19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Uroš Urbanija je sprožil posebno notranjo preiskavo

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

“Po novem lahko na oder po državnih proslavah pricaplja kdor koli, nacionalna RTVS pa bo seveda to vedno prenašala,” je včeraj komentiral direktor TVS Uroš Urbanija, ki je po podaljšanem prenosu Prešernove proslave sprožil posebno notranjo preiskavo – kar je za naš medij tudi potrdil.

Kot je med prvimi poročal Požareport, je Uroš Urbanija, direktor TVS, po prenosu Prešernove proslave sprožil posebno notranjo preiskavo, z namenom ugotoviti, kdo je neposredno odgovoren za njen “podaljšek”. Spomnimo, pesnica Svetlana Makarovič je v spremstvu Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka nepovabljena prišla na oder čisto ob koncu Prešernove proslave, ko je bilo televizijskega prenosa pravzaprav že konec. A se je očitno nekdo odločil, da se prenos kljub temu podaljša – nastop Makarovičeve smo si tako lahko ogledali tudi vsi pred televizijskimi sprejemniki.

Urbanija je po navedbah Požareporta sicer že 6. februarja na pisno vprašanje odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik njej in odgovornemu uredniku kulturno-umetniškega programa Andražu Pöschlu odgovoril, da morebitnega podaljšanja prenosa prireditve po koncu proslave ne bo. Isti vir tudi navaja, da naj bi do zlorabe programskega časa RTV Slovenija prišlo v zakulisnem dogovoru med vlado, Cankarjevim domom in posamezniki na RTV, predvidoma na ravni odgovornega urednika Pöschla. Videti je, da se je za dogovor že vnaprej vedelo – tako lahko med drugim sklepamo po pripravljenih kamerah, mikrofonu in predvsem po stoječem ploskanju ministrice za kulturo Aste Vrečko.

Foto: STA

“Tole je bil amatersko izpeljani vdor, klofuta vsem, ki so že kdaj izpeljali kakšno diverzijo, predvsem pa patetični samomor Jaše Jenulla, Svetlane in popolnoma izpraznjenega Borisa A. Novaka. Bila je preračunana, ampak izpadla je amatersko. Ni računala na kontekst prireditve. V tem kontekstu so izpadli kot pijana drhal na rdeči preprogi,” je komentiral Andrej Drapal, podobno pa je ocenil tudi Žiga Turk“Država, Cankarjev dom in janšistična (!) RTV so zagrenjeni upokojenki omogočili, da je s svojo nestrpnostjo pobruhala konec državne proslave. Ker bolestno sovraži vse desno in vse desne ter zna to dobro ubesediti, ji je to dovoljeno. Tisti del kulturne elite, ki je to v narekovajih, ki so elita, ker so “na pravi strani”, dosežki so pa tako-tako, ki se nadejajo priboljškov od trenutne oblasti, je izpad pospremil s stoječim aplavzom. Tisti pa, ki v kulturi vidijo oporo za preživetje, razvoj in blagostanje naroda ne pa orodja za njegovo uničenje, so obsedeli, ali pa jim je celo uspelo začeti zapuščati dvorano. Bilo jih je malo, ampak več kot nič. Klobuk dol!

“Kljub temu je ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica) pod mizo počela praktično vse, kar je bilo mogoče, da bi Makarovičeva nagrado – torej protizakonito – dobila, to početje ministrice pa razkriva tudi uradna pisna dokumentacija ključnih akterjev razvpitega dogajanja. Povedano drugače, Svetlana Makarovič in Asta Vrečko sta ves čas delovali z roko v roki, verjetno zato, ker sta ideološko in politično povezani. Toda omenjena dokumentacija dosedanjega dogajanja okoli Makarovičeve in letošnjih Prešernovih nagrad razkriva tudi očitno dvojno moralo aktualne ministrice za kulturo,” je že v torek poročal Požareport. Kako nizke in agresivne pritiske so dejansko prestajali, po njihovih navedbah pove dejstvo, da je Matej Šurc, zunanjepolitični novinar Radia Slovenija, na kulturni sceni sicer znan kot “potrčko” Svetlane Makarovič, večkrat pisal upravnemu odboru Prešernovega sklada, se predstavljal kot pooblaščenec Makarovičeve, zahteval nagrado in uvrstitev Makarovičeve v elitni finalni del programa prireditve ter zahteval od predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožefa Muhoviča, naj o tem glasujejo na upravnem odboru. Poleg tega je želel tudi poimenski seznam tistih članov upravnega odbora, ki bi glasovali proti – kar bi lahko nakazovalo, da je ministrica razmišljala o zamenjavi upravnega odbora Prešernovega sklada. V ta namen bi bilo sicer treba spremeniti zakon, kot je povedala tudi sama. Tako bi po mnenju Bojana Požarja notranja preiskava na RTV Slovenija morda morala ugotoviti tudi vlogo tega dolgoletnega zunanjepolitičnega novinarja Radia Slovenije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine