5.8 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

V novi Demokraciji preberite: Uničevalna vlada Roberta Goloba – starejšim vzela finančna sredstva, migrantom pa namenila novih 52 milijonov evrov!

Piše: Vida Kocjan

Pot v recesijo, visoka inflacija, načrtovani odhodki državnega proračuna, kakršnih jih še ni bilo, višji davki, nižje plače, pesek v oči upokojencem, to je le del tega, nam vsem pred očmi izvaja vlada Roberta Goloba.

Gospodarska rast v letošnjem tretjem četrtletju je bila samo še 3,4-odstotna, če bo še zadnje četrtletje takšno kot tretje, se bo Slovenija znašla v tehnični recesiji, ki med drugim prinaša bankrote, odpuščanja in višjo brezposelnost.

Na poti v recesijo

Skrb zbujajoče je, da je bila rast bruto domačega proizvoda (BDP) v primerjavi z drugim četrtletjem manjša za 1,4 odstotka, kar je precej manj od povprečja evroobmočja. To pomeni, da se stanje v državi slabša, gospodarska rast pa se upočasnjuje. Za primerjavo. V letošnjem prvem trimesečju je bila rast BDP 9,7-odstotna, v drugem 8,3-odstotna in zdaj smo na 3,4 odstotka.

Podatki, ki jih je objavil Statistični urad RS, tudi pokažejo, da se pri večini dejavnosti upočasnjuje tudi dodana vrednost, nekatere pa že beležijo negativne trende, to so kmetijstvo, nepremičninske dejavnosti, javna uprava, izobraževanje, zdravje ljudi in socialno delo.

Slovenijo sicer še vedno rešujejo izvozniki. Zabeležen je bil tudi pozitiven prispevek zunanjetrgovinske bilance, ki je k rasti BDP prispeval 0,8 odstotne točke. Brez tega bi bila rast BDP le 2,6-odstotna.

Pozitivna je tudi rast v gradbeni dejavnosti. Pri tej je opazen pospešek, na letni ravni je rast 10,4-odstotna. Vendar pa je to sezonski vpliv, hkrati pa tudi vpliv investicijskega cikla, ki ga je zagnala še Janševa vlada. Na rast BDP so vplivali izdatki gospodinjstev, bruto oblikovanje fiksnega kapitala in zunanja trgovina s storitvami.

Spomnimo. Rast slovenskega BDP v tretjem četrtletju leta 2020 je bila nadpovprečna, kar 12,4-odstotna. Slovenija je bila takrat na sedmem mestu med 27 državami članicami EU. Povprečje EU (28 članic) je bilo 11,6 odstotka. Danes nas večina držav prehiteva.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine