18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Ukrajinska prostovoljka EVS v Berlinu Polina Sidelova ob napadu Kijeva: »Kaj se mora še zgoditi, da svet prizna Rusijo kot teroristično državo?!«

 

Piše: L. K. F.

 

Skupaj z ostalimi družbeno aktivnimi mladimi Ukrajinci so v Berlinu ustanovili organizacijo Vitche – nekakšno platformo za družbeni diskurz o vojni. V njenem okviru v Berlinu organizirajo protivojne proteste, objavljajo članke, snemajo videe, sodelujejo s podobnimi organizacijami v Ukrajini.

Od kod prihajate in zakaj ste trenutno v Berlinu? Za koga in za kaj delate?

Sem iz Kijeva. Pred dvema letoma sem še bila v Sloveniji, pri projektu filmskega podjetja Luksuz Produkcija sem sodelovala kot prostovoljka mednarodne organizacije EVS. To je Evropska prostovoljna služba (European Voluntary Service – EVS), ki mladim ponuja možnost daljšega bivanja in dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi, pri čemer je delo prostovoljca ali prostovoljke EVS v korist gostiteljske organizacije ali lokalne skupnosti. Ko sem zaključila, sem se preselila v Berlin. Sicer sem že sodelovala pri različnih projektih in posnela nekaj dokumentarcev in kratkih filmov v različnih delih EU. V prostem času sem ustvarila blog na Telegramu. Ta blog je posvečen ukrajinski zgodovini, kulturi, gospodarstvu in politiki.

Zakaj ste se preselili v Berlin?

Ker je to kraj za ustvarjalno dušo, v njem je vzdušje sproščeno in energično. To je raznolika metropola, polna nenehnih sprememb. Berlin je poln možnosti, jaz pa sem zelo ustvarjalna oseba, to je bil glavni razlog za mojo selitev v Berlin. Skupaj z ukrajinsko mladino smo v Berlinu ustanovili nevladno organizacijo, ki se imenuje Vitsche. Vitsche je že od antičnih časov zbiranje ljudi za razpravo o javnih zadevah. Ta institucija demokracije v današnjem težkem času dobiva nove oblike in vsebine ter oblikuje družbenopolitično življenje. Je platforma ljudske volje, ki je žarek resnice v času hibridne vojne. Organiziramo proteste v podporo Ukrajini ter kulturne in izobraževalne dogodke. Pišem novice in članke za Vitsche, snemam in montiram videe s protestov ter fotografiram. Prav tako sodelujem z Ukrajinkami iz drugih organizacij, kot je @VOICEOFUKRAINE @UKRAINCIAGA @ukrainegirlsberlin (strani na Instagramu). Na svoj način pomagam Ukrajini. Včeraj so Rusi silovito bombardirali civilni Kijev.

Je vaša družina na varnem?

Upam, da so moja družina, sorodniki in prijatelji varni. Nazadnje sem se z njimi pogovarjala včeraj zjutraj.

Katere so zadnje uradne in neuradne novice, ki ste jih prejeli iz Kijeva?

Najbolje je, da spremljate samo uradne novice ali novice svoje družine ali prijateljev. Ruski roboti namreč povsod širijo lažne informacije.

Kaj se je včeraj pravzaprav dogajalo v Kijevu?

Včeraj je teroristična Rusija izvedla najbolj množičen napad z raketami RU (od 24. februarja) na Ukrajino: 83 raket, 43 padlih. Napadali so Kijev, središče mesta in infrastrukturo. Veliko je žrtev, vse gori. Eksplozije so se dogajale tudi po ostalih delih Ukrajine. Zdaj v Kijevu ni elektrike in vode. Ni povezave s prijatelji ali sorodniki. Kaj se še mora zgoditi, da svet PRIZNA RUSIJO KOT TERORISTIČNO DRŽAVO?

Je res, da je napadena tudi predsedniška oz. vladna palača?

Ne, to je lažna novica. To so klasične ruske propagandne novice. Včeraj so bili zaradi ruskih napadov na Kijev v različni meri poškodovani: stanovanjske stavbe (45), objekti kritične infrastrukture ter stanovanjske in komunalne storitve (5), vzgojno-izobraževalne ustanove (6 – 3 šole, 1 vrtec, 2 stavbi obšolskega izobraževanja), institucije socialne sfere (2), kulturne ustanove (6), zdravstvene ustanove (5), upravne stavbe (2).

Kako vi iz tujine pomagate svojim rojakom v Ukrajini ali v Kijevu?

Ukrajinci z vsega sveta dnevno pomagamo rojakom z donacijami različnim organizacijam. To je drevo povezav s sedežem v Berlinu: https://linktr.ee/ukrainehelpberlin. Pa drevo povezav za pomoč ukrajinskemu ljudstvu in oboroženim silam Ukrajine: https://linktr.ee/HelpUkrainianArmy?utm_source=linktree_profile_share&ltsid=906fc70b-5ec8-4ada-94b7-c1018ef69b47. Moj oče je ustanovil tudi nevladno organizacijo https://chf-helpukraine.com/#ua. Vse baltske države in Poljska so se združile z nami, da bi pomagale Ukrajincem in naši vojski. Te države zdaj točno vedo, kako težko je živeti pod rusko okupacijo, kako težko se je boriti proti fašistom.

Kako ste jim pomagali včeraj, po ruskem bombardiranju Kijeva?

Organizirali smo demonstracije po vsej Evropi in povsod donirali denar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine