11.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V novi Demokraciji: Ko vladajoča koalicija izvede državni udar

Smo na pragu državnega udara? Tako kažejo dogajanja v državnem zboru, kjer bi morala biti ustanovljena preiskovalna komisija o zlorabi organov pregona v primeru Franca Kanglerja, vladna koalicija pa blokira ustanovitev komisije.

 

Na prvi pogled se sicer ne dogaja nič posebnega. Prejšnji teden pa je prišlo v javnost sporočilo, da bo državni zbor počakal z imenovanjem članov preiskovalne komisije, katere ustanovitev je že odrejena, nanaša pa se na odgovornost nosilcev javnih funkcij pri pregonu nekdanjega mariborskega župana in sedanjega državnega svetnika Franca Kanglerja, češ naj se o tem najprej izreče ustavno sodišče, ker bi šlo lahko – vsaj tako namiguje koalicija – za nedovoljen poseg zakonodajne oblasti v neodvisno sodstvo in tožilstvo.

Sprenevedanje o neodvisnem sodstvu

Seveda je jasno, da papir prenese vse, tudi določilo o neodvisnem sodstvu. Kako je v resnici »neodvisno«, vemo iz prakse, tudi v zadnjem času, ko se je spet okrepil pritisk vodstva ljubljanskega sodišča na sodnika Zvjezdana Radonjića, tistega sodnika torej, ki je – očitno v nasprotju s pričakovanjem mafijskega režima – oprostil dr. Milka Noviča, ki je bil na prvem sojenju obsojen zaradi umora. Zanimivo je, kako se je v režimskih medijih v zadnjem času okrepilo poročanje o domnevnih Radonjićevih grehih. Očitajo mu celo žaljivo zasliševanje žrtve spolne zlorabe, naši viri pa namigujejo, da je to šele začetek in da se bo nomenklatura Radonjiću maščevala na okruten način. A očitno si koalicijski poslanci glede tega ne belijo glave, pač pa še naprej ponavljajo mantro o neodvisnem sodstvu. Prejšnji četrtek se je sešla državnozborska mandatno-volilna komisija, ki bi morala obravnavati že odrejeno ustanovitev preiskovalne komisije, vendar pa so člane predlagale samo SDS, NSi in SNS.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji. Oglejte si VIDEO NAPOVEDNIK nove številke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine