4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

V novi Demokraciji: Najuspešnejše države v boju proti Covid19; med njimi Slovenija! Hrvaški mediji poročajo, slovenski se bojujejo z vlado! »Osvoboditev Ljubljane«, ki je v resnici ni bilo! Intervjuja: dr. Matjaž Steinbacher in Katie Hopkins

V novi reviji Demokracija pišemo o najuspešnejših državah v boju zoper koronavirus, med katerimi je tudi Slovenija, in o vladnih ukrepih za blažitev posledic epidemije. Objavljamo strokovna mnenja o dobavljenih ventilatorjih, ki kažejo, da so ob dodatni opremi primerni za bolnike z boleznijo COVID-19. Pišemo, da je maja 1945 v Sloveniji en totalitarni režim zamenjal drugega. Objavljamo intervjuja s slovenskim ekonomistom dr. Matjažem Steinbacherjem in z britansko kolumnistko Katie Hopkins. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

»Slovenija je trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo. Po vaši zaslugi. Zaradi hitre priprave obeh protikoronskih zakonskih paketov tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi. Nadaljujmo po tej poti. Hvala in ostanite zdravi,« je v svojem nagovoru med drugim sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Na svetovni ravni je število potrjenih okužb z novim koronavirusom v ponedeljek (4. 5.) preseglo 3,5 milijona, od tega so tri četrtine potrdili v Evropi in ZDA. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni COVID-19 pa se bliža 250.000. Najhuje prizadeta celina je Evropa, kjer so potrdili več kot 1,5 milijona okužb in več kot 143.000 smrti.

Med državami pa je koronavirus najhuje prizadel ZDA, kjer so potrdili več kot 1,1 milijona primerov okužbe in skoraj 68.000 smrtnih žrtev. Ker številne države testirajo le najhujše primere, je število okuženih v resnici precej višje.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Vladna pomoč v času postopnega sproščanja ukrepov

S potrditvijo dveh t. i. protikoronskih svežnjev zakonov v državnem zboru je finančna blazina za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaokrožena in dodatno usklajena. Med prejemnike dodatkov za od epidemije prizadete in ranljive skupine je več kot milijonu iz prvega svežnja dodanih še več kot 300.000 upravičencev. Zagotovljena je tudi pomoč za likvidnost gospodarstva, s čimer bo to bistveno laže prebrodilo posledice epidemije.

Hrvaški mediji poročajo, slovenski bijejo bitko z vlado

Po dolgem času smo Slovenci dobili pravi razlog za narodno enotnost. Nevidnega sovražnika, ki v nasprotju s komunistično armado leta 1991 svoje navzočnosti ne naznani s tanki, ampak z močnim kašljem in vročino. Če nas to ne poveže, nas ne bo nič, sem si rekel. Po mesecu boja z virusom lahko rečem – Slovenija je preveč razklana, da bi jo karkoli še kdaj združilo. A združitev ni bila tako daleč, kot ljudje mislijo.

Intervjuja: dr. Matjaž Steinbacher in Katie Hopkins

Z ekonomistom dr. Matjažem Steinbacherjem smo se pogovarjali o dogajanju, povezanem s pandemijo novega koronavirusa, in ekonomskih posledicah, ki jih ta prinaša za Slovenijo, Evropo in svet. Z britansko konservativno kolumnistko Katie Hopkins smo se pogovarjali o migracijah, svobodi govora in cenzuri, o pritiskih na konservativce, napadih na bele farmarje v Južni Afriki, brexitu in še čem. Bolj kot medijski napadi nanjo jo skrbijo druge stvari.

»Osvoboditev Ljubljane«, ki je leta 1945 ni bilo

Čeprav »dan zmage« devetega maja uradno ne obstaja več, pa na ta dan uradna Ljubljana še vedno zaznamuje kot datum svoje osvoboditve leta 1945. A podobno kot dražgoška bitka gre tudi v tem primeru za še en lažni mit. Kaj se je v resnici zgodilo? Nacistična Nemčija se je formalno vdala že dan prej, zato so se njene okupacijske čete umikale tudi iz Jugoslavije. Partizani so dejansko vkorakali v prazno Ljubljano, ki je niti ni bilo treba osvobajati, saj so o tem odločale velike sile.

Resnica o medicinskih ventilatorjih Siriusmed R30

Ventilatorji za umetno predihavanje pljuč, o katerih je v zadnjih dneh toliko politično motiviranega vpitja nekaterih, pri čemer kot peta kolona sodelujejo tudi nekateri tranzicijski levici naklonjeni mediji, vključno z nacionalno RTVS, vse s ciljem zrušiti vlado Janeza Janše, niso čudežen aparat, ki ozdravi bolnika z boleznijo COVID-19, pomaga pa mu preživeti. Dejstvo je, da je smrtnost zaradi COVID-19 zelo velika, ustreznega zdravila in cepiva še ni.

Novinarstvo, politični aktivizem in Slovenija

Številni družboslovni učenjaki poudarjajo zgodovinski pomen medijev za razvoj državljanu prijazne demokratične družbe v okviru tržnega gospodarstva. Naloga medijev in novinarjev naj bi bila, da so nekakšen pes čuvaj demokracije, saj naj bi s poročanjem in razkrinkavanjem umazanih početij pokvarjenih politikov in gospodarstvenikov oz. korporacij ter pritlehnih lobijev globoke države omogočili, da so se moderne demokracije razvile v humane države.

Migrantom se slabo piše, a še naprej rinejo v Evropo

Potem ko je februarja Evropo zajela epidemija, pravzaprav pandemija COVID-19, se je začel spreminjati tudi odnos do migracij, predvsem tistih iz muslimanskega sveta. Pokazalo se je, da migracije predvsem zaradi epidemije predstavljajo še veliko večje tveganje. Pritisk migrantov na Evropo se je namreč z razvojem epidemije še povečal, povrh vsega pa so migranti prihajali v skupinah in seveda brez potrebne socialne distance, kaj šele zaščitne opreme.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine