11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

V novi Demokraciji: Seznam najbolj iskanih teroristov: od islamistov do ekoteroristov

Ameriški FBI vodi seznam teroristov na begu. Na seznamu najbolj iskanih so tako islamisti kot člani črnskih terorističnih organizacij ali fanatični ekoteroristi. Za pomoč pri prijetju so razpisane tudi nagrade, za najbolj iskane tudi po več milijonov dolarjev.

 

V zadnjem času se srečujemo z naraščanjem nasilja in terorističnih napadov. Čeprav večina teroristov slej ali prej konča v krsti ali za rešetkami, nekaterim le uspe vsaj začasno pobegniti pred roko pravice. Ti pridejo na seznam iskanih teroristov in najbolj znan je seznam, ki ga sestavlja ameriška FBI. Spodaj je nekaj imen s seznama najbolj iskanih teroristov.

Ayman al Zawahiri

Na »častnem« prvem mestu najbolj iskanih teroristov s seznama FBI je Ayman al Zawahiri. Bil je rojen 19. junija 1951 v ugledni in premožni egiptovski družini v Kairu. Po starših izhaja iz dolge vrste vidnih akademikov, zdravnikov in politikov. Bil je miren otrok, ki je sovražil »nasilne športe« in želel nadaljevati družinsko tradicijo v zdravstvu. Izšolal se je sicer za zdravnika, vendar se je med študijem radikaliziral in postal militanten islamist, čigar vizija je bila ustanovitev islamistične države, za začetek v Egiptu, potem pa po vsem arabskem svetu. Svojo teroristično kariero je začel s članstvom v Muslimanski bratovščini na kairski univerzi. Zawahiri je bil večkrat zaprt in menda tudi mučen v egiptovskih zaporih. V devetdesetih letih je zapustil Muslimanko bratovščino in ustanovil egiptovski džihad. Zawahiri je bil glavni načrtovalec simultanih bombnih napadov na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998, napada sta bila izvedena v skupni operaciji z Al Kaido. Sedmega avgusta 1998 okoli pol enajste ure je prišlo skoraj natančno ob istem času do napada na obe veleposlaništvi in v obeh premerih je bil uporabljen tovornjak, napolnjen z eksplozivom. V Nairobiju v Keniji je tovornjak eksplodiral na ulici pred veleposlaništvom in eksplozija je umorila 213 ljudi, še približno 4000 pa jih je bilo ranjenih, saj je do eksplozije prišlo sredi delovnega dne v samem središču mesta. Zaradi eksplozije se je zrušila tudi stavba v bližini veleposlaništva, v kateri je bilo na stotine študentov administrativne šole. Napad v Dar es Salaamu v Tanzaniji je terjal manj življenj, predvsem zato, ker je bilo ameriško veleposlaništvo v premožnem predmestju, kjer na ulicah ni bilo takšne gneče kot v Nairobiju. V napadu je življenje izgubilo 11 ljudi, 85 pa je jih bilo ranjenih. Obema bombašema je uspelo pobegniti. Čeprav sta bila napada namenjena ameriškima veleposlanoštvoma, je bilo v napadu ubitih le dvanajst ameriških državljanov, druge žrtve so bile predvsem domačini.

Po tem napadu sta se Al Kaida in egiptovski džihad združila in Zawahiri je postal namestnik Osame bin Ladna. Po smrti bin Ladna je prevzel vodenje organizacije, ker pa nima njegove karizme in mu manjka bojnih izkušenj, organizacija pod njim stagnira. Po ameriških podatkih se Zawahiri skriva v gorah Afganistana, nanj pa je razpisana nagrada 25 milijonov dolarjev.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine