15.9 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

V novi reviji Demokracija: Ali Šarcu popuščajo živci? Nas bo nemško kihanje spravilo na kolena? CIA že leta 1949 odkrila tajne zapore Udbe v Ljubljani! Intervjuja: Žan Mahnič in Helena Jaklitsch

V novi reviji Demokracija politični analitiki komentirajo nove šarcizme predsednika vlade Marjan Šarca, ki s tem ne smeši samo sebe, ampak tudi Republiko Slovenijo. Razkrivamo zapore Udbe v Ljubljani, kot jih je opisala ameriška CIA v strogo zaupnem dokumentu. Opozarjamo na ohlajenje nemškega in posledično tudi slovenskega gospodarstva. Objavljamo intervjuja s poslancem SDS Žanom Mahničem in zgodovinarko dr. Heleno Jaklitsch.

 

Sociolog, politični analitik in publicist dr. Bernard Nežmah: »Marjan Šarec ima posebno prednost, ker zna zabavati publiko. Njegove izkušnje ‘glumača’ so odlične. Zna nastopati, povedati nekaj po ljudsko zašiljenih stavkov, ob katerih se marsikateri poslušalec ne bo dolgočasil. To je prednost glede na njegovega predhodnika … Ampak…«

Premier Marjan Šarec ne prenese kritike

»…vprašanje je, kako dolgo lahko nekdanji drugorazredni igralec z besednjakom Serpentinška drži publiko stran od realne politike?« Kot je v nedavnem intervjuju za Demokracijo še dodal Nežmah se predsednik vlade Marjan Šarec ni sposoben soočiti s kritiko, »saj na kritična vprašanja odreagira z osebnim napadom na kritika, kateremu ne odgovori na ravni vsebine, temveč mu očita moralno nedoslednost, češ, kaj vse je sam napravil pred petimi, pred dvajsetimi leti«. »Torej sploh nima pravice njemu postavljati vprašanj!«

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Bo nemško kihanje Slovenijo spravilo na kolena?

Nemčija je že v tehnični recesiji. Če se bo bruto domači proizvod znižal še v tretjem trimesečju, bo ta država že v recesiji. Pesimizem se poglablja, čedalje več je znakov recesije. Kakšen vpliv bo to imelo na Slovenijo? Münchenski inštitut Ifo je v ponedeljek, 26. avgusta, objavil novo poročilo, v katerem ugotavlja, da se gospodarsko razpoloženje v Nemčiji še poglablja. Kazalnik se je avgusta spet znižal, z 95,81 na 94,3 točke, kar je najnižja raven po novembru 2012.

Na pragu novega šolskega leta; kakšne so novosti

Šolarji bodo vsak čas stopili v novo šolsko leto. V učnih načrtih, pri učnih gradivih in organizaciji se obeta nekaj novosti. Ključna problematika financiranja zasebnih šol pa za zdaj še ni rešena. SDS stavi na novo novelo zakona. Osnovne šole bo v šolskem letu 2019/2020 po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport obiskovalo predvidoma 187.525 učenk in učencev v 455 matičnih osnovnih šolah, 319 podružničnih šolah, 27 osnovnih šolah s prilagojenim programom in 21 enotah s prilagojenim programom pri osnovnih šolah. Od tega bo šolski prag prvič prestopilo 20.840 otrok.

Intervjuja: Žan Mahnič in dr. Helena Jaklistsch

Pogovarjali smo se s poslancem SDS Žanom Mahničem, tudi predsednikom Slovenske demokratske mladine, ki se v državnem zboru predvsem posveča vprašanjem varnosti. Pogovarjali smo se tudi z zgodovinarko in s sociologinjo dr. Heleno Jaklitsch, ki je doktorirala iz zgodovine na temo Slovensko begunsko šolstvo v taboriščih v Avstriji in Italiji od leta 1945 do 1950. Z njo smo govorili o komunistični revoluciji, protirevoluciji, povojnih pobojih in slovenskih političnih beguncih, ki so morali zapustiti svojo rodno grudo spomladi 1945, ko je nacistični totalitarizem zamenjal komunistični.

Dokument CIA iz leta 1949 razkriva udbovski zapor

»Stavba, ki stoji v vrtu Narodnega doma Arena, zdaj služi kot zapor Udbe. Pod stavbo je Udba zgradila devet bunkerjev, od katerih jih šest služi kot zaporniške celice, trije pa kot mučilnice. Celice so za tri osebe in imajo betonske postelje.« Uredništvo Demokracije je pridobilo dokument ameriške Centralne obveščevalne agencije (Central Intelligance Agency, CIA) iz leta 1949, v katerem je podano poročilo o namestitvah Udbe in osebja v Ljubljani.

Da se krvava preteklost ne bi ponovila

Med kraji, kjer je komunistična revolucija terjala še posebej veliko žrtev, velja omeniti Rovte v bližini Logatca – že nekaj let v tem dokaj hribovitem kraju Nova slovenska zaveza organizira spominsko slovesnost ter mašo za žrtve vojne in revolucije. Vsakoletna slovesnost v Rovtah se časovno ujema z mednarodnim dnevom spomina na žrtve totalitarnih režimov, glavno sporočilo komemoracije za žrtvami pa je, da si resnica utira pot, a zmaga nad totalitarizmi in lažjo še ni dokončna. Organizatorji so se s slovesnostjo v Rovtah spomnili tudi 75. obletnice protikomunističnega shoda, ki je bil 27. avgusta 1944 v Rovtah.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine