12 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 septembra, 2021

Ugledni novinar razkrinkal invazijo migrantov: 5 tisoč s hladnim orožjem oboroženih ilegalcev čaka kot mrhovinarji, da vdrejo v Slovenijo!

“V Bihaću ni nič več kot prej, položaj je katastrofalen, ne počutimo se varne,” pravi Halid Dedić. Policija tam dnevno izvaja operacije, tako rekoč med vsako racijo pa odkrijejo številne kose hladnega orožja, ki ga ilegalci skrivajo pred oblastmi. Še več! Veliko ilegalcev je zavohalo priložnost za dodaten zaslužek – povezali so se z lokalnimi prebivalci in sedaj zanje čez mejo tihotapijo drogo, predvsem marihuano. In to leglo kriminalcev je namenjeno le v eno smer – naravnost v Slovenijo!

Za Večernji list je spregovoril taksist, ki je razkril, kako grozljivo je s prihodom migrantov postalo vsakodnevno življenje v Bosni in Hercegovini. “Vse, kar počnem, je legalno. Jaz sem taksist in ne morem zavrniti strank,” je dejal taksist Edo, ki ga je novinarska ekipa srečala v centru Bihaća in ga povprašala, ali prevaža tudi ilegalne migrante čez mejo. “Včeraj sem peljal dva Palestinca, a do meje. Plačala sta mi toliko, kolikor je pokazal taksimeter. Ali sta prečkala mejo, pa ne vem. To je resnična loterija,” je dejal taksist ter dodal, da ne dela razlik med strankami, ki prihajajo iz Pakistana ali pa lokalnih krajev. “Delam uradno in zakonito, plačujem davke in zato se nimam ničesar bati.” Potem odpelje, novinarsko ekipo pa napoti v dijaški dom ali na avtobusno postajo, saj bodo tam zagotovo našli ilegalce.

Poleg Velike Kladuše je namreč Bihać postal najbolj “priljubljeno” mesto, kamor nameščajo migrante, ki nato svojo pot nadaljujejo proti Evropski uniji. Čeprav so domorodcem obljubili, da bo to samo prehoden kraj za migrante, ki se bodo tam nastanili le toliko, da si odpočijejo, ter nato nadaljevali svojo pot proti državam članicam Evropske unije, pa lokalni prebivalci danes vidijo, da so jih naplahtali. Nekateri migranti Bihaća niso zapustili že več kot leto dni.

Že 10 odstotkov prebivalstva je migrantov
Razlog, zakaj migranti ostajajo v Bihaću, je močno zastražena hrvaška meja. Mnogi od njih so že večkrat, tudi po desetkrat, poskušali ilegalno prečkati mejo, toda tihotapci so dvignili ceno in sedaj uspe priti na Hrvaško le tistim ilegalcem, ki tihotapcem plačajo od 1000 do 1500 evrov. Zaradi teh okoliščin je stanje v Bihaću katastrofalno in vsak dan slabše, saj je tam vsak dan več migrantov, ki derejo v mesto. Tako se ta trenutek tam nahaja več kot 5000 ilegalcev (po uradnih podatkih mesta, op. p.), kar predstavlja že velik delež vseh tamkajšnjih prebivalcev. Popis prebivalstva iz leta 2013 je pokazal, da v Bihaću biva 56.260 ljudi, več kot 5000 migrantov pa predstavlja že 10 odstotkov vseh prebivalcev! Ker prebivalci ves čas živijo v strahu pred velikim številom migrantov ter z njimi povezanega nasilja, kriminala in terorizma, policija ves čas izvaja različne ukrepe. Prav na dan, ko je tja prišla ekipa Večernjega lista, je tako tam potekala policijska operacija “Racija”, v kateri so preiskali migrante in objekte, ki jih le-ti koristijo. Akcija je bila izvedena v dijaškem domu v Boriću in šotorskem naselju pred tem domom. Policija je blokirala celotno območje in preiskala vsak kotiček stavbe in tabora. Poleg številnih policistov je sodelovala tudi kriminalistična policija.

Med policijsko akcijo “Racija” so možje postave odkrili več kosov hladnega orožja, drogo marihuana in druge prepovedane predmete. Aretirali so tudi dva ilegalca, Afganistanca in Pakistanca, ker sta na področju Bihaća zakrivila kaznivo dejanje. Akcija je potekala več ur, policisti pa so v tem času preverili in registrirali skoraj vse ilegalce. Čeprav je policija delovala strokovno in v skladu z zakonom, ni bilo mogoče spregledati živčnih migrantov, ki so napadali policiste ter se upirali, ker niso hoteli v policijski kombi. “Zbudilo me je kričanje in dolga cev, naslonjena na mojo glavo,” je dejal 24-letni Pakistanec, ki zatrjuje, da ni storil ničesar prepovedanega. “S petimi prijatelji smo se odločili, da gremo v boljše življenje. Na žalost se zdi, da iz tega ne bo nič, saj nas je hrvaška policija že petkrat vrnila,” je priznal, da je iz Pakistana pobegnil, ker hoče boljše življenje, ne pa zato, ker bi bil tam v življenjski nevarnosti. 

Predstavnica Ministrstva za notranje zadeve USK-ja Snježana Galić je razkrila, da policija pogosto izvaja tovrstne ukrepe v dijaškem domu, na avtobusni postaji in tudi pri domu upokojencev v Bihaću ter na namestitvenih lokacijah migrantov v Veliki Kladuši. “Do sedaj smo registrirali 23 kaznivih dejanj in 8 pritožb zaradi kršitve javnega reda in miru. Intervenirali smo v približno 60 dogodkih, ki niso označeni kot kaznivo dejanje, čeprav imajo v nekaterih delih elemente kaznivega dejanja, kot je vdor v stanovanja in prostore, kjer so le prenočili in jih nato zapustili,” je dejala Galićeva, ki je zanikala kakršno koli brutalnost njihove ali hrvaške policije, ki jim jo očitajo ilegalci. “Policija na Hrvaškem in v BiH samo opravlja svoje delo. Zakon je treba spoštovati.”

Po neuradnih podatkih naj bi bilo v BiH več kot 3000 ilegalcev iz Alžirije. Prav tako naj bi bili alžirske narodnosti migranti, na katere se je na hrvaškem odlomil del skale v gozdu in nekatere izmed njih pokončal. Mediji smo sicer pisali, da so bili Sirci, ker je tako sporočila hrvaška policija.

Migranti s svojimi iztrebki in urinom uničili Partizansko grobišče, ki je del identitete Bihaća
Zaradi kaotičnih razmer v Bihaću uporabniki foruma “Bihaćka civilna iniciativa” poudarjajo, kako so se razmere v mestu zaskrbljujoče poslabšale in organizirajo protest. Predsednik foruma je Halid Dedić, ki vidi rdeč alarm v tem, da je že 10 odstotkov prebivalstva Bihaća migrantov. “To je zaskrbljujoč odstotek. Če bi bil takšen odstotek v Sarajevu, bi to pomenilo, da je tam že 50 tisoč migrantov!” O protestu pa je dejal, da si želijo predvsem rešiti migrantsko problematiko: “Nič nimamo proti migrantom, oblastem želimo le sporočiti, da je skrajni čas, da se tem ljudem zagotovi človeška nastanitev. Ker v Bihaću je nečloveška. Na ulicah Bihaća je vsako noč na tisoče migrantov. V nekaterih delih mesta imate občutek, da niste več v Bihaću, ampak nekje drugje. Uničili so že Partizansko grobišče, ki je del identitete našega mesta. Tam je zdaj šotorski tabor in odprte javne sanitarije migrantov. Vse to pa se dogaja zato, ker se migrantom ne zagotovi ustrezne nastanitve z vodo, elektriko in kanalizacijo.”

Invazijo migrantov na Slovenijo je za Večernji list razkrinkal priznani novinar Hasan Haidar Diab. Rodil se je v libanonskem glavnem mestu Bejrut. Leta 1981 je odšel na študij na Hrvaško in več kot desetletje pozneje tam začel novinarsko kariero. Ponudila se mu je priložnost, da postane del redakcije Večernjega lista, ki mu je ostal zvest vse do danes. V tem času je napisal ogromno člankov, tudi na temo migrantske krize, saj odlično obvlada arabski jezik. Velik uspeh v karieri je dosegel leta 2015, ko je predaval na policijski akademiji v Zagrebu o vojni v Siriji in migrantski krizi, vrhunec kariere pa lanskega aprila, ko je imel veliki intervju s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom. Prejel je tudi nagrado za dosežke v novinarstvu, saj se je med drugim javljal tudi z meje z Islamsko državo in Levantom, razkriva Wikipedia. 

Migranti razbijajo izložbe, kradejo po trgovinah in napadajo mimoidoče, a jim nihče nič ne more
Prebivalci Bihaća so zgroženi, ker je BiH dobila denarna sredstva od mednarodnih institucij za reševanje migrantske krize, a se ta denar porablja le za “gašenje požara”. Poleg tega pa prebivalci sploh niso vedeli, da je BiH prejela ta denar, saj se nikjer ne pozna, da bi se tam migrantska kriza reševala aktivno. Halid Dedić ugotavlja: “V Bihaću ni več, kot je bilo, situacija je sedaj katastrofalna.” “Ne počutimo se varne in strah nas je nalezljivih bolezni,” pa pravi 45-letni Asmir, prebivalec Bihaća, ki razkriva, da se danes med sprehodom po mestu počuti kot bi bil v Indiji ali Pakistanu, ne pa v BiH. “Imam 14-letno hčerko in takoj, ko se stemni, mora biti doma, ker se bojimo zanjo. Migranti se tukaj obnašajo, kot da naši zakoni zanje ne veljajo, obnašajo se kot na divjem zahodu, napadajo mimoidoče, razbijajo izložbe, kradejo po trgovinah in nihče jim nič ne more.”

Kar 80 odstotkov vseh tamkajšnjih migrantov je moških, brez žene in otrok. Prebivalci Bihaća vsakodnevno gledajo migrante, ki terorizirajo po njihovih ulicah, v reki Uni lovijo divje race in jih pečejo na ognju. Bihaćani pa so zaradi tega naravnost besni, saj so te race simbol in zaščitni znak njihovega mesta in česa takega, kar s temi racami počnejo migranti, oni niso počeli niti v najbolj krutem vojnem času, ko je bil Bihać v vojnih razmerah več kot štiri leta. Poleg tega se v Uni še kopajo in perejo svoja oblačila z detergenti, šamponi in mili ter s tem onesnažujejo reko.

Za piko na i pa so migrantski tabori postali pravo leglo kriminalnih dejanj, predvsem preprodaje drog, kot je marihuana. Večernji list piše, da obstajajo indici, da se posamezni migranti povežejo z lokalnimi prebivalci ter zanje čez mejo tihotapijo zavojčke z drogo, vredne od nekaj sto do več tisoč evrov. Pri tem kaznivem dejanju absolutno vodijo Afganistanci.

M. S./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine