.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

MORDA VAS ŠE ZANIMA:

Srce parajoča zgodba brezdomca Mihe: Mama je spregledala, da ma njen novi ljubimec raje my ass kot njen. Za svoj 15. rojstni sem ga razbiu ko piksno. In se me je odpovedala.

(VIDEO) Šokanten policijski posnetek aretacije dveh žensk, ki sta prek meje skušali v prtljažniku audija pretihotapiti dva črnska ilegalna migranta

Napeto v Židanovi SD: radikalec Brglez tik pred izključitvijo iz stranke, rešuje ga profesorski kolega iz FDV Udovič

Zadnje novice

Sorodne vsebine