14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

V novi reviji Demokracija: Kako globoka država postavlja predsednike vlade; Tranzicijska levica znova na okopih; Socialni turizem v Sloveniji cveti; intervjuja: Matevž Tomšič in Danijel Malalan

V novi Demokraciji obširno pišemo o tem, katera vlada doslej je bila najuspešnejša, ter o izjavi urednika Mladine, da ni naloga poslancev, da izvolijo vlado. Razkrivamo, kako so mainstream mediji in njihovi politični gospodarji ob možnosti, da na oblast znova pride Janez Janša, aktivirali že reciklirane izmišljene zgodbice o domnevno nezakonitem financiranju tednika Demokracija.

 

Kdor pozna anatomijo slovenske globoke države, gotovo ni bil presenečen, kako so se po padcu vlade Marjana Šarca in ponujeni možnosti, da se sestavi nova vlada pod vodstvom Janeza Janše, takoj aktivirali vsi mehanizmi globoke države z enim samim ciljem, da bi Slovenski demokratski stranki, ki je zmagala na zadnjih parlamentarnih volitvah, znova preprečili sestavljanje vlade in sodelovanje v njej.

Celoten članek si lahko preberete v tedniku Demokracija!

V novi Demokraciji si še lahko preberete:

Tranzicijska levica že na okopih!

Še vedno ni jasno, ali bo Slovenija na pragu letošnje pomladi dobila novo vlado ali ne. Če je še pred kratkim kazalo na dogovor med SDS, NSi, SMC in DeSUS, se zdaj zapleta: začelo se je z grozilnimi pismi, naslovljenimi na predsednico DeSUS, nadaljuje pa se z razkolom v SMC. Potem ko se je kazalo, da bi utegnilo priti še do tretje vlade, kjer bi vlogo prve violine igrala SDS, so se na »drugi strani« takoj oglasili alarmi. V nedeljo se je namreč javno oglasila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer in predsednika SMC Zdravka Počivalška obvestila, da odstopa kot podpredsednica stranke in hkrati izstopa iz stranke.

Socialni turizem v Sloveniji cveti

Socialno denarno pomoč prejema skoraj vsak deveti tujec, skoraj 11 odstotkov vseh upravičenih do socialne denarne pomoči je tujcev. Delež tujcev med upravičenci do denarne socialne pomoči je za dve tretjini višji kot delež tujcev v prebivalstvu Slovenije. V Sloveniji prebiva 2,08 milijona prebivalcev, od tega je 6,6 odstotka državljanov drugih držav. Več kot 92 tisoč ljudi je upravičenih do socialne denarne pomoči, med temi prejemniki pa je skoraj 11 odstotkov tujcev, čeprav jih je med prebivalci Slovenije le 6,6 odstotka. Socialno pomoč prejema le dobre 4 odstotke državljanov Slovenije. Delež tujcev med upravičenci do denarne socialne pomoči zelo izstopa.

Država in sindikati se borijo proti svobodni podjetniški pobudi

Predstavljajte si situacijo: pri starših ste si sposodili denar, vzeli še hipoteko na družinsko hišo in se lotili posla. Nujno potrebujete deset delavcev, ki jih boste leto dni urili, da bodo postali nezamenljivi, zato si želite, da čim dlje ostanejo, hkrati pa želite, da so dovolj naravno usposobljeni za delo, ki ga bodo opravljali.

Zato si želite specifično mlade močne moške. Potem pa pride mati država in veli: zaposliti morate dva z eno nogo, tri ženske v rodnih letih, enega z mišično distrofijo, druge pa po izbiri.

Kaj dela nekdanji minister Aleš Zalar?

V oddajo Drugorazredni na NOVA24TV je nedavno poklicala Nada Urevc in javnosti predstavila svojo zgodbo o smučišču Zatrnik. »Ne morem verjeti, da se nekaj gredo, če je celotno zemljišče v lasti staroselcev, njih pa nihče nič ne vpraša. Počutim se drugorazredno.«

»Zatrnik se po dveh desetletjih prebuja iz zimskega spanja. Nekdaj priljubljeno gorenjsko družinsko smučišče bo prihodnjo zimo na voljo otrokom. Leto pozneje tudi odraslim.« To so bile naslovnice v velikih slovenskih medijih lani septembra, ko je nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar s prijatelji ustanovil družbo RTC Zatrnik, ki naj bi obudila smučišče v neposredni bližini Bleda na poti na Pokljuko.

Trump gladko oproščen obeh obtožb

Poskus odstavitve predsednika Trumpa je spodletel. Gladko je bil oproščen obeh obtožb. Boleč poraz demokratske stranke v volilnem letu. Nemočen bes voditeljice demokratov v spodnjem domu Nancy Pelosi. Fanatizem radikalcev odbija sredinske, strankarsko neopredeljene volivce. Proces odstavitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je izkazal kot popoln polom. Obtožnica v dveh točkah (zloraba položaja in oviranje dela predstavniškega doma), ki so jo demokrati v predstavniškem domu (kjer imajo udobno večino) po strankarski liniji sestavili in sprejeli decembra, je po mesecu dni zavlačevanja z velikim pompom dosegla senat.

Migranti na balkanski poti so vse bolj nasilni

Razmere na Lesbosu so kritične, nasilje migrantov se stopnjuje. V Srbiji vlada in veliki mediji ignorirajo nasilne izpade migrantov, čeprav niso varni niti otroci. Sistematična cenzura tistih, ki na socialnih omrežjih opozarjajo na varnostne probleme in nasilje migrantov. Potem ko sta lani v Španiji in še posebno v Italiji v sedlo spet prišli migrantom prijazni vladi, se je težišče migracij v Evropo spet preneslo v južno Sredozemlje. Vladajoči migrantoljubci na široko odpirajo vrata »humanitarnim« plovilom, ki dnevno izkrcujejo na stotine migrantov, katerih želja je preplaviti Evropo in se pasti na evropski sociali. Zimske razmere sicer malce ustavljajo te migracije, a pomlad se bliža in tedaj bo naskok na Evropo spet v polnem steku.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine