0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V novi Demokraciji: Janševa vlada je v 2 mesecih naredila veliko več kot Šarčeva v letu in pol! Levičarji želijo vlado zrušiti z ulico! Šarec kot premier »ni vestno ravnal v službi«! Intervjuji: Andrej Šircelj, K. MacDonald, L. Picknett in C.

V novi reviji Demokracija razkrivamo, da je Janševa vlada v dveh mesecih naredila veliko več kot Šarčeva v letu in pol. Pišemo o histeričnih levičarskih napadih na vlado in razkrivamo, da je domnevni žvižgač Ivan Gale podpisal cel kup spornih pogodb, ki ga močno bremenijo. Objavljamo intervju s finančnim ministrom Andrejem Šircljem, profesorjem psihologije Kevinom MacDonaldom in Lynn Picknett in Clivom Princem, avtorjema svetovno znanih uspešnic. Z Demokracíjo boste vedeli več!

 

Čeprav je Janez Janša prevzel vlado v času svetovne zdravstvene krize, je njegova vlada v dveh mesecih naredila več, kot prej vlada Marjana Šarca v poldrugem letu. Šarec je Slovenijo ohranil kot državo, ki ljudem veliko jemlje, a malo vrača, desnosredinska vlada je ljudem začela več vračati. Čas je, da se Slovenija zdaj spremeni v državo, ki ljudem malo jemlje, a veliko vrača.V času epidemije smrtonosnega virusa je namreč razširjena vlada Janeza Janše sprejemala hitre in pravilne ukrepe, kar se kaže po dveh mesecih vladanja.

Vlada uspešna v bitki z epidemijo

Celo ameriška medijska korporacija Vox je našo državo uvrstila med zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji novega koronavirusa. »Vlade od Slovenije do Islandije so ukrepale zgodaj z zapiranjem meja, navodili prebivalstvu, naj ostane doma, s testiranji in sledenji, z osamitvijo bolnih, s spodbujanjem medsebojne distance in preventivnimi ukrepi, kot je nošenje mask, ter s poštenim komuniciranjem z javnostjo. Te intervencije so zajezile število okužb in smrti, dovolile odpiranje šol in poslov ter vračanje občutka normalnosti v vsakdanje življenje. Nekatere med njimi sedaj poročajo, da ni novih bolezni ali smrti,« so nedavno ugotavljali pri Voxu. Kot so izpostavili v članku, ki je bil objavljen 5. maja, so dosežki omenjenih držav impresivni tudi zato, ker gre za med seboj tako različne države. Vox omenja tudi, da je bila kljub uspehu pri zajezitvi pandemije in 3 milijard evrov, razdeljenih med državljane, desnosredinska vlada tarča protestov več sto ljudi, ki so protestirali proti politiki strogih ukrepov.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Vlado želijo zrušiti s pomočjo ulice

Politično podzemlje ne miruje. Postalo je jasno, da se boj proti Janševi vladi ne bo ustavil pri običajnih proceduralnih mehanizmih, ki jih omogočata ustava in zakonodaja. Interpelacija proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku je v tem primeru le vrh ledene gore. Interpelacija proti Počivalšku je bila vložena v začetku maja, minister pa mora odgovoriti nanjo v 30 dneh, nato sledi parlamentarna razprava. Interpelacijo so vložile stranke LMŠ, SAB, SD in Levica.

Šarec kot premier »ni vestno ravnal v službi«

Vlada je prejšnjo sredo objavila težko pričakovano »Poročilo o stanju, zalogah in naročilih osebne zaščitne ter kritične medicinske opreme ob razglasitvi epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z njo«. Poročilo je potrdila dan pred tem na seji vlade. Vlada pod vodstvom Janeza Janše tako v zelo podrobnem poročilu (na kar 85 straneh) prejšnjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu očita prepočasno odzivanje na prihajajočo nevarnost epidemije in mu pripisuje krivdo za razširitev virusa v Slovenijo.

Intervju s finančnim ministrom Andrejem Šircljem

Pogovarjali smo se z ministrom za finance Republike Slovenije Andrejem Šircljem. Pravi, da so bili ukrepi za preprečevanje širjenja virusa in blažitev učinkov upočasnitve gospodarske dejavnosti za državljane in podjetja nujni. Šircelj: »Vlada je v nekaj dneh po prisegi ministrov pripravila prve ukrepe, ki so zagotovili večjo likvidnost in lažje poslovanje. Vpliv na gospodarsko aktivnost je odvisen od trajanja epidemije novega koronavirusa. Vlada se je že pripravila na morebitni drugi val, imamo opremo in zalogo.

Vlado napadata zaradi lastnih finančnih koristi

Domnevno neodvisni strokovnjak Rihard Knafelj je pri nabavah zdravstvene opreme preferiral podjetje RAM 2, ki ga je v preteklosti sofinanciralo, njegov prijatelj v tej sproducirani zgodbi Ivan Gale z Zavoda RS za blagovne rezerve, pa je podpisoval pogodbe in anekse, ne da bi za to imel potrebna pooblastila. Pri Knaflju gre tudi za nepotizem, v obeh primerih pa za lastne koristi.

Kevin MacDonald, Lynn Picknett in Clive Prince

Pogovarjali smo se z zaslužnim profesorjem psihologije na Kalifornijski državni univerzi Long Beach Kevinom MacDonaldom. Njegove raziskave se osredotočajo predvsem na razvoj evolucijskih perspektiv na kulturo, razvojno psihologijo in osebnostno teorijo. Pogovarjali pa smo se tudi z Lynn Picknett in Clivom Princem, svetovno znanima avtorjema več knjižnih uspešnic, ki sta nastopila v filmu Da Vincijeva šifra s Tomom Hanksom in sta večkrat gosta v dokumentarnih filmih serije Ancient Aliens (Starodavni vesoljci).

COVID-19: Zakaj moramo umirati?

Kako je mogoče, da se je virus SARS-CoV-2 tako bliskovito razširil po svetu kljub skoraj popolnemu znanstvenemu razumevanju infekcij in znanju o načinu prenosa? Zakaj svet ni reagiral in pravočasno v kali zatrl možnosti pandemije? V prispevku pojasnjujemo, zakaj do ustreznega ukrepanja ni prišlo. Avtorja tega prispevka je konec januarja po razglašeni karanteni za Vuhan zaskrbelo, po karanteni za več kot 60 milijonov ljudi na Kitajskem pa mu je bilo kristalno jasno, da se bo virus razširil vsepovsod po svetu in da je zelo nevaren.

Migranti se požvižgajo na zakone in uredbe

Migranti tretjega sveta se požvižgajo na ukrepe za preprečevanje širjenja pandemije. Število obolelih in mrtvih zaradi novega koronavirusa je veliko višje v državah z velikim deležem migrantske populacije. Migranti se ne zmorejo integrirati niti v primeru, ko gre za življenje. Že dva meseca se evropske države bolj ali manj uspešno spopadajo s pandemijo novega koronavirusa. Skoraj vse so razglasile izredne ukrepe, med katere spada zaprtje mnogih vej gospodarstva, prepoved ali omejevanje gibanja za prebivalstvo in nošenje zaščitnih sredstev, se pravi mask in rokavic v javnosti.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

Zadnje novice

Sorodne vsebine