12.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

Uveljavitev sprememb družinskega zakonika: poteptana referendumska volja in posvojitve otrok istospolnih parov

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Spremembe družinskega zakonika, po katerih je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb (ne več moža in žene) in ki omogočajo posvojitev otroka tudi istospolnemu paru, so danes začele veljati. S tem sta se Golobova vlada in Ustavno sodišče RS obrnila proti izraženi volji ljudstva, ki so dvakrat na referendumu jasno povedali, da si takšnega družinskega zakona ne želijo. Zato so tretji referendum kar prepovedali. 

Ustavno sodišče je junija lani namreč odločilo, da je zakonska ureditev v delu družinskega zakonika, po katerem je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene, v neskladju z ustavo. Hkrati je odločilo, da je v neskladju z ustavo ureditev možnosti za skupno posvojitev otroka, ki je zakonik ni dovoljeval istospolnim partnerjem. DZ je spremembe zakonika sprejel 4. oktobra lani, po vloženem odložilnem vetu DS pa jih je še isti mesec potrdil. Deset dni kasneje je izglasoval sklep, da je razpis zakonodajnega referenduma o njih nedopusten, a je koalicija Za otroke gre na ustavno sodišče vložila pritožbo nanj. Ustavno sodišče pa je v odločitvi, objavljeni sredi januarja, ugotovilo, da sklep DZ ni v neskladju z ustavo.

 

Gre za protiustavno odločitev US
Ustavno sodišče je tako prepovedalo referendum o spornih spremembah družinskega zakonika oz. referendum za zaščito otrok in družin. S tem je prepovedalo referendum, na katerem bi ljudje lahko zavrnili ukinitev zakonske zveze žene in moža ter uvedbo posvojitev otrok v LGBTQIA+ razmerja, kar je sprejela Golobova vlada. Gre za protiustavno odločitev Ustavnega sodišča RS v škodo otrok in družin. Ta sestava ustavnega sodišča je sramota za Slovenijo. Na seji je sodelovalo 8 ustavnih sodnic in sodnikov, od katerih je proti glasoval dr. Rok Svetlič, ki je napisal ločeno mnenje, v katerem je razgalil vso spornost odločitve večine na ustavnem sodišču in bedo sedanje sestave ustavnega sodišča, preberete si ga lahko tukaj. 

To je sramota za državo
“Ustavno sodišče, kakršnega imamo sedaj, je sramota za državo. Zagotavljam nadaljnji boj za pravice otrok in družin predvsem v vrtcih in šolah, da jih ne bodo učili, kako naj spreminjajo spol in spolno usmerjenost,” 
je dejal borec za pravice otrok Aleš Primc in dodal, da gre za protiustavno odločitev in odločitev, ki nasprotuje temeljnim pravicam otrok. “Otrok ima pravico do mame in očeta in država nima nobene pravice otroku vzeti mame in očeta. Imamo pač aktivistično LGBTQA+ Ustavno sodišče. To ni nobeno Ustavno sodišče, to je sramota za državo”, je še enkrat podaril. Spomnimo, da smo že leta 2012 in leta 2015 volivci šli na referendum o družinskem zakoniku in obakrat izrazili, da si tega v Sloveniji ne želimo.

Parada ponosa v Ljubljani (Foto: STA)

Kaj bo drugače?
Novela družinskega zakonika določa spremembo definicije zakonske zveze ter zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje oziroma partnerke. Zakon določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ne več življenjska skupnost moža in žene. Enako velja tudi za opredelitev zunajzakonske skupnosti kot dlje časa trajajoče življenjske skupnosti dveh oseb, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec. S spremembo so partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik za zakonsko zvezo, in na drugih pravnih področjih. Tudi v pogojih, ki jih družinski zakonik določa glede posvojitve otroka. Tako lahko zakonca ali zunajzakonska partnerja skupaj posvojita otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

A to ni vse – ideologija LGBT prihaja v šole
Golobova vlada je namreč že napovedovala spremembe predmetnikov v šolah. Med drugim nameravajo uvesti vsebine, ki bodo “naslavljale spolne in druge stereotipe v imenu graditve do drugačnosti strpnejše družbe”. Napovedujejo, da bodo uvedli nov predmet za izobraževanje otrok, med drugim tudi za spreminjanje spola in spolne usmerjenosti, kar je velika grožnja za otroke. Da v strankah Golobovega Gibanja Svoboda, SD Tanje Fajon in Levica Luke Mesca podpirajo t. i. LGBT, sicer ni nič novega. To so napovedovali že pred volitvami, Fajonova in Mesec odkrito, Golobovi bolj prikrito.

Tanja Fajon se fotografira z zastavo LGBT. (Foto: Twitter)

Naloga šole je namreč, da dopolnjuje domačo vzgojo, ne pa jo ruši, navaja Aleš Primc iz Gibanja za otroke in družine. In dodaja: “Napoved nove vlade, da bodo uvedli nov predmet za izobraževanje otrok, med drugim tudi za spreminjanje spola in spolne usmerjenosti, je velika grožnja za otroke.” Ob tem je pojasnil, da so v državah, kjer to izvajajo, ugotovili veliko povečanje zahtev otrok za hormonsko terapijo za spremembo spola. Negativne posledice tovrstne ideologije v šolah so lahko usodne za razvoj otrok, zato Primc poziva starše, naj se organizirajo in zahtevajo umik tovrstnega izobraževanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine