14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

V eksploziji avtomobila umrla hči desničarskega ideologa Dugina, tesnega Putinovega zaveznika

 

Piše: C. R., Sara Kovač, Nova 24TV

V eksploziji avtomobila v bližini Moskve je sinoči umrla Darija Dugina, je sporočila ruska policija.Gre za hči vplivnega ruskega desničarskega ideologa Aleksandra Dugina, ki ga mediji pogosto imenujejo za možgane ruskega voditelja Vladimirja Putina zaradi velikega vpliva nanj.

Darja Dugin, hči Aleksandra Dugina – imenovanega “Putinovi možgani” – je umrla, ko se ji je med vožnjo v avtu Toyota Land Cruiser okoli 21.30 po lokalnem času sprožila bomba. To se je zgodilo približno 20 km zahodno od prestolnice. Ni sicer povsem jasno, ali je bil napad namenjen njej ali morda njenemu očetu.

Priče so povedale, da so bili potem, ko so avto zajeli plameni in je trčil v ograjo, povsod po cesti razmetani delci, poroča Guardian.

Reševalci so sporočili, da je bila v avtomobilu ena oseba, ki je umrla na kraju dogodka. Andrej Krasnov, prijatelj pokojne, je potrdil poročanje tiskovne agencije Tass. Dejal je, da bi lahko bila bomba namenjena njenemu očetu. “To je bilo očetovo vozilo. Darja je vozila drug avto, a je danes vzela njegovega, Aleksander pa je šel z drugim prevozom. Vrnil se je, bil je na kraju tragedije. Kolikor razumem, je bil tarča Aleksander ali verjetno oba,” je dejal.

 

 

V zadnjem trenutku se je odločil, da gresta domov ločeno

Dugin in njegova hčerka sta bila na dogodku izven Moskve in naj bi skupaj odpotovala nazaj. Dugin se je zadnji trenutek odločil, da gresta z dogodka ločeno. Posnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, kažejo, da je bil na kraju dogodka, ko je spoznal, da mu je umrla hči, pretresen.

Dugin, znan po svojih ekstremističnih pogledih, naj bi imel sicer velik vpliv na Vladimirja Putina. Prav tako pa naj bi bil tisti, ki se je domislil ruske priključitve Krima pred leti. Njegova hči Darija je bila novinarka, ki se je zavzemala za rusko invazijo na Ukrajino. Britanske in ameriške oblasti so sicer na začetku leta sankcionirale dvojico, saj sta bila prepoznana kot ostra zagovornika invazije na Ukrajino. 30-letnica je bila obtožena, da je prispevala k širjenju spletnih “dezinformacij” o ruski invaziji. Maja je v intervjuju vojno opisala kot “spopad civilizacij” in izrazila ponos, da je Zahod sankcioniral oba z očetom.

Leta 2015 so ZDA sankcionirale Aleksandra Dugina zaradi njegove domnevne vpletenosti v rusko priključitev Krima. Njegovim delom pripisujejo velik vpliv na svetovni nazor Vladimirja Putina, velja namreč za enega od očetov putinizma. Dugin že leta poziva Moskvo, naj se bolj agresivno uveljavi na svetovnem prizorišču in podpira rusko vojaško akcijo v Ukrajini.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine