15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

V novi Demokraciji preberite: Vladno škandalozno sprenevedanje v primeru migracij

Piše: Vida Kocjan

Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Tatjana Bobnar, je sporočilo, da policija v zadnjem obdobju beleži povečano število nezakonitih prehodov državne meje, povečano število pričakujejo tudi v nadaljevanju. Navedli so, da je to pričakovano, hkrati pa dodali, da to ne vpliva na varnost v državi.

Od kod jim ti podatki, niso navedli, domačini iz obmejnih občin namreč poročajo drugače. Dejstvo je tudi, da se storilci kaznivih dejanj v Sloveniji ne vodijo po narodnosti ali pripadnosti. Še manj po tem, ali je neko dejanje storil migrant ali domačin. Zato so takšne izjave izvite iz trte.

Število podvojeno

Število nezakonitih prehodov državne meje, ki je hkrati tudi schengenska, se je v letošnjih prvih sedmih mesecih skorajda podvojilo. Izrazit porast je bil zaznan že po napovedi Roberta Goloba še v predvolilnem času, da bo Slovenija odstranila ograje na meji. Po volitvah pa s to politiko Golobova koalicija nadaljuje. Migranti, predvsem pa tihotapci ljudi, so sporočilo namreč zelo dobro razumeli.

V začetku julija je nato vlada sprejela odločitev, da se bodo ograje na meji umaknile, že nekaj dni zatem, 15. julija, pa je ministrica Tatjana Bobnar kar žarela, ko so v Krmačini, na območju občine Metlika, začeli z odstranitvijo prvih metrov ograj. Vsa srečna in vesela je napovedala, da bodo ograjo v celoti odstranili do februarja prihodnje leto, odstranitev nas bo stala približno 2,5 milijona evrov. Hkrati pa novinarjem ni mogla zagotoviti, da država ograj še v njenem mandatu ne bo spet postavljala nazaj. Vse to je govorila ministrica, ki je bila v času vlade Marjana Šarca generalna direktorica policije, nato pa v času od leta 2020 do letošnjih volitev na ministrstvu za notranje zadeve, ko je tega vodil Aleš Hojs, podpisana pod strokovno utemeljen predlog za dodatno širitev zaščitne ograje na meji. Na podlagi katere strokovne odločitve se je Bobnarjeva že nekaj mesecev pozneje odločila za odstranitev ograje, ni pojasnila.

Dejstvo pa je, da Bobnarjeva v vladi Roberta Goloba – tako kot vsi drugi člani s predsednikom na čelu – sledi zahtevam nevladnih organizacij, ki se močno zavzemajo za prosto pot nezakonitih migrantov.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine