9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V novi Demokraciji: Arbitraža in zaušnica iz Luksemburga

Sodišče EU se je v primeru slovenske tožbe v zadevi arbitraže pričakovano izreklo za nepristojnega, odločitev je bila za strokovnjake pričakovana, Janez Janša pa opozarja, da je leva vlada po nepotrebnem zapravila veliko davkoplačevalskega denarja.

 

Sodišče Evropske unije (EU), ki deluje v Luksemburgu, se je v sodbi o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški izreklo za nepristojnega. Pritožba na odločitev sodišča ni mogoča. Odločali so o tožbi, ki jo je slovenska vlada vložila v času, ko jo je vodil Miro Cerar, ki je Hrvaški očital kršenje evropske zakonodaje kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji med državama.

V Luksemburgu so zdaj zapisali, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, vendar sta ti državi članici v skladu s 4. členom pogodbe EU zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom, kakor je to poudaril 15-članski veliki senat Sodišča EU v odločitvi, ki jo je prebral predsednik sodišča Koen Lenaerts. Sodišče je tudi zapisalo, da so slovenski očitki Hrvaški glede kršitev prava EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji podrejeni oziroma »akcesorni v razmerju do domnevne kršitve obveznosti« iz arbitražnega sporazuma s strani Hrvaške.

Več si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine