9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

V novi reviji Demokracija: Ko globoka država pokaže zobe! NPU kar na KNOVS!

Medtem ko premier Marjan Šarec in njegova desna roka Damir Črnčec preko svoje mreže v režimskih medijih sesuvata Bojana Požarja, se »dogaja« tudi v državnem zboru, kjer so njegovi uslužbenki policisti kar sredi parka vročili zahtevo za izročitev gradiva KNOVS.

 

Parlamentarna komisija za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami (KNOVS) je namreč postala tarča policijskega nadzora posebne vrste. Podpredsednik KNOVS Žan Mahnič je na Twitterju opozoril na precej nenavadno pošiljko, ki je prišla z vrha policije v petek, 27. septembra, pošiljka pa je prispela do DZ tri dni kasneje na zelo bizaren način. Zaradi tega je predsednik SDS Janez Janša že omenil možnost vložitve interpelacije proti ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju.

Diskreditacija in razrešitev Škerbinca

Za kaj gre? Policijska preiskava se nanaša na primer Škerbinc. Aprila letos je bil namreč v nepojasnjenih okoliščinah razrešen poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc, vendar javnost nikoli ni dobila pojasnila, zakaj je moral oditi, saj je minister za obrambo Karl Erjavec večkrat spreminjal razloge. Omenjalo pa se je, naj bi bil Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenki Ermenc, o kateri so nekateri mediji poročali, naj bi se celo zdravila na psihiatriji. Grešnega kozla za težave Ermenčeve so očitno našli v Škerbincu, ki je tako postal tarča čistk globoke države, Erjavec pa je za njim poslal celo agente Obveščevalno-varnostne službe (OVS) Ministrstva za obrambo RS. Vendar ga poročilo te službe ni obremenilo, zadeva pa se je preselila na KNOVS, kjer je Škerbinc vse argumentirano zavrnil. Škerbinc je vztrajal, da o načelnici nikoli ni govoril neprimerno in da je bil njegov cilj vedno le pomiritev govoric, svoje besede pa je izrekel pred okoli dvesto pričami. Najprej je zadevo začela raziskovati posebna komisija, ki jo je poslala OVS, vendar je Škerbinc pred komisijo povedal, da so bile njene metode nenavadne, saj so zaslišani lahko odgovarjali le z da ali ne, pri tem pa komisija njega sploh ni zaslišala. Po koncu njenega dela pa je bil s položaja razrešen. To odločitev mu je sporočila kar Ermenčeva, kot razlog pa navedla govorice. Ob tem se je celo sklicevala, da ni seznanjena z dejstvom, da OVS ni našla ničesar spornega pri njem. Kakorkoli že, na sejah KNOVS je bilo ugotovljeno, da je bila OVS zlorabljena za politične namene, Škerbinc pa pred javnostjo povsem diskreditiran, kar odpira številna vprašanja o političnih obračunih in vpletenosti tajnih služb v čistke, v katerih naj bi odstranili vse, ki ne razmišljajo v skladu s pričakovanji oblasti.

Koga ali česa se boji politično podzemlje?

Se je torej globoka država zbala, da bi jo razkrinkali pri razrešitvi Škerbinca? Vse tako kaže. Da policija sedaj od KNOVS terja dokumentacijo (dokumente in zvočne posnetke zaslišanj) zaradi predkazenskega postopka proti storilcu (niso navedli kateremu!), in to zaradi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti (spet ni navedeno, za katero dejanje gre!), je zagotovo zelo nenavadno. Še bolj nenavadno je dejstvo, da zaprosilo ni bilo vročeno po pošti, ampak sta uslužbenca Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) − eden od njiju je bil pomočnik direktorja NPU David Antolović − sekretarki KNOVS Marinki Bogomil vročila vabilo za zaslišanje kar sredi parka v bližini zgradbe DZ. Podpredsednik KNOVS Žan Mahnič je na Twitterju že sporočil, da gradiva ne bodo izročili: »Vsako izročanje gradiva tem režimskim aparatčikom je strel v koleno demokratičnemu nadzoru nad obveščevalnimi in varnostnimi službami.« Tudi Franc Kangler je bil zelo neposreden: »Če te dokumente izroči DZ RS, je konec s pravno državo.« No, če smo čisto iskreni, je s pravno državo že zdavnaj konec. Sedaj se postavlja samo še vprašanje, koga policija v resnici išče in kaj želi doseči. Očitno gre za iskanje t. i. globokih grl, ki bi lahko ogrozila vlado. Če to postavimo v kontekst afere, v katero sta vpletena nekdanji direktor Sove in sedaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec ter nekdanja uradnica kamniške občine, kasneje zaposlena v Sovi Nataša H., je živčnost oblasti razumljiva.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Gašper Blažič

Zadnje novice

Sorodne vsebine