6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Marjan Šarec je polomija na dveh nogah! Leto zamujenih priložnosti na področju infrastrukture! Dan, ko smo Slovenci vzeli usodo v svoje roke! Intervjuja: dr. Jože Možina in mag. Bogdan Vidmar

Izšla je nova številka revije Demokracija, v kateri opozarjamo, da smo pod vlado Marjana Šarca padli še nižje, kot v času Alenke Bratušek in Mira Cararja. Afere, v katere je vpleten predsednik vlade se kar vrstijo. Pišemo o dnevu – 23. decembru 1990, ko smo Slovenci vzeli usodo v svoje roke in letu zamujenih priložnosti na področju infrastrukture, za katere je odgovorna Alenka Bratušek. Objavljamo intervjuja z zgodovinarjem dr. Jožetom Možino, ki je nedavno izdal knjigo Slovenski razkol in duhovnikom Bogdanom Vidmarjem.

 

Leto 2019 se je tako rekoč izteklo. Zato je nastopil čas za pogled v dogajanje med letom, še zlasti v povezavi z vsemi škandali, v katere je (bil) vpleten premier Marjan Šarec. In teh ni malo.

Nekompetentni predsednik vlade

O aferah Marjana Šarca smo letos že nekaj napisali, a to je bilo bolj za pokušino – ko smo namreč pregledovali kroniko letošnjega leta, se nismo mogli načuditi, kako so se afere in škandali kar vrstili. Vrh tega pa je Marjan Šarec večkrat poskrbel tudi za izjave (t. i. šarcizme), ki so se vpisale v zgodovino. Najbolj je odmevala tista o skakanju v prazen bazen.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Spet zapravljene infrastrukturne priložnosti

Leto 2019 je bilo znova leto, ki ga bomo želeli, kar zadeva slovensko infrastrukturo, čim prej pozabiti. Zgodilo se ni prav nič od načrtovanega, napovedovanega, kaj šele nujno potrebnega, razen tega, da smo davkoplačevalci dobili dokaz, da ministrica in predsednica SAB Alenka Bratušek ne obvladuje resorja, ki ga uradno vodi.

Intervjuja: Jože Možina in Bogdan Vidmar

Pogovarjali smo se z novinarjem, s televizijskim voditeljem in priznanim zgodovinarjem dr. Jožetom Možino, ki je nedavno na podlagi svoje nadgrajene doktorske disertacije izdal knjigo Slovenski razkol, okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora. Pogovarjali smo se tudi s primorskim duhovnikom in publicistom mag. Bogdanom Vidmarjem, ki velja za pronicljivega opazovalca družbenega in političnega delovanja doma in v svetu.

Manj denarja za slovenske občine

Državni zbor je potrdil zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2020 in 2021, ki je kljub rekordnemu proračunu znova prikrajšal lokalne skupnosti. Občine opozarjajo, da jim primanjkuje denarja za investicije. Odbor za finance je sicer potrdil predlog poslanske skupine SDS glede zvišanja povprečnin za občine za prihodnji dve leti, po katerem bi bilo za leto 2020 658,80 evra na prebivalca in za leto 2021 668,10 evra na prebivalca. Koalicijski poslanci s podporo SNS pa so potem na seji državnega zbora z amandmajem povprečnine znova znižali na 589,11 evra na prebivalca za leto 2020 in na 588,30 evra za leto 2021.

Za dobre odnose z VB in ZDA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo v začetku prihodnjega leta sešla z britanskim premierjem Borisom Johnsonom in s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, s čimer bo poudarila pomen teh dveh držav za Evropsko unijo. Von der Leynova je to sporočila prejšnji teden po telefonskih pogovorih z obema voditeljema. Ob tem je na Twitterju zapisala, da je Johnsonu čestitala za zmago na nedavnih parlamentarnih volitvah.

Politični zemljevid Latinske Amerike

V začetku leta 2016 so v mnogih državah Latinske Amerike še vedno vladali predsedniki levičarskih strank. Vendar so po turbulentnem triletju tam vlade postale večinoma desne. Prelomna točka je bila zmaga Mauricija Macrija v Argentini 22. novembra 2015, ki je končala 12 let kirchnerizma. Nato so se kot t. i. domino učinek zgodile podobne spremembe v mnogih drugih državah. Poglejmo nekaj primerov, kako se je spremenila politična slika v nekaterih državah Latinske Amerike.

Nezakoniti migranti norijo po Evropi

Stara celina se pogreza vse globlje in globlje. Namesto da bi se težave z migranti reševale, se množijo: vsak dan smo v nevarnosti zaradi terorističnih napadov, krščanske cerkve se spreminjajo v mošeje, muslimani pa se nočejo integrirati. To je današnja podoba Evrope. Nevarnostim, ki jih v Evropo prinašajo migranti iz muslimanskega sveta, kar ni konca! Tako so avstrijske oblasti pred kratkim aretirale dva Čečena, ki naj bi med božičem in silvestrovim načrtovala teroristični napad na Dunaju.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine