16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

V kritičnem času, ko imamo varnostno in zunanjo politiko v razsulu, dvojec Cerar in Šarec na Blejskem strateškem forumu rešujeta trajnostni razvoj in podnebno krizo!

Medtem, ko imamo v Sloveniji varnostno in zunanjo politiko v razsulu, se zunanji minister Miro Cerar in predsednik vlade Marjan Šarec raje ukvarjata z reševanjem globalnih izzivov. Ko je na Blejskem strateškem forumu Cerar najavil, da se bo posvetil reševanju trajnostnega razvoja in podnebne krize, si marsikdo ni mogel pomagati, da ne bi pomislil, da si je vzor našel v avtistični najstnici Greti Thunberg, ki se histerično bori v boju  proti podnebnim spremembam.

Cerar in Šarec na forumu, ki se osredotoča na vprašanje trajnostnega razvoja, računata, da bo razprava ponudila konkretne predloge in rešitve, ki bi jih lahko začeli uresničevati. Po besedah Šarca namreč časa za aktivnosti, ki bi pripomogle k stabilni in varni prihodnosti, zmanjkuje. “Čeprav idejo trajnostnega razvoja podpirajo skoraj vsi v mednarodni skupnosti, tako posamezne države, regije, vlade, korporacije kot državljani, pa smo še vedno zelo daleč od tega, da bi jo uveljavili v praksi,” je po navedbah STA ocenil Cerar in opozoril, da je cena za trajnostni razvoj vseeno precej nižja, kot če ne bomo storili ničesar, saj bodo podnebne spremembe prizadele vse.

Varnostni strokovnjak Boštjan Perne opozarja: “Poslušam in gledam ministra Cerarja, ki bo na BSF na Bledu reševal trajnostni razvoj in podnebno krizo. Greta se lahko umakne prihaja namreč Miro… bog nam pomagaj.” Medtem, ko Perne kritično izpostavlja težave okrog arbitraže, vse manjšega vpliva na Balkanu, tretjerazrednost v Evropski uniji, nezakonite migracije, povprečne odnose s sosednjimi državami, Rusiji naklonjeno politiko in neizpolnjevanje obljub danih Natu, pa bi očitno dvojica raje reševala prihodnost planeta. “Saj ne veš ali bi se jokal ali smejal.”

Nezakonitim migracijam ni videti konca
“V juliju smo dosegli najvišjo mesečno število po množičnih migracijah 2016,” je o 1740 migrantih, ki so jih popisali julija, ko so že nezakonito prečkali državno mejo, policija zapisala prejšnji mesec v objavljenem poročilu o ilegalnih migracijah v prvih sedmih mesecih letos. Tedaj je postalo očitno, da obisk Šarca, notranjega ministra Boštjana Poklukarja in generalne direktorice policije Tatjane Bobnar v začetku julija, ki so si ogledali mejo s Hrvaško, kjer mimo mejnih prihajajo trume migrantov iz Pakistana, Alžirije in Maroka, migrantov ni ustavil, ampak prej obratno, saj jih je več kot kadarkoli v zadnjih dveh letih.

Zaradi ignorance Šarčeve vlade, ki nikakor ni sposobna zagotoviti varnosti na državni meji, je naraščajoče število nezakonitih migrantov postalo dejstvo. Nedavni podatki iz policijskega poročila za minuli konec tedna so pokazali, da se tudi s slovesom poletja ni nadejati, da se bo končala masovna invazija migrantov, ujeli so namreč kar 152 migrantov. Nič čudnega ni, da se je policija odločila za izdajo zloženke s preventivnimi nasveti občanom, kako naj ravnajo ob srečanju z migranti, ki nezakonito vstopajo v državo. Dejstvo je, da so ti zakrivili že več kaznivih dejanj, kot sta ugrabitev upokojenca v Beli krajini in poskus umora taksista na Goriškem, za kar pa očitno ne Cerarju ne Šarcu ni mar.

Se bomo morali zaradi reševanja trajnostnega razvoja in podnebne krize privaditi na vsakdanjik za katerega je značilno, da se ključev ne pušča v vozilih, vozila se zaklepa tudi, ko parkirana na dvoriščih stanovanjskih hiš, ključe se hrani na varnih mestih, kolesa in mopede se hrani v zaklenjenih garažah ali drugih objektih in se skrbi za hrambo preostalih prevoznih sredstev, kmetijskih strojev in delovnega orodja pa se ne pušča v okolici hiše brez nadzora? Državljani, ki so se primorani srečevati z migranti, so upravičeno prestrašeni, saj nikoli ne morejo vedeti, kaj neki migrant želi od njih.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine