25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

V novi reviji Demokracija: Kolaps slovenskega zdravstva! SDS znova vodi pred LMŠ! Leto 2020 bo leto velikih podražitev! Intervjuja: Andrea Massi in Alain de Benoist

V novi reviji Demokracija pišemo o kolapsu v zdravstvu, ki ga simbolizirajo naraščajoče čakalne vrste, uvažanje zdravnikov z Balkana in pomanjkanje zdravil na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Razkrivamo, kaj vse se bo podražílo v letu 2020, in stranpoti državnega tožilstva. Objavljamo javnomnenjsko anketo, ki kaže, da je SDS spet prehitela LMŠ. Pišemo o vračanju borcev Islamske države v Evropo. V Demokraciji preberite tudi zanimiva intervjuja s smučarskim trenerjem Andreo Massijem in francoskim mislecem Alenom d Benoajem.

 

Slovensko zdravstvo je na psu, stanje se slabša, število zdravnikov na tisoč prebivalcev je bistveno nižje od povprečja v EU, zdravniki in tudi drugo zdravstveno osebje odhaja. Na ministrstvu za zdravje podatke skrivajo, poslanka Jelka Godec pa je razkrila, da se je v samo dveh letih za štirikrat povečalo število dovoljenj za delo tujih zdravnikov v Sloveniji.

Na Onkološkem inštitutu zmanjkalo zdravila

Slovensko javnost je pretresel podatek, da je Onkološkemu inštitutu (OI) v Ljubljani zmanjkalo osnovnega zdravila karboplatin za tretjo fazo kemoterapije za večjo skupino bolnikov, zato so kemoterapijo odpovedali. Minister za zdravje Aleš Šabeder se do tega sploh ni opredelil, podrobnejši podatki pa kažejo, da brezpogojno sledi politiki zdajšnje direktorice inštituta Zlate Štiblar Kisić in enemu od javno najbolj izpostavljenih obrazov, zdravniku Eriku Breclju, ki sta prevzela vodenje Onkološkega inštituta (OI). Za nedopustno zdravstveno sramoto so okrivili dobavitelja, vendar to ne vzdrži resnosti presoje, Brecelj pa se je zavil v molk. Odgovornost zaradi tega nezaslišanega dejanja bi moral prevzeli Šabeder in Zlato Štiblar Kisić pozvati k odstopu, a tega ni storil.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Leto 2020 bo leto velikih podražitev!

»Saj po novem letu boljše bo,« pravi znana Domiceljeva skladba. No, tokrat za večino Slovencev ne bo tako, saj se napovedujejo velike podražitve. To pomeni, da ob hitro rastočih življenjskih stroških hkrati močno padla kupna moč prebivalstva. Je to pot v novi socializem venezuelskega tipa? In zakaj podražitve? Ne boste verjeli. Glavni razlog za to je – dvig minimalne plače.

Intervjuja: Andrea Massi in Alain de Benoist

Andrea Massi je tvorec uspehov Tine Maze. Seveda je Tina kot izjemna smučarka in zunajserijski talent nizala odlične rezultate, še preden je Massi prevzel trenersko vlogo in preden sta stopila na skupno pot Team to aMaze, toda njuno sodelovanje je pomenilo velik preskok in je rodilo takšne uspehe, ki jih bo v slovenskem smučanju težko komu doseči ali preseči. Massi je s svojim pristopom k treningom z italijanskim temperamentom in javnimi nastopi brez dlake na jeziku v športni in medijski javnosti vzbujal veliko zanimanje, mnogokrat tudi burne odzive. Pogovarjali smo se tudi s znanim francoskim intelektualcem Alainom de Benoistom, ki je na Sorbonni študiral pravo, filozofijo, sociologijo in zgodovino religij. Leta 1968 je bil eden glavnih ustanoviteljev združenja GRECE in velja za enega glavnih predstavnikov idej t. i. Nove desnice, čeprav, kot sam pravi, ni nikoli preveč cenil te oznake.

Anketa: SDS znova vodi pred LMŠ

Po zadnji javnomnenjski anketi Parsifala SC in FUDŠ Slovenska demokratska stranka vodi pred Listo Marjana Šarca. Kot kaže anketa, vlado podpira manj kot polovica vprašanih. Številne afere škodujejo tako LMŠ kot vladi. Agencija Parsifal je v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije v Novi Gorici za televizijo NOVA24TV med 2. in 5. decembrom 2019 izvedla anketo o priljubljenosti parlamentarnih strank in podpori vladi.

Zakaj molk o sodbi v zadevi Stephan?

Zanimivo je, da je v mnogih primerih, tudi v primeru Novič, ustaljena praksa, da sodbo prejmejo »posvečeni« mediji prej, kot je ta vročena strankam v postopku. Zakaj je v zadevi Stephan drugače? Kaj je treba skriti? In zakaj? Minuli teden smo izvedeli, da je ljubljanska okrožna sodnica Sinja Božičnik že pred časom odposlala pisno sodbo strankam v zadevi Stephan. To nam je potrdilo tudi Okrožno sodišče v Ljubljani. Zanimalo nas je tudi, ali so stranke v postopku sodbo že prejele in ali se je obramba dr. Michela Stephana že pritožila.

Kdo so člani nove Evropske komisije?

V začetku decembra je nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen začela z delom. Pred tem jo je z veliko večino potrdil tako parlament kot Evropski svet. Nova komisija, ki šteje 27 članov (brez britanskega predstavnika) je v povprečju stara 56 let. Evropsko komisijo po političnem prepričanju sestavljajo predstavniki Evropske ljudske stranke (10 članov, med katerimi je predsednica), za njo socialisti (10 članov) in liberalci (6 članov).

Problem neintegracije muslimanskih priseljencev

Obstaja vse več dokazov, da se v Evropi muslimanski priseljenci sami zapirajo v svoje gete in si tam ustvarjajo svoj svet z mošejami, lastnimi trgovinami, s servisnimi dejavnostmi, z lastnimi šolami, lastnim načinom oblačenja in celo z lastnim šeriatskim pravom. Iz takega razslojevanja družbe oziroma iz take multikulturnosti pa se lahko rodijo samo nemiri, konflikti, kriminal in terorizem, kar se že dogaja.

Krivda belega človeka: mit in socialni konstrukt

Poenostavljen oz. nekritičen pogled na svet je bil in je med ljudmi zelo razširjen. Pripravna metoda za to so zgodbe oz. pripovedke (angl. narratives), ki so lahko resnične ali pa tudi ne. Ena takih modernih neresničnih pripovedk je t. i. krivda belega človeka. Svet je kompleksen in prav tako tudi človeška družba. Ljudje pa so od nekdaj težili k poenostavljanju, zato so razvili t. i. zgodbe oz. pripovedke, katerih namen je navidezno poenostaviti procese, ki nam krojijo življenje, in okolje, ki nas obkroža, tako da lahko situacijo razume sleherni človek. Na tak način se med drugim rojevajo socialni miti in konstrukti.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine