16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

V javnomnenjski raziskavi vladi in LMŠ občutno padla podpora, SDS se je močno dvignila – Podobnikov SLS že na parlamentarnem pragu

Efekt deljenja bonbončkov na račun davkoplačevalcev je, sodeč na zadnjo javnomnenjsko raziskavo, očitno vendarle pričel popuščati. Vse več ljudi namreč meni, da nas trenutna vlada Marjana Šarca ne pelje v boljšo prihodnost. Tako ji je v oktobrski javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal SC podpora občutno upadla, prav tako se je močno zmanjšala podpora največji vladni stranki LMŠ. Po drugi strani se je močno povečala podpora največji opozicijski stranki SDS, ostale stranke imajo manjšo podporo, v parlament pa bi se precej verjetno ponovno uvrstila tudi SLS. Precej drugače kaže SAB in DeSUS, pa tudi SMC, ki bo tudi pod Zdravkom Počivalškom svoje volilno telo očitno neuspešno nagovarjala vse dokler bo v škodljivi Šarčevi vladi.

Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je agencija Parsifal SC izvedla za Nova24TV, ima najvišjo podporo izmed opredeljenih anketirancev LMŠ, ki bi jo v primeru, da bi bile volitve to nedeljo obkrožilo 30,8 odstotka anketirancev. Tesno za njo je Slovenska demokratska stranka, ki bi jo volilo 24,5 odstotka takšnih anketirancev, ostale stranke pa močno zaostajajo, Socialne demokrate bi obkrožilo 11,1 odstotka opredeljenih, skrajno Levico 9,0 odstotka, Slovensko nacionalno stranko 7,6 odstotka in Novo Slovenijo – krščanske demokrate 7,3 odstotka opredeljenih. Skoraj zanesljivo bi se ob nagli rasti podpore v Državni zbor prebila tudi Slovenska ljudska stranka, ki bi jo volilo 3,9 odstotka opredeljenih.

Če bi bile volitve to nedeljo, parlamentarnega praga precej verjetno ne bi presegli DeSUS in Stranka Alenke Bratušek, ki obe nagovarjata upokojence, a ti očitno vedo, da jim gre v času, ko sta ti stranki del vlade, slabše. Tudi Stranka modernega centra ostaja v senci LMŠ in bi izpadala iz parlamenta, javnomnenjska raziskava ji je namreč tudi po prevzemu vodstva s strani Zdravka Počivalška namerila pičlih 0,9 odstotka podpore opredeljenih. Volilno telo, ki ga Počivalšek skuša nagovarjati očitno, na to ne reagira, dokler sodelujejo v škodljivi vladi Marjana Šarca.

17,0 odstotka vseh anketiranih je sicer odgovorilo, da ne ve, katero stranko bi volili, 10,5 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke, 5,1 odstotka jih ne bi šlo na volitve, drug odgovor pa je podalo 0,5 odstotka anketirancev.

Podpora LMŠ oktobra upadla, močno se je povišala podpora SDS
Ob aferah, ki se v zadnjih tednih vrstijo ena za drugo, je kljub naporom režimskih medijev upadla podpora LMŠ, ob tem pa se je močno povišala podpora največji opozicijski stranki SDS. Podpora je v primerjavi s prejšnjim merjenjem javnega mnenja, ki je bilo izvedeno septembra, upadla tudi strankam SD, NSi in Levici, povečala pa se je podpora SNS.

Upadla tudi podpora vladi
Kot kaže tudi efekt deljenja bonbončkov popušča, kar se odraža na občutnem padcu podpore Šarčevi vladi, ki ob razmetavanju z denarjem davkoplačevalcev ni bila sposobna začeti še nobene reforme. 51,6 odstotka anketirancev vlado sicer še vedno podpira, 41,1 odstotka jih vlade ne podpira, neodločenih pa je 7,3 odstotka anketiranih. Za primerjavo, še septembra je vlado podpiralo kar 66,7 odstotka anketirancev.

Raziskavo javnega mnenja je za spletni portal Nova24TV izvedla agencija Parsifal SC med 7. in 10. oktobrom na vzorcu 913 anketiranih. V raziskavi je 713 anketirancev sodelovalo po telefonu, 200 pa prek spleta.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine