3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Ustavno sodišče bo nadaljevalo odločanje o RTV – toda ali je sploh mogoče še kaj popraviti?

Piše: G. B.

Po skoraj pol leta bo novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) danes znova na dnevnem redu ustavnega sodišča, poroča STA. Maja letos je namreč ocenilo, da ni zmožno vsebinsko odločiti o skladnosti novele z ustavo, tako da je odpravilo začasno zadržanje izvrševanja dela novele, s tem pa odstranilo še zadnjo zavoro za “depolitizacijo” javnega medija.

Novela zakona o RTVS je bila sicer novembra lani potrjena na referendumu, a je več tedanjih vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti več členov. Ustavno sodišče je pobudo, ki so jo predlagatelji vložili hkrati s predlogom za začasno zadržanje, obravnavalo na desetih nejavnih sejah, na katerih so ustavni sodniki obravnavali več različnih osnutkov vsebinskih odločitev. Eno so 22. maja že izglasovali, a je bila nato predlagana in izglasovana njena revotacija, kar pomeni, da ni bila sprejeta.

Čeprav so se, kot je takrat dejal predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto, z zadevo ukvarjali veliko več kot s povprečno zadevo, so 26. maja ugotovili, da se je ustavno sodišče znašlo v položaju, ko ne more več oceniti, kdaj bo lahko sprejelo dokončno vsebinsko odločitev. Ni mogoče izključiti niti, da bi se takšno stanje spremenilo šele s spremembami sestave sodnikov ustavnega sodišča, so navedli. Glede na to so umaknili začasno zadržanje dela zakona, ki je veljalo od februarja. Dodatno težavo je namreč predstavljalo dejstvo, da sta bila ustavna sodnika Rok Čeferin in Neža Kogovšek Šalamon izločena iz odločanja v zadevi, odločitev pa lahko ustavni sodniki sprejmejo le z absolutno večino oz. petimi glasovi. No, seveda je bilo jasno, da je šlo tu predvsem za manipulacije in poskus, kako formalno “brezmadežno” speljati zadevo v smer, da bo zadoščeno interesom “osvoboditeljem”.

Očitno pa se je ustavno sodišče sedaj odločilo, da bo vendarle nadaljevalo obravnavo zadeve. Sodnik poročevalec ostaja Matej Accetto, je v torek poročal portal N1. V zadevi so se do zdaj sicer zamenjali trije sodniki poročevalci.

Pred kratkim smo poročali, da sta se po odpravi začasnega zadržanja maja Peter Gregorčič in avtor pobude, pravnik Matej Avbelj pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Konec oktobra sta sporočila, da je ESČP pritožbo razglasilo za nedopustno in da se na to odločitev ni možno pritožiti. Vendar sta po tej odločitvi sporočila, da zadeva še ni dokončna. Navsezadnje ustavni sodniki še niso sprejeli dokončne odločitve o noveli zakona o RTV.

Vprašanje pa je, kaj lahko ustavno sodišče sploh še naredi. Ob tako neuravnoteženi sestavi, kot je sedaj, bi bil vsak poseg v novelo o RTV veliko presenečenje, tako ali tako pa je novi zakon prinesel ogromno sprememb tudi v prakso.

Medtem pa “depolitizacija” terja nove in nove žrtve. RTV je pred kratkim že zapustila prodorna novinarka mlajše generacije Andreja Gregorič, saj so bili pritiski nanjo prehudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine