5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V novi reviji Demokracija: MORS bo še naprej vodil človek, ki sramoti Slovensko vojsko!

Dogajanje, povezano z interpelacijo proti ministru za obrambo Karlu Erjavcu je pokazalo, da slednji niti približno ne bi smel biti več minister, a se je na tem mestu obdržal izključno zaradi političnih razmerij, saj je predsednik koalicijske stranke DeSUS.

 

Vse skupaj se je začelo 8. marca, ko je na ministrstvu za obrambo potekal kolegij o 59. členu Zakona o službi v Slovenski vojski, o dodatku za povečan obseg dela in obremenitev. Tam naj bi minister Karl Erjavec z načelnico GŠ SV Alenko Ermenc tako pritlehno ravnal, »da se je zlomila, ven prišla vsa objokana in potem je tri tedne ni bilo več v službo«.

O njeni pogosti odsotnosti v službi je pisal časnik Delo, Požareport pa je to nadgradil z informacijo, naj bi bila Ermenčeva doživela živčni zlom in se zdravila v psihiatrični bolnišnici. Ker se je minister Erjavec zbal, da ga bo načelnica ovadila zaradi mobinga, je speljal zadevo v smer, »da brigadir Miha Škerbinc načrtuje odstavitev načelnice in da za načelnika GŠ SV pride nazaj Dobran Božič«. Pri tem pa je kot star politični lisjak lagal in zavajal.

Očitki proti Erjavcu v štirih točkah

Državni zbor je petkovo izredno sejo o interpelaciji zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, ki jo je 10. maja vložila SDS, začel z dopolnilno obrazložitvijo predlagateljice interpelacije, se pravi SDS.

 V njenem imenu je poslanec SDS Žan Mahnič, ki je tudi podpredsednik Komisije Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), ponovil in dopolnil očitke na račun ministra Erjavca v štirih točkah: odgovornost za kršitev 32. člena Zakona o obrambi in prekoračitve zakonskih pooblastil zaradi zlorabe OVS MORS, odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom Zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. člena Zakona o službi v SV, odgovornost za prekoračitev pristojnosti, zavajanja in laganja v primeru nočnega streljanja na OSVAD Poček in dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe RS.

Ministru so v SDS tako očitali odgovornost za prekoračitev pristojnosti in zavajanje, laganje poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Pri tem so se sklicevali na poročilo, ki ga je Erjavcu posredovala načelnica generalštaba Ermenčeva, na seji KNOVS pa ga je predložil Škerbinc. Iz njega je razvidno, da je nočno streljanje 22. marca v okviru vojaške vaje Sokol potekalo v skladu z usmeritvami ministra. Prav tako so mu očitali dejanja pri izvrševanju politične funkcije, zaradi katerih je bilo zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe omajano. Po Mahniču je Erjavec OVS zlorabil s tem, ko je ta služba po ustnem naročilu ministra na poveljstvu sil SV opravila zaslišanja Škerbinca in pripadnikov SV, na tej podlagi pa je bil Škerbinc 5. aprila razrešen s funkcije poveljnika.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Metod Berlec

Zadnje novice

Sorodne vsebine