12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Umrl je prvi predsednik Slovenske kmečke zveze in nekdanji član predsedstva RS Ivan Oman

“Članom SLS, prijateljem in vsem, ki ste ga spoštovali, sporočamo žalostno vest, da je sinoči umrl Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, velik borec za pravice kmetov in karizmatični narodni voditelj. Naj se v Bogu spočije njegova duša,” sporočajo v stranki SLS.
 
Ivan Oman se je rodil 10. septembra 1929 v Zmincu pri Škofji Loki na kmetiji, kjer je živel vse do smrti. Posestvo je od očeta prevzel leta 1960 in se kasneje veliko ukvarjal s težavami slovenskih kmetov.  Po letu 1968 je postal občinski odbornik, ob uvedbi delegatskega sistema leta 1974 pa je s tega mesta odstopil. V sedemdesetih letih je organiziral kmečka društva, ki pa so bila kmalu razpuščena. Do začetka procesa demokratizacije in osamosvajanja je bil predsednik Kmetijske zadruge Škofja Loka in predsednik krajevne skupnosti Zminec.
 
Leta 1988 je na pobudo Emila Erjavca prevzel iniciativni odbor za ustanovitev Slovenske kmečke zveze, na različnih okroglih mizah je v dvoboju s funkcionarji SZDL tudi zavrnil napad na Franceta Bučarja kot “narodnega izdajalca” zaradi govora v Strasbourgu, kjer je pozival Zahod, naj že neha financirati Jugoslavijo.  12. maja leta 1988, le malo pred aretacijo Janeza Janše, je bil na zborovanju v Unionski dvorani, ki je potekalo pod geslom »Ali res mora kmet samo ubogati?« izvoljen za predsednika Slovenske kmečke zveze, ki je morala najprej črtati iz svoje listine, da gre tudi za politično organizacijo. Kasneje pa je k imenu dodala tudi “Ljudska stranka” in nastopila leta 1990 na večstrankarskih volitvah, kjer je imela precejšen uspeh. SKZ-LS se je nato preimenovala v SLS, vendar je kmečka zveza ostala še naprej kot sestaven del stranke. Pred volitvami je Oman na enem od zborovanj izrekel znan stavek: “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo.” Poleg tega, da je veljal za prodornega govornika, je tudi zagovarjal nastop SKZ v okviru koalicije Demos, čeprav so nekateri člani temu nasprotovali. Postal je podpredsednik Demosa.
 
Oman je bil na volitvah leta 1990 izvoljen v tedanje predsedstvo RS, kjer je bil eden od štirih članov predsedstva poleg predsednika Milana Kučana. Sodeloval je kot govornik na vaji slovenske Teritorialne obrambe Premik ’91 v imenu slovenskega predsedstva. Kot edini član predsedstva ni podpisal razvpite Deklaracije za mir. Tudi sicer je v prelomnih časih sodeloval na zborovanjih v podporo četverici JBTZ, v podporo kosovskim rudarjem,
 
Leta 1992 je vodenje SLS prevzel Omanov zet Marjan Podobnik, ki je zadnje čase znova predsednik SLS. Oman se je sicer istega leta zaradi razočaranja nad razdrobljenostjo krščanskih strank umaknil k SKD in je bil na volitvah izvoljen za poslanca te stranke, po izteku mandata pa se je politično upokojil. Ko se mu je leta 1996 iztekel mandat, mu je bilo tudi podeljeno državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Kljub temu se ni povsem umaknil iz javnosti, v zadnjem času se je zbližal tudi z NSi.
 
Ivan Oman je bil poročen in je imel sedem otrok, o njegovi življenjski poti pa je že pred leti izdal knjigo Aleš Primc.

Zadnje novice

Sorodne vsebine