4.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 decembra, 2022

V novi Demokraciji preberite: Propad Evrope 4: Zaton evropske kulture

Piše: mag. Tadej Ian, politolog, družboslovec in publicist

Evropa je bila nekoč kulturni voditelj vsega sveta, zdaj pa v svetu prevladujeta kultura ZDA in Kitajske. Namesto da bi bila Evropa ponosna in izvažala svojo kulturo, kot to počnejo ZDA in Kitajska, se ogromno Evropejcev sramuje svoje kulture, zgodovine oz. na sploh dediščine in slavi tuje namesto domačega.

V moderni marksistični teoriji se omenja pojem »kulturni imperializem«. Ta ideološka kategorija levega pola je nastala v 70. letih prejšnjega stoletja predvsem zaradi kritike uspeha zahodne kulture v svetu. V skladu s to radikalno levo tezo naj bi Zahod (predvsem ZDA) osvajal svet s pomočjo svoje kulture. Po domače rečeno to pomeni, naj bi ZDA s pomočjo Coca-Cole, kavbojk in hollywoodskih filmov v svetu pridobivale politično in gospodarsko moč. Toda osvajanje sveta oz. sosednjih držav s pomočjo lastne kulture ni nič novega in je v zgodovini tako ali drugače vedno obstajalo. Da ne bo nesporazuma, na tem mestu opozorimo, da kultura pomeni ideje, običaje in družbeno obnašanje –gre torej za kulturo v njeni najširši definiciji. Kultura kot splošno uporabljani slovenski sinonim za umetnost je tu le majhen delček tega, kar v bistvu obsega vse človekove dejavnosti.

Kultura kot orodje zavojevalcev

Kadarkoli je neka družbena entiteta, pa naj bo to država, imperij ali kaj drugega, osvojila sosednje ozemlje z namenom, da bi na njem trajno ohranila nadzor oz. ga priključila, je na tem ozemlju začela med drugim z uveljavljanjem svoje kulture – seveda pod pogojem, da se je to ozemlje od nje kulturno razlikovalo. V večini primerov ni šlo za neko premišljeno dejanje pritiska na zavojevane v obdobju, ko so se vojaške aktivnosti nehale, pač pa je šlo za spontano normalizacijo razmer na pridobljenem ozemlju. Izvažanje kulture na prvi pogled ni pomembno, vendar dominacija v kulturi omogoči oz. olajša dominacijo v politiki oz. v gospodarstvu. Zavojevalci so do praks, ki niso izvirale iz njihove kulture, sicer imeli večjo ali manjšo stopnjo tolerance. Toda v primeru, če je njihova nadoblast trajala dlje časa, so zavojevani spontano prevzemali kulturo zavojevalcev, ker jim je to omogočilo več možnosti socialnega in pogosto tudi ekonomskega napredka v zavojevani družbi. Tipičen primer je vzpon islamske oz. turške kulture na Balkanu, ki je bil v turških rokah več stoletij. Tudi narodi, ki so ohranili krščansko vero, so namreč prevzeli številne elemente turške kulture.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine